Najbolje hrvatske zimske destinacije

Foto: Pixabay

Iako mnogi Hrvati zimi pohrle u europska zimovališta ili u posjet snijegom zabijeljelih europskih metropola sve je veći interes za zimovanje u Hrvatskoj, ne samo zbog ljepote koju naša zemlja nudi već i zbog sve povoljnijeg zimovanja u Hrvatskoj.

Neka su mjesta u Hrvatskoj ipak omiljena za zimovanje pa u nastavku otkrijte koje su to zimske top destinacije u Hrvatskoj te što sve tamo možete vidjeti i raditi i u najhladnijem dobu godine.

1. Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Pixabay

Plitvička jezera jedno su od mjesta u Hrvatskoj koja oduvijek privlače posjetitelje. Jedinstvena ljepota stijena, jezera i visokih slapova te prirode koja ih okružuje uistinu je posebna i izmamit će uzdahe u svako doba godine. Iako je Plitvice lijepo posjetiti dok je priroda zelena i puna boje šteta bi bilo propustiti posjetiti ovu predivnu destinaciju u zimsko doba jer Plitvice pod snijegom su stvarno jedinstveni doživljaj i svatko bi taj prizor trebao vidjeti barem jednom u životu.

Mnogi posjetitelji Plitvičkih jezera, najvećeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka, pa tako i mnogi skijaši, ne znaju da se na Plitvičkim jezerima može i skijati. Na njima se nalazi skijaška staza na Mukinjama, a duga je malo više od 500 metara. Na njoj može skijati do 400 skijaša u sat vremena pa je omiljena za skijaše koji su tek počeli s učenjem skijanja, za obitelji i sve ljubitelje skijanja koji vole uživati u ljepotama Plitvica dok skijaju.

2. Platak

Foto: Skijalište Platak

Platak je skijalište koje se nalazi u Istri, u blizini grada Rijeke i vrlo je popularna destinacija u svakom  periodu godine. Riječ je vjerojatno o jedinom skijalištu s čijeg vrha puca pogled na pučinu.

Ovo je skijalište popularno među svim uzrastima, a osim skijanja vrlo ga rado posjećuju i snowboarderi. Platak jako često posjećuju i obitelji s djecom, jer se može odlično uživati u snijegu i snježnim radostima.

Staze na Platku su ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega je lakih staza više od pola ukupne duljine. Platak se može pohvaliti i jedinstvenom stazom dugom oko 1 kilometar koja nije namijenjena skijama već – motornim sanjkama. Vožnje motornim sