Svetvinčenat – pozornica kulturnih manifestacija i tematskih festivala

Općina Svetvinčenat zauzima mali kutak unutar središnje Istre i ima ukupno oko 2000 stanovnika. Podrijetlo Svetvinčenata datira još od benediktinaca iz Ravene u 6. stoljeću, a poznat je po svom starom kamenom dvorcu Morosini-Grimani. Prva utvrda izgrađena je početkom 13. stoljeća, ali ju je zbog ratovanja bilo potrebno često rekonstruirati, pa čak i mijenjati izgled. Sadašnji izgled građevine datira od 1589. godine nakon što ju je Marino Grimani po nacrtu venecijanskih arhitekata Scamozzija i Champagne obnovio nakon požara. Od prijelaza u prošlo desetljeće, dvorac Morosini Grimani doživio je značajnu obnovu. Ovaj srednjovjekovni gradić poznat je još i kao San Vincenti ili Sanvičente, no kako ga god zvali, neka se svakako nađe na vašoj listi putovanja Istrom.

Svetvinčenat živi kulturu 365 dana u godini

Istarski gradić ima bogatu povijest i mnoga kulturna blaga koja pridonose njegovom razvoju, a godišnje ga posjeti više od 50 tisuća turista iz cijelog svijeta. Općina Svetvinčenat nastoji održati turizam na životu kroz razne manifestacije koje se odvijaju na atraktivnim povijesnim lokacijama, slaveći kulturu i običaje Istre. Na Trgu se nalaze Festival plesa i neverbalnog kazališta, Festival sira, Srednjovjekovni festival, Mrkat istrijanskog dela te Izložba starih istarskih zanata i suvenira. U njemu se održavaju i druga događanja koja su često i mjesta za izvedbene umjetnosti. 

U neposrednoj blizini, svega tri kilometra od Svetvinčenta nalazi se tematski park od 26.000 četvornih metara. Medieval Theme Park Sanc. Micheal na predivnom posjedu ima drveni dvorac na kojem su dostupni sadržaji i aktivnosti za sve generacije. Sve je uređeno kao u srednjem vijeku, pa u jednoj od prostorija možete pronaći i tamnicu za vješticu.

Kaštel Grimani-Morosini

Kaštel Grimani-Morosini je najveća građevina u Svetvinčenat i najočuvaniji kaštel na cijelom poluotoku kojeg karakterizira srednjovjekovna gradnja s obilježjima renesanse. Počeci ovog kaštela obilježeni su burnim ratovima koji su uništavali kaštel i mijenjali mu izgled kroz stoljeća. Prva tvrđava iz 13. stoljeća ne nalikuje izdanju koje poznajemo kao Kaštel Grimani-Morosini, a današnji oblik je zadržala od 1589. godine što duguje Marinu Griminu koji ju je obnovio prema nacrtu Scamozzija i Campagne, poznatih venecijanskih arhitekata.

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Organizaciju ovog jedinstvenog festivala dugujemo Zagrebačkom plesnom ansamblu koji je od 2000. godine mjesto susreta i suradnji umjetnika iz cijeloga svijeta. Kulturna manifestacija koja se svake godine održava tijekom ljetnih mjeseci u Svetvinčenatu popularizirala je ples i povećala vidljivost aktualnoj plesnoj sceni. Osim toga, Istra na nekoliko dana postaje središte okupljanja plesnih stručnjaka, pedagoga i ljubitelja plesne umjetnosti. Zbog predivnog okruženja i dobre suradnje s turističkom zajednicom općine Svetvinčenat, festival svake godine bilježi sve više dolazaka domaćih i inozemnih plesnih trupa.

Srednjovjekovni festival

Svake godine u kolovozu, Svetvinčenat postaje središte Srednjovjekovnog festivala koji okuplja sve veći broj sudionika. Festival traje tri dana, a počinje mimohodom kroz grad uz pravu srednjovjekovnu atmosferu. Dočekat će vas predstave, viteške borbe, radionice streličarstva, bacanje koplja i bodeža, razgledavanje sprava za mučenje te ostalih tradicionalnih aktivnosti.  Na ovom festivalu ćete se vratiti u daleku povijest i možda na trenutak zaboraviti da ste u 21. stoljeću dok vas okružuju viteške borbe i isprobavanje kmetskog stolca. Svi posjetitelji imaju priliku upoznati se s opremom u Viteškim taborima i različitim tematskim radionicama. 

Festival sira

Već 10 godina, u Svetvinčenatu se održava Međunarodni festival sira koji organizira Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat. Nezaobilazno je mjesto za sve ljubitelje degustacije sira, ali i proizvođače koji mogu predstaviti svoje domaće proizvode brojnim posjetiteljima.