Lokve – malo mjesto velike ljepote

lokve
Foto: Unsplash/Natalija Gojkovic

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas. Smješteno u srcu Gorskog kotara, ovo je idilično malo mjesto pravi raj za sve one koji žele napuniti baterije na svježem zraku uz cvrkut ptica, miris aromatičnog bilja u zraku i tišinu koju ne prekida buka u prometu ili građevinski radovi u susjedstvu. 

Lokve se nalaze u Gorskom kotaru, na polovici puta između grada Delnice i Fužina. Uz samo mjesto protječe mala rijeka Lokvarka, a vrlo blizu mjesta nalazi se i veliko Lokvarsko jezero, omiljeno odredište mnogih izletnika i ljubitelja prirode. Lokve se kao mjesto spominju još u 15. stoljeću, što ih čini najstarijim mjestom u Gorskom kotaru, a predstavljaju i idealnu destinaciju za zimske mjesece.

Posebno popularna destinacija mnogih putnika je i špilja Lokvarka koja se smjestila na ulazu u mjesto, a riječ je o najdubljoj špilji u čitavoj zemlji. Ako vam ovaj kratki uvod zvuči primamljivo, veselimo se podijeliti s vama detalje o Lokvama!

Lokvarsko jezero – nekad i sad

Posebno atraktivna destinacija za izlet je Lokvarsko jezero, umjetno jezero kojeg okružuju prekrasne šetnice, crnogorična i bjelogorična šuma i čista netaknuta priroda. Bez obzira u koje vrijeme godine dolazite, te dolazite li na opuštanje ili aktivni odmor, Lokvarsko jezero će vas oduševiti. 

Lokvarsko jezero, duboko 40 metara, nastalo je sredinom 20. stoljeća, nakon što je izgrađena brana na rijeci Lokvarki. Jezero je ranije bilo poznato pod nazivom Omladinsko jezero, i to upravo zbog brane koju smo ranije spomenuli. Nju je od 1952. do 1955. godine gradilo na tisuće mladih djevojaka i mladića iz većine republika bivše Jugoslavije, njih čak trideset tisuća u periodu od tri godine. Brana i jezero su imali veliki utjecaj na njihov život jer su oni u Lokvama živjeli, radili, gradili, ali i zaljubljivali se i stvarali obitelj. 

Još zanimljivije će vam biti otkriti gdje je stvoreno ovo umjetno Lokvarsko jezero. Nakon što je izgrađena isplanirana brana na rijeci, umjetno jezero je stvoreno na mjestu na kojem se nalazilo naselje imena Srednji Jarak, koje se nalazilo na idealnom mjestu za jezero. Potopljeno je upravo ovo naselje i čitava dolina u kojem se nalazilo, s tim da su ljudi ranije iseljeni, ali su iza njih ostale njihove kuće koje se sada nalaze na dnu Lokvarskog jezera. U istim zeleno-plavim dubinama našle su se i gostionica, kapelica, 69 kuća i čak šest pilana koje su toliko česte u ovom šumarskom kraju. 

Jezero je pokrilo i dio stare Lujzijanske ceste, ali prilikom jako niskog vodostaja može se u dubinama nazrijeti Carev most koji je bio dio ove cestovne trase. To je posebna zanimljivost za ljubitelje povijesti te može biti vrlo interesantan motiv za dobru fotku!

lokve
Foto: Wikimedia Commons/Melani2307

Postoji i posebno vrijeme kada će oni koji su došli posjetiti jezero vidjeti što je sve jezero „progutalo“, a to se događa za vrijeme remonta opreme hidroelektrane, kada se jezero prazni i kada se vidi kako izgleda bez vode. Tada možete vidjeti sablasni prizor nekadašnjeg mjesta, kamenih kuća i kapelice, što većini izgleda kao prizor iz nekog filma fantastike. 

Danas je ovo jezero jedno od najposjećenijih mjesta u ovom dijelu Gorskog kotara, a osobito je popularno među ljubiteljima sporta i rekreacije, vožnje kajakom i ribolovcima. 

Znate li da se na Lokvarskom jezeru redovno održavaju regate, i da se održavaju posebni sportski susreti koji uključuju pješačenje oko jezera (POJ) ili vožnju biciklom oko jezera (BOJ)? Ovi se tradicionalni susreti planinara, biciklista i ljubitelja prirode održavaju još od 1978. godine, a svake godine je sve više sudionika koji pješače i bicikliraju na 17 kilometara dugoj šumskoj stazi koja okružuje ovo lijep umjetno jezero. Za one koji vole vožnju brodom stvorena je Čačina splav kojom se lako možete prevesti preko jezera, od Lokva na jednoj strani do Mrzle Vodice na drugoj. 

Lokvarsko jezero je raj za ribiče jer je jezero bogato raznim vrstama riječne ribe, od klena i šarana pa sve do pastrve. 1973. godine na ovom je jezeru ulovljena najveća pastrva na svijetu koja je iznosila preko 25 kilograma! 2013. godine ulovljen je i primjerak štuke težak 16 kilograma. Mnogi ljubitelji pecanja planiraju putovanja na ovo jezero unaprijed jer znaju u koje doba godine je najveća gužva!

