Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Istra

5 atrakcija u Poreču koje morate posjetiti

Gradić Poreč nalazi se na istarskom poluotoku u zapadnoj Hrvatskoj. Bio je jedna od prvih rimskih kolonija na poluotoku i jedno je od najvažnijih turističkih središta, kako za odmor tako i za uživanje u hrvatskoj kulturi i gastronomiji. Uz Pulu, Umag i Rovinj  ubraja se u najzanimljivija odredišta na istarskom poluotoku. Želite li znati što je zanimljivo za posjetiti u Poreču, pogledajte našu listu najboljih atrakcija.

Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva bazilika je jedno od najdražih mjesta, kako za mještane tako i za posjetitelje. Riječ je o katoličkoj crkvi koju je sagradio biskup Eufrazije, pa je po njemu dobila i ime. U bizantskom je stilu i završena je 563. godine. UNESCO-vom svjetskom baštinom je proglašena 1997. godine. Interijer bazilike je doista fascinantan, a dočekat će vas zlatni mozaici iz 6. stoljeća, te neki iz 13. stoljeća. Možete se popeti i na zvonik da vidite Poreč s visine. Bazilika je dio kompleksa u kojem se nalazi nekoliko zgrada, poput biskupske palače, sakristije i krstionice.

Istarska sabornica

Zbornica istarskog poluotoka još je jedno od zanimljivijih mjesta za posjetiti u Poreču. Riječ je o relativno novoj zgradi koja je sagrađena na staroj crkvi iz 5. stoljeća, crkvi Svetog Tome. Naime, unutar dvorane ćete vidjeti ostatke zidova i podova crkve koji su još uvijek sačuvani. Osim toga, soba je ukrašena freskama, među kojima se ističe Bezgrešno začeće u središtu devet metara širokog i 25 metara dugog stropa. Na ovom mjestu nalaze se i štukature iz 1751. godine. Dvorana, koja se nalazi u kompleksu sjeverno od Eufrazijeve bazilike, danas se koristi za održavanje raznih kulturnih događanja, poput izložbi, seminara ili svečanosti.

Romanička kuća

Romanička kuća je sagrađena u 12. stoljeću. Unatoč renoviranju i dogradnji, još uvijek je zadržala romanički stil i strukturu. Jedno od najkarakterističnijih dogradnji izvedeno je u 18. stoljeću dodavanjem drvenog balkona na pročelje drugog kata. Danas se u romaničkoj kući koja se nalazi na Trgu Marafor nalazi galerija s etnološkim zbirkama, a možete posjetiti oba kata.

Otok Sveti Nikola

Ako je jedan od razloga zašto ste otišli u Poreč uživanje u njegovim vodama, osim plaža koje ćete pronaći uz njegovu obalu, možete posjetiti i otok Sveti Nikola. Ovaj otočić je ispred Poreča, dapače, savršeno se vidi iz grada. Možete mu pristupiti s pristaništa na obali, uz neke od brodskih usluga koje imaju. Iako je otok mali, ima trgovinu, restoran, pa čak i hotel, u slučaju da želite tamo odsjesti. 

Palača Sinčić

Palača Sinčić je najočuvanija i ujedno najvažnija palača u gradu. Izgrađena je početkom 18. stoljeća u baroknom stilu i postala je jedno od mjesta koje turisti iz cijelog svijeta rado obilaze u Poreču.  Palača je pripadala obitelji Sinčić, pa otuda i ime. Izgradio ju je Antonio Sincich, pripadnik jedne od najbogatijih obitelji u Poreču. Danas se u njemu nalazi Gradski muzej s više od 2000 djela i predmeta iz povijesti regije. Uključuje dijelove iz doba neolitika do 18. stoljeća. Vanjski dio zgrade ima tipične ukrase baroknog stila, na prozorima i balkonima.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...

Svijet

Kolumbija ima reputaciju koju ne bi poželjela nijedna zemlja na svijetu, a koja se temelji na mišljenju da je ovo zemlja Pabla Escobara i...