Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska

Najbolje hrvatske zimske destinacije

Foto: Pixabay

Iako mnogi Hrvati zimi pohrle u europska zimovališta ili u posjet snijegom zabijeljelih europskih metropola sve je veći interes za zimovanje u Hrvatskoj, ne samo zbog ljepote koju naša zemlja nudi već i zbog sve povoljnijeg zimovanja u Hrvatskoj.

Neka su mjesta u Hrvatskoj ipak omiljena za zimovanje pa u nastavku otkrijte koje su to zimske top destinacije u Hrvatskoj te što sve tamo možete vidjeti i raditi i u najhladnijem dobu godine.

1. Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Pixabay

Plitvička jezera jedno su od mjesta u Hrvatskoj koja oduvijek privlače posjetitelje. Jedinstvena ljepota stijena, jezera i visokih slapova te prirode koja ih okružuje uistinu je posebna i izmamit će uzdahe u svako doba godine. Iako je Plitvice lijepo posjetiti dok je priroda zelena i puna boje šteta bi bilo propustiti posjetiti ovu predivnu destinaciju u zimsko doba jer Plitvice pod snijegom su stvarno jedinstveni doživljaj i svatko bi taj prizor trebao vidjeti barem jednom u životu.

Mnogi posjetitelji Plitvičkih jezera, najvećeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka, pa tako i mnogi skijaši, ne znaju da se na Plitvičkim jezerima može i skijati. Na njima se nalazi skijaška staza na Mukinjama, a duga je malo više od 500 metara. Na njoj može skijati do 400 skijaša u sat vremena pa je omiljena za skijaše koji su tek počeli s učenjem skijanja, za obitelji i sve ljubitelje skijanja koji vole uživati u ljepotama Plitvica dok skijaju.

2. Platak

Foto: Skijalište Platak

Platak je skijalište koje se nalazi u Istri, u blizini grada Rijeke i vrlo je popularna destinacija u svakom  periodu godine. Riječ je vjerojatno o jedinom skijalištu s čijeg vrha puca pogled na pučinu.

Ovo je skijalište popularno među svim uzrastima, a osim skijanja vrlo ga rado posjećuju i snowboarderi. Platak jako često posjećuju i obitelji s djecom, jer se može odlično uživati u snijegu i snježnim radostima.

Staze na Platku su ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega je lakih staza više od pola ukupne duljine. Platak se može pohvaliti i jedinstvenom stazom dugom oko 1 kilometar koja nije namijenjena skijama već – motornim sanjkama. Vožnje motornim sanjkama omiljena su aktivnost svim ljubiteljima adrenalina pa ako ste i vi među njima tada je ovo dobra destinacija i za vas.

3. Begovo Razdolje

Foto: Wikimedia Commons/ MEETCROATIA_NET

U srcu Gorskog kotara smjestilo se najviše naselje u Republici Hrvatskoj – Begovo Razdolje. Ovo je ujedno i naselje na kojem svake godine ima najviše snježnih oborina. Nalazi se na planini Bjelolasici, to jest na njenim zapadnim obroncima i zimi je vrlo često okovano snijegom. Begovo Razdolje je također i jedno od vrlo rijetkih naselja koje je naseljeno, a nalazi se na tako velikoj visini.

Zima je u ovom naselju uistinu poseban doživljaj, i to ne samo radi predivno očuvane prirode već i posebnog tradicionalnog i domaćeg ugođaja zbog kojeg ćete se ubrzo početi osjećati kao da ste kod kuće.

Do Begovog Razdolja se vrlo lako dolazi, autocestom Zagreb – Rijeka, zatim izlaskom na izlazu za Delnice, starom cestom do Mrkoplja pa zatim i Begovog Razdolja. Ovo je naselje sve popularnije zimsko odredište za sve one koji traže odmor od gužve grada i žele uživati u skijanju i šetnjama pod snijegom.

4. Park prirode Žumberak

Foto: Turistička zajednica grada Samobora

Odlična destinacija za sve ljubitelje nordijskog skijanja je Park prirode Žumberak u kojem ćete ne samo uživati u sportu i kretanju već naučiti mnogo toga o samom parku. Žumberak je posebno lijep pod snijegom, a ako se popnete na neke više točke ili stare tvrđave na visokim proplancima možete uživati u prekrasnom pogledu na sve ostale planine koje ga okružuju a koje su prekrivene snježnim prekrivačem. Zimski zrak na Žumberku je posebno ugodan i čist pa se čovjek vrlo brzo osjeća vitalnijim i snažnijim.

Ovdje možete obići Eko selo  Žumberak u kojem ćete vidjeti djelić tradicionalnog života u skladu s prirodom; posjetiti arheološko nalazište u Budinjaku; vidjeti kanjone i slapove pod snijegom. Žumberak je vrlo uređen park prirode na kojem se nalaze mnoge staze, a na vama je samo da se toplo obučete i krenete u svoju zimsku pustolovinu na Žumberku.

5. Planinarski centar Petehovac

Foto: Petehovac

Petehovac se nalazi u blizini Delnica i jedna je od zanimljivih destinacija za ljubitelje planinarenja i šetnji. Iako nema skijalište, vrlo je popularno sanjkalište s prekrasnim vidikovcima. Zbog toga je omiljen mnogim obiteljima s manjom djecom. Također, ovaj planinarski centar nudi i obilazak šume pod snijegom što je uistinu poseban doživljaj, a svu potrebnu posebnu opremu dobit ćete u centru.

No to nije sve. Samo nekoliko minuta udaljeno od Petehovca nalazi se i klizalište koje je najčešće otvoreno od blagdana Sv. Nikole pa sve do pojave prvih proljetnih zraka. Ovdje se možete prepustiti čarima klizanja i uživati s djecom.

6. Lokve u Gorskom kotaru

Foto: Wikimedia Commons/Szeder László

Malo mjesto Lokve smjestilo se u Gorski kotar, na pola puta između Fužina i Delnica. Najpoznatije je po svojoj špilji Lokvarki koja je zaštićeni spomenik prirode preko pedeset godina, a odlična je za posjete u bilo koje doba godine. Posebno je atraktivna tijekom zime jer se tada na ulazu špilje oblikuju razni ledeni stalagmiti koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Fotografije koje ćete snimiti u ovom kraju bit će jedne od najljepših što ste ikada snimili.

Nikako ne smijete propustiti niti obilazak Lokvarskog muzeja u kojem se mogu vidjeti razne vrste žaba, koje su svojevrstan zaštitni znak Lokvi. Ujedno možete probati i „žablju krv“, ukusan voćni liker simpatičnog imena koje također asocira na najvažniju životinju lokvarskog kraja. 

7. Baranja 

Foto: TZ Baranje

Iako nema veze sa skijanjem, zimovanje u Baranji jedinstveni je doživljaj kojeg ne smijete propustiti. Osim iznimne ljepote prirode okovane snijegom, ovdje ćete upoznati stvarni tradicionalni život sela i još više cijeniti svoje pretke i jednostavan život koji su vodili.

Smještaj možete potražiti u jednoj od mnogih kućica za odmor, a posao vas već čeka. Cijepanje drva i loženje kamina za najbolji i najtopliji ugođaj bit će vaš dio posla, a hranjenje domaćih životinja i druženje s njima te sanjkanje prepustite svojim najmlađima.

Zasigurno vas neće zasmetati niti tradicionalna hrana jer ćete se odjednom pronaći u raju kulena i čvaraka na svakom koraku.

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...