Bakar – jedan od najstarijih gradova na Jadranu

Bakar je grad i luka u Republici Hrvatskoj. Smjestio se u Bakarskom zaljevu, a administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji. Nalazi se na obali Jadranskog mora te između Rijeke i Kraljevice. Čini ga devet manjih naselja: Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škriljevo i Zlobin. U njima živi nešto više od osam tisuća stanovnika.

Što posjetiti?

Kao i svaka značajnija hrvatska turistička destinacija, Bakar je prepun kulturno-povijesnih znamenitosti, kao i zabavnih lokacija te atrakcija.

Jezero Ponikve

Ponikve smo ranije spomenuli kao jedno od manjih naselja koja čine grad Bakar. Upravo se u njemu, u predivnom krškom reljefu smjestilo jezero koje lokalno stanovništvo voli nazivati “Sad ga ima, sad ga nema jezero”. Razlog ovom duhovitom nadimku je činjenica da kiše i podzemne vode stvaraju jezero koje opet nestane već za nekoliko sati. Ovo je iznimno rijedak fenomen, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Jezero nestaje jer bura vrlo brzo vodu vraća u podzemne tokove bakarskih izvora.

Mali muzej Rati

Mali muzej Rati otvoren je 15. travnja 2000. godine. Mjesto na kojem je otvoren je privatna kuća Ratimira Gudelja odakle i dolazi ime “Rati”. Zamišljen je tako da do 2014. godine bude završen stalni postav etno predmeta, pisanih materijala i fotografija kojima će dočarati povijest Praputnjaka. Spomenuta kuća u kojoj se muzej smjestio ujedno je i jedna od najstarijih kuća u Bakru. Izgrađena je oko 1750. godine i sama po sebi je već vrijedna znamenitost.

Plaža Melić

Plaža Melić je predivna plaža šljunčanog tipa koja se nalazi u bakarskom zaljevu, na području Praputnjaka. Krasi ju velik broj plićaka i blagih ulaza u more što je čini idealnom destinacijom za obiteljske posjete, pogotovo kada u obitelji ima manje djece. Od osnovnih potrepština posjetiteljima nudi tuševe, a u blizini se nalaze i ugostiteljski objekti u kojima se može potražiti dodatno osvježenje.

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak jednim se svojim dijelom nalazi na području Bakra i nezaobilazna je destinacija za posjetiti svima koji se nađu u njegovoj blizini. Park je osnovan 1953. godine, a ime nosi po risu, životinji koja je ujedno i njegov najpopularniji stanovnik. Jedna od najljepših točaka Risnjaka je vrh istoimene planine koji je poznat po prizorima koji se pružaju s njega. Oni sežu do Kvarnera i planina u susjednoj Sloveniji, pa čak i do Alpa. Risnjak je apsolutno krcat prirodnim ljepotama što ga je i smjestilo u sami vrh najljepših mjesta u Hrvatskoj.

Kripte i katakombe

Ispod župne crkve Sv. Andrije nalazi se kripta s 85 grobnih mjesta, a podijeljena je u dva djela. Grobovi su iz 18. i 19. stoljeća, a neki od njih nemaju nikakvih zapisa. Čak ni danas kripta još nije u potpunosti istražena, a vjeruje se da bi mogla otkriti još ponešto o samoj gradnji crkve te povijesti Bakra. U njoj je pokopan i biskup Vjenceslav Šoić koji je najzaslužniji za obnovu crkve sredinom 19 st.

Hreljinska gradina

Hreljinska gradina su ruševine starovjekovnog grada Hreljina. Smjestila se na najzapadnijem dijelu Vinodola, na visokoj strmoj litici iznad Bakra. U srednjem vijeku stari grad Hreljin bio je istaknuto stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte. Po prvi put se spominje u 1225. godini kada je austro-ugarski kralj darovao Hreljinu i još neke posjede Frankopanima. Danas su od Hreljine preostali gradski bedemi i dva crkvena objekta.

Aktivnosti

Bakar će posjetiteljima ponuditi i različite aktivnosti te će svatko uspjeti pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Biciklizam

Ako postoji najbolji način za istražiti Bakar i njegove prirodne ljepote, definitivno je riječ o vožnji biciklom. U Bakru postoji čak devet biciklističkih staza koje su kombinirano duže od 160 kilometara, a prolaze kroz šume, livade i padine. Na svakoj od njih može se naučiti puno toga, ali i uživati u predivnim pogledima.

Šetnice

Sličan doživljaj posjetiteljima i turistima pružit će i neke od mnogobrojnih šetnica Bakra. Većina ih prolazi kroz predivnu prirodu ili vodi do nekih od ranije spomenutih znamenitosti kod kojih se može zastati i uživati u proučavanju i istraživanju. Izuzetno je privlačno biti u mogućnosti naučiti toliko toga kroz običnu šetnju gradom.

Streljaštvo

Još od početka prošlog stoljeća, gađanje glinenih golubova i neke druge streljačke aktivnosti provode se u Bakru. Pronalaskom modernih letećih meta razvile su se i streljačke discipline trap, parni trap i skeet, koje su olimpijski sportovi. Svi posjetitelji koji se žele okušati u ovoj zabavnoj aktivnosti uvijek su dobrodošli.

Fitness park Kukuljanovo

Za sve koji ne žele odustati od svoje fitness rutine čak ni na odmoru, u Bakru se nalazi Fitness park Kukuljanovo. Brojne sprave za vježbanje svakom će omogućiti da i u ljetnim mjesecima te na odmoru ostanu u vrhunskoj formi, pa čak i da je poboljšaju.

Edukativna staza

Edukativna staza nudi oko tri sata laganog hoda koji obilazi velik broj najznačajnijih lokacija koje se nalaze u gradu Bakru. Kao što joj samo ime kaže, njena svrha je, osim zabavne aktivnosti, educirati posjetitelje i turiste o mjestima koje će posjetiti, a sve u cilju boljeg prezentiranja grada. Također, velik broj posjetitelja odluči se još koji puta vratiti u Bakar kada nauče sve o njegovoj bogatoj povijesti, ali i sadašnjosti.