5 atrakcija u Poreču koje morate posjetiti

Gradić Poreč nalazi se na istarskom poluotoku u zapadnoj Hrvatskoj. Bio je jedna od prvih rimskih kolonija na poluotoku i jedno je od najvažnijih turističkih središta, kako za odmor tako i za uživanje u hrvatskoj kulturi i gastronomiji. Uz Pulu, Umag i Rovinj  ubraja se u najzanimljivija odredišta na istarskom poluotoku. Želite li znati što je zanimljivo za posjetiti u Poreču, pogledajte našu listu najboljih atrakcija.

Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva bazilika je jedno od najdražih mjesta, kako za mještane tako i za posjetitelje. Riječ je o katoličkoj crkvi koju je sagradio biskup Eufrazije, pa je po njemu dobila i ime. U bizantskom je stilu i završena je 563. godine. UNESCO-vom svjetskom baštinom je proglašena 1997. godine. Interijer bazilike je doista fascinantan, a dočekat će vas zlatni mozaici iz 6. stoljeća, te neki iz 13. stoljeća. Možete se popeti i na zvonik da vidite Poreč s visine. Bazilika je dio kompleksa u kojem se nalazi nekoliko zgrada, poput biskupske palače, sakristije i krstionice.

Istarska sabornica

Zbornica istarskog poluotoka još je jedno od zanimljivijih mjesta za posjetiti u Poreču. Riječ je o relativno novoj zgradi koja je sagrađena na staroj crkvi iz 5. stoljeća, crkvi Svetog Tome. Naime, unutar dvorane ćete vidjeti ostatke zidova i podova crkve koji su još uvijek sačuvani. Osim toga, soba je ukrašena freskama, među kojima se ističe Bezgrešno začeće u središtu devet metara širokog i 25 metara dugog stropa. Na ovom mjestu nalaze se i štukature iz 1751. godine. Dvorana, koja se nalazi u kompleksu sjeverno od Eufrazijeve bazilike, danas se koristi za održavanje raznih kulturnih događanja, poput izložbi, seminara ili svečanosti.

Romanička kuća

Romanička kuća je sagrađena u 12. stoljeću. Unatoč renoviranju i dogradnji, još uvijek je zadržala romanički stil i strukturu. Jedno od najkarakterističnijih dogradnji izvedeno je u 18. stoljeću dodavanjem drvenog balkona na pročelje drugog kata. Danas se u romaničkoj kući koja se nalazi na Trgu Marafor nalazi galerija s etnološkim zbirkama, a možete posjetiti oba kata.

Otok Sveti Nikola

Ako je jedan od razloga zašto ste otišli u Poreč uživanje u njegovim vodama, osim plaža koje ćete pronaći uz njegovu obalu, možete posjetiti i otok Sveti Nikola. Ovaj otočić je ispred Poreča, dapače, savršeno se vidi iz grada. Možete mu pristupiti s pristaništa na obali, uz neke od brodskih usluga koje imaju. Iako je otok mali, ima trgovinu, restoran, pa čak i hotel, u slučaju da želite tamo odsjesti. 

Palača Sinčić

Palača Sinčić je najočuvanija i ujedno najvažnija palača u gradu. Izgrađena je početkom 18. stoljeća u baroknom stilu i postala je jedno od mjesta koje turisti iz cijelog svijeta rado obilaze u Poreču.  Palača je pripadala obitelji Sinčić, pa otuda i ime. Izgradio ju je Antonio Sincich, pripadnik jedne od najbogatijih obitelji u Poreču. Danas se u njemu nalazi Gradski muzej s više od 2000 djela i predmeta iz povijesti regije. Uključuje dijelove iz doba neolitika do 18. stoljeća. Vanjski dio zgrade ima tipične ukrase baroknog stila, na prozorima i balkonima.