Lokve: Špilja Lokvarka – slučajno otkrivena jedinstvena špilja u kršu

Foto: Hrvatska turistička zajednica

Jednom kad stignete u Lokve otkrit ćete da je ovo mjesto koje stalno iznenađuje svojim prirodnim bogatstvima, Jedno od takvih je i špilja Lokvarka, 70 metara duboka špilja koja je od glavnog mjesta udaljena samo jedan kilometar. Ovo je najdublja turistički uređena špilja u cijeloj Hrvatskoj, a otkrivena je slučajno, prilikom jednog kamenog iskapanja – ovo područje obiluje skrivenim blagom u obliku geoloških fenomena!

Špilja se nalazi na padini brijega koji se zove Kameniti vrh i zbog svoje je jedinstvenosti već desetljećima zaštićena kao geomorfološki prirodni spomenik. Za obilazak špilje koja se sastoji od više razina (koje ovdje nazivaju galerijama) potrebno je čak 45 minuta. Turisti mogu posjetiti prve četiri razine, dok su ostale nedostupne i njih obilaze samo speleolozi. 

Ova je špilja vrlo atraktivna za obilazak, a osobiti dojam na vas će ostaviti strme stepenice (njih čak 300) kojima se krećete između galerija. U špiljama se mogu vidjeti razne geološke tvorbe, od rasjeda i pukotina sve do baritnih žila. Osobito je lijepo posjetiti špilju kada se topi vanjski snijeg jer se tada u njoj aktiviraju razni potočići, kanali i vodopadi, a silazak vode s viših na niže razine vrlo je zanimljiv i lijep za gledanje. 

Posebna atrakcija špilje je Katedrala, jedna od galerija koja se diči velikom visinom od 16 metara te jednim jednako toliko visokim sigastim stupom. Zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima – priroda je na ovom području napravila pravi spektakl.

Ako je špilja Lokvarka jedna od vaših sljedećih destinacija onda vam moramo pružiti nekoliko važnih informacija. Temperatura u špilji je najviše 8 Celzijevih stupnjeva pa je dolazak u nju ljeti odličan za osvježenja, ali u ostatku godine morate ponijeti i neki dodatni odjevni predmet.

Park-šuma Golubinjak – prirodna oaza kojoj je teško odoljeti 

Foto: Wikimedia Commons/Croq

Ova park-šuma nije neko obično izletničko mjesto na kojem obitelji dolaze roštiljati na svježem zraku, već je riječ o mjestu koje nudi mnoge atrakcije. Ova je velika zelena oaza okružena prekrasnom prirodom i visokim stablima crnogorice, a još je u 19. stoljeću bila omiljeno mjesto za izlete. Prostire se na više od 50 hektara šume, od čega su najzastupljenije bukva, smreka i jela. 

Kako doći do park-šume? Za ljude koji dolaze iz smjera Zagreba idealan put dolaska je autocesta prema Rijeci. Potrebno je izaći na izlazu za grad Delnice i skrenuti na staru cestu koja je pomalo zaboravljena. 

Što vidjeti u park-šumi Golubinjak? Nikako ne smijete propustiti vidjeti Kraljicu šume, jelu koja se ističe među ostalim stablima kao dijamant u ugljenu. Ova je kraljica jela stara preko 200 godina i dosegla je visinu od 42 metra što je uistinu nevjerojatno. Promjer ovog drveta je čak 140 centimetara pa se visinom i širinom ova predivna jela lijepo ističe među stablima bukve. 

Tu se nalazi i Golubinja špilja, koja je zapravo polušpilja jer joj se urušio svod. Ovo je bila špilja u kojoj se nekada gnijezdilo na stotine golubova.

Zanimljiva je i Ledena špilja koja je svoje ime dobila po načinu na kojoj je korištena. Uđete li u ovu špilju primijetit ćete otvor na svodu špilje koji je u davnim vremenima služio za ubacivanje snijega u špilju, a koji se za vrućih ljetnih mjeseci koristio za hlađenje svega, s obzirom na to da se nije otapao niti ljeti. Ponajviše su ga koristili slastičari kojima je bio od pomoći za izradu sladoleda.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti „Risju stazu“, mjesto koje je napravljeno kako bi se izletnicima pokazalo da je Gorski kotar dom mnogim životinjskim vrstama, pa tako i risovima. Neumorno istrebljivani diljem cijele Hrvatske, mnoge rijetke vrste risova očuvale su se u goranskim šumama. 

Muzej Žaba – jedini europski Muzej žaba

Lokve, malo goransko mjesto, neće razočarati niti turiste koji vole zanimljive kulturne sadržaje, a jedno od takvih mjesta je i Muzej žaba koji je svoja vrata otvorio 2006. godine. Ovaj je muzej nastao iz privatne zbirke i s godinama se povećavao pa je zbirka eksponata u njemu prilično fantastična.

Preparirane žabe, egzotične žive žabe, igračke i suveniri – sve je ovo dio zbirke ovog ekstravagantnog muzeja. Gorani su ponosni na to što su žabe dio njihovog okoliša jer su žabe vrlo izbirljive što se tiče mjesta stanovanja pa činjenica da ih ovdje ima tako mnogo govori u prilog čistoći okoliša, kvaliteti vode i svemu ostalom što prirodu Gorskog kotara čini jedinstvenom. U muzeju se nalazi i vivarij sa živim žabama, pa je ovaj dio muzeja najatraktivniji djeci koja se tamo najviše zadržavaju. 

Ako ste jako zainteresirani za ovo mjesto pokušajte ga posjetiti u proljeće, za vrijeme Žabarskih noći, kada ćete moći još bolje upoznati ove male, ali važne stanovnike Gorskog kotara. 

Kuća prirode „Kotač“ – kušaona koju ćete obožavati

Foto: Kuća prirode Kotač

Još jedno zanimljivo mjesto koje možete posjetiti kad dođete u Lokve jest Kuća prirode, u vlasništvu Vida Arbanasa. Ova kuća veličine 115 metara četvornih otkrit će vam prošlost Lujzijanske ceste na kojoj se nalazi, a istovremeno će vam otkriti čime se bavi njen vlasnik – proizvodnjom biljnih likera.

Posjetite li ovu kuću vidjet ćete kako izgleda proizvodnja likera, koje biljke se suše i gdje se spremaju prije nego postanu dio ljekovitih likera, te ih možete kušati i sami odabrati svog favorita. „Lujzijana“, „Divlja ruža“ i „San Hubert“ samo su neki od likera kojeg ćete probati tijekom vašeg posjeta ovoj zanimljivoj kući.

Kalvarija – križni put s predivnim pogledom na Lokve

Još davne 1875. godine  Ivan Pleše, stanovnik mjesta Lokve, izgradio je Kalvariju, križni put koji je napravio za svoju dušu i za sve ostale stanovnike vjernike. Obnovljena je 2009. godine, a sada ju je moguće pohađati i noću jer je osvijetljena. Prilikom obilaska postaja križnog puta imat ćete priliku gledati Lokve iz druge perspektive, a pogled prema mjestu je uistinu predivan.

Zavičajna zbirka – tradicija koja ne smije otići u zaborav

Još jedno posebno mjesto koje možete posjetiti kad dođete u Lokve jest Osnovna škola Rudolfa Strohala u kojoj se nalazi zavičajna zbirka starinskih predmeta iz ovog mjesta, koje je sakupila i koju čuva udruga „Ljubitelja lokvarskih starina“. Predmeti koji se nalaze u njihovoj zbirci su tradicijski predmeti koji su oduvijek važni za ovaj kraj, i za koje se ne želi da odu u zaborav. 

Mrzlovodičko jezero – pravo mjesto za pravi ulov

Jedno od najmlađih hrvatskih jezera u Gorskom kotaru, ali i Hrvatskoj je jezero Mrzla Vodica. Ono je nastalo 1999. godine, izgradnjom brane na velikom Lokvarskom jezeru. Do izgradnje je došlo kako bi se osiguralo posebno mjesto na jezeru na kojem bi se mrijestili šarani i pastrve, ali deset godina kasnije je došlo do velikog poplavljivanja ove brane, nastalog uslijed topljenja ogromnih količina snijega, pa je u ovo Mrzlovodičko jezero prešla i druga vrsta ribe, i to štuka.

Foto: Općina Lokve

Tako je ovo jezero postalo glavno mjesto za lov na štuke, i to u jesensko-zimskom periodu. Želite li uloviti i neki veći šaran, slobodno se uputite tamo jer su u jezeru Mrzla Vodica ulovljeni šarani teški deset kilograma. Budite spremni na pravu avanturu ako ulovite ovakvu ribu – povedite prijatelje i imate pravo proljetno druženje.

Lokve se mogu pohvaliti Goranskom kiparskom radionicom

Gorski kotar nije samo sport i rekreacija i šetnja prirodom, on je bio i jest dom mnogih umjetnika. Mnogi umjetnici pohađaju Goransku kiparsku radionicu u Lokvama, koja na ovim prostorima djeluje više od 40 godina i još uvijek ima mnogo zainteresiranih polaznika. Skulpture koje se ovdje izrađuju većinom su od drveta i može ih se naći u parku šumi Golubinjak, ali i mnogim drugim mjestima u Gorskome kotaru. Riječ je o skulpturama poznatih hrvatskih umjetnika, koje su redom izrađene od hrastovine, koja je idealna zbog svoje dugotrajnosti.

Bez obzira na to, skulpture koje su se s vremenom oštetile i postajale dotrajale se uklanjaju, a na njihova mjesta dolaze nove rukotvorine koje Gorski kotar i Lokve čine posebnim mjestom na mapi Hrvatske. 

Na ovom području se turistička zajednica zaista trudi održavati sve atrakcije te tako dodatno privući putnike i klijente! Ako ste ljubitelj prirode, zasigurno ćete uživati posjećujući razne atrakcije, a ako niste – mogli biste postati jedan!