Rt Kamenjak, najpoželjnija lokacija za skroviti odmor u Istri

Foto: Javna ustanova Kamenjak

Na samom jugu Istre, gotovo na njezinom rubu, smjestio se prirodni park Rt Kamenjak. Nalazi se na poluotoku Premantura, u neposrednoj blizini Pule, a privlači posjetitelje zbog svog neobičnog krajolika i kilometarske obale. To je mjesto gdje istinski možete odmoriti dušu uživajući u istraživanju uvala, špilja i predivnih plaža. Od 1996. godine se nalazi na listi zaštićenih područja, a kad pročitate sve o ovom predivnom mjestu, bit će vam jasno zašto ga morate što prije posjetiti.

Idealno mjesto za aktivnost i istraživanje

Čarobni pejsaži, morski ugođaj i gotovo divlja priroda najljepše su što ćete vidjeti u rt Kamenjaku. Donji Kamenjak i medulinski arhipelag ili Punta, sve su to nazivi najjužnijeg dijela Istre na kojem su se nekada nalazili šume hrasta crnike. Danas je ovo područje najposjećenije zbog raznovrsnog bilja, aktivnog odmora i uživanja u svim godišnjim dobima. 

Biciklisti mogu uživati u stazama Gornjeg i Donjeg Kamenjaka koje prolaze uz samu morsku obalom. Jedna od najpoznatijih je ‘Orhideja’ iznosi 12 kilometara. Za istinske ljubitelje brdskog biciklizma zanimljivo je proljetno događanje i natjecanje ‘Kamenjak Rocky Trail te noćna biciklijada ‘Full Moon’. Oni koji preferiraju aktivnosti na moru, mogu istraživati brojne uvale i otoke medulinskog arhipelaga.

Raznolika flora i fauna

Prije gotovo 100 milijuna godina, područje rt Kamenjaka je bilo dom dinosaura. Ljubitelji ovakvih povijesnih zanimljivosti rado posjećuje Istru, jer se na obalama Kamenjaka još uvijek može pronaći mnoštvo fosila, kao i otisci stopa dinosaura. Šetnjom njegovim uvalama i putevima, naići ćete na raznoliku floru i faunu među kojima je oko 50 vrsta leptira, istarsko govedo te zaštićene biljne vrste poput zimskog jednolista.

Safari bar

Za uživanje, predah od hodanja i sunca idealno je svratiti u bar koji se kao i sve na Kamenjaku, savršeno stapa s prirodom. Pronaći ćete ga iznad uvale Mala Kolumbarica, a njegov jedinstven izgled osvojit će vas čim uđete u ovu atrakciju. Safari bar svoja vrata otvara početkom travnja, zato ga zabilježite za jednu od lokaciju obilaska.

Proljeće i jesen rezervirajte za putovanje

Neka mjesta je najbolje posjetiti ljeti, dok druga svu posebnost dobivaju tijekom proljeća i jeseni kada je raznolikost u prirodi najzamjećenija. Tako je i na rtu Kamenjak koji je idealan za istraživanje u kasno proljeće, ali nećete pogriješiti niti ako za dolazak odaberete rujan i listopad. Najbolje ćete se upoznati s područjem ako šećete i istražujete, pa preporučujemo da počnete s edukacijsko-poučno stazom i upoznate sve što ovaj dio Istre nudi. 

Produžite prema Farmi boškarina i razgledajte posebnost obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva, uživajte u brojnim uvalama, beach barovima ili podmorskom svijetu Kamenjaka. Nezaobilazna lokacija je i eko centar u Premanturi ‘Kuća prirode Kamenjak’ koja je zapravo mini verzija svega što rt Kamenjak čini jednim od najposebnijih mjesta u Hrvatskoj. Kroz edukativni sadržaj možete pronaći povijesne, kulturne i prirodne zanimljivosti. Čini se kako Istrijani misle na sve, pa nisu izostavili pružiti podršku i mogućnost uživanja u šetnji slijepim i slabovidnim osobama koji imaju šetnicu Gradina na Gornjem kameniku posebno prilagođenu svojim potrebama.