Lopar – pješčani raj otoka Raba

Lopar je općina u Primorsko-goranskoj županiji koja se smjestila na sjeverozapadnoj strani otoka Raba. Općinu ujedno i čini samo jedno naselje – Lopar. Prema posljednjem mjerenju u općini živi oko 1200 stanovnika, a preko ljeta se broj osoba na ovoj destinaciji uvelike poveća budući da je riječ o jednoj predivnoj lokaciji za odmor i opuštanje na koju dolazi velik broj posjetitelja i turista tijekom svojih odmora.

Kratka povijest

Na Loparu se nalaze tragovi naseljenosti koji sežu daleko u prošlost. Najčešći od njih su gradine, grobni humci i artefakti koji potvrđuju da su ovdje ljudi neprekidno živjeli dug povijesni period. Pisanih je dokumenata nažalost malo, ali puno je priča i legendi koje dodatno obogaćuju ovo mjesto. Najpoznatija od njih je ona koja govori o svetom Marinu koji je bio klesar te je za svoga života utemeljio republiku danas poznatu pod imenom San Marino.

Postoji nekoliko verzija priče o podrijetlu imena Lopar. Neki smatraju da ime potječe od latinske riječi “Eporium” što znači isturen. Drugi pak pronalaze podrijetlo imena u imenu grčkog otoka Paros koji je u antičko vrijeme bio poznat po mramoru. Mramor se kroz povijest koristio na Golom otoku koji se nalazi u blizini Lopara pa se smatra da je njemu najbliža lokacija stoga dobila ime Neos Paros što se kasnije preoblikovalo u Lopar.

Plaže i kupališta

Za Lopar se definitivno može reći da je pravi mali pješčani raj. Njegov zaštitni znak su kilometri predivnih pješčanih plaža, a svaki posjetitelj i turist koji odluči doći ovdje birat će između čak 22 različite plaže te još mnoštvo manjih uvalica koje su svima lako dostupne.

Zato što je more vrlo plitko na loparskim plažama, već početkom svibnja postaje pogodno za dolazak turista jer se voda vrlo brzo ugrije na odličnu temperaturu za kupanje. Gledajući sa stajališta turizma, to je odlična prednost u odnosu na druga mjesta. Također, sve su plaže dobre za djecu zbog svojih blagih ulaza u more pa se tako i u tom segmentu nudi vrlo velik izbor.

Najveća i najpoznatija je Rajska plaža, a među popularnijim još vrijedi istaknuti plaže Livačina, Stolac i Mel. Svaka plaža ima svoju različitu ponudu, većina je odlično pripremljena za goste s bogatim izborom aktivnosti. Tu su i osamljene plaže namijenjene osobama koje žele privatnost, intimu i eventualno romantičnu atmosferu dalje od buke i gužve.

Otok Rab je svojevrsni pionir naturizma u Hrvatskoj pa je među plažama i tri plaže tog tipa. Riječ je o plažama Ciganka, Sahara i Stolac, od kojih je ova posljednja isključivo za nudiste. Plaže poput Zad Vele Stene, Podpećine, Kaštelina i Podrapost su plaže koje su pet-friendly, odnosno na njih se može doći i uživati sa svojim psom. Velik broj plaža ima i infrastrukturu koja je potrebna kako bi osobe s invaliditetom također mogle uživati u danu na moru.

Loparska noć

Da bi se narodni običaji i tradicija održali i prenijeli mlađim generacijama, te predstavili turistima na zanimljiv način,  u Loparu se od 2007. održava manifestacija “Loparska noć – povratak korijenima”. Iz godine u godinu ova manifestacija oduševljava prisutne, ponajviše jer je napravljena na način da uključuje sve prisutne pa u njoj ponekad sudjeluju i sami turisti. Prilikom Loparske noći prezentiraju se i stari te pomalo zaboravljeni zanati kojima su se stanovnici ovog mjesta nekoć bavili. Za kraj večeri, povorka ispraća svetog Marina iz Lopara koji je s mjestom povezan u ranije opisanoj legendi.