Fažana – istarska bajkovita destinacija

Fažana je općina u Republici Hrvatskoj koja se nalazi na istarskom poluotoku te ujedno pripada Istarskoj županiji. U sastavu općine nalaze se samo dva naselja, a to su Fažana i Valbandon. Općina se smjestila na jugozapadnoj obali istarskog poluotoka, a okrenuta je prema moru i predivnom otočju Brijunskog arhipelaga.

Povijesna baština

Još u srednjem vijeku je na području Fažane i okolice započeo društveni razvoj što je dovelo do izgradnje nekih od današnjih znamenitosti. Iako se o najranijem razdoblju na ovom prostoru ne zna puno, može se definitivno reći da je jak utjecaj na stanovništvo imalo kršćanstvo te da se duboko usadilo u društvo. Tome su svjedoci brojni ostaci sakralnog graditeljstva.

Crkve

Na području Fažane i Valbandona nalazi se veći broj crkava koje potvrđuju prethodnu tvrdnju da je kršćanstvo bilo od velikog značaja u povijesti ovog prostora. Najistaknutije crkve su: Župna crkva svetog Kuzme i Damjana, Crkva Blažene Djevice Marije od Karmela, Crkva svetog Ivana Apostola, Crkva svetog Elizeja i Crkva bl. Miroslava Bulešića. Neke od njih i dalje obavljaju službu, a neke su sada već povijesne znamenitosti koje posjetitelji i turisti razgledaju prvi svojim posjetima. Izgrađene su kroz različita razdoblja u povijesti, ali njihova bit i važnost u svakom je od njih ostala ista.

Sačuvani sakralni objekti

Dva su zapravo važnija ostatka sakralnih objekata u općini Fažana, a riječ je o ostatku ranosrednjovjekovne crkve koja datira iz perioda od 6. do 10. stoljeća te oltarnoj pregradi iz 8. stoljeća koja je bila dio crkve izgrađene krajem 6. stoljeća. Ostaci poput ovih od izuzetne su važnosti za općinu Fažana, a drugi koji smo spomenuli bio je 1999. godine dio velikih izložbi u vatikanskim muzejima. Izložbe su nosile ime “Hrvati – kršćanstvo, kultura, umjetnost”.

Plaže

Općina Fažana posjetiteljima nudi plaže koje krasi kristalno čisto more, borove šume te predivni zalasci sunca.

Plaže Fažane

Najpoznatije plaže koje se mogu posjetiti u Fažani su plaže: Dječje igralište, Fažana sjever, plaža kampa Pineta i San Lorenzo.

Plaža Dječje igralište, kao što joj i ime sugerira, prvenstveno je namijenjena najmlađima. Krasi je dječje igralište te tereni za sportove kao što su odbojka na pijesku, odbojka na travi ili boćanje. Posjetiteljima nudi sve osnovne potrepštine te ima izgrađenu infrastrukturu za osobe s invaliditetom.

Plaža Fažana sjever posjetiteljima nudi jedinstven pogled na Nacionalni park Brijuni. Prizor zalaska sunca obuhvaća upravo tu lokaciju i doista je jedinstveno iskustvo te nudi prizore koje je gotovo nemoguće zaboraviti. Uz plažu nalazi se lijepa šetnica te biciklistička staza.

Plaža Pineta nalazi se uz istoimeni kamp koji je od Fažane udaljen oko dva kilometra. Također nudi predivan pogled na Brijune, kao i kristalno čisto more u kojem će svatko uživati plivajući. Okružena je borovom šumom koja osigurava predivan hlad koji je itekako poželjan tijekom vrućih ljetnih dana.

Plaža San Lorenzo je nešto moderniji tip plaže koji osim osnovnih stvari kao što su tuševi, ležaljke i suncobrani, posjetiteljima nudi i uvijek zabavan vodeni park. Oko plaže se smjestilo i nekoliko ugostiteljskih objekata, a najpoznatiji od njih je beach bar koji objedinjuje dan na plaži i odmor uz osvježenje.

Valbandonske plaže

Valbandon također u svojoj ponudi ima predivne plaže od kojih su najznačajnije Plaža Bi Val, Valbandon i Plaža odmarališta MUP.

Plaža Bi Val prije svega se može pohvaliti da je ponosni nositelj Plave zastave. Plava zastava je nagrada koja se dodjeljuje plažama za izuzetnu kvalitetu mora i uređenost plaže. Krasi ju predivan krajolik te miris borove šume između Brijuna i Fažane.

Plaža Valbandon je javna plaža koja nudi prekrasan pogled na Brijune. Okružena je borovom šumom pa je velika površina plaže prekrivena prirodnim hladom. Plaža je opremljena potrebnom infrastrukturom te nudi brojne dodatne sadržaje za zabavu, rekreaciju te gastro ponudu.

Plaža odmarališta MUP javna je plaža smještena u Valbandonu, a okružena je šumom koja se predivno reflektira u kristalno čistom moru. Opremljena je i infrastrukturom namijenjenom za osobe s invaliditetom te će njeni različiti sadržaji zabaviti svakoga, neovisno o uzrastu. Također, okružena je solidnim brojem ugostiteljskih objekata gdje se svi mogu osvježiti tijekom vrućih ljetnih dana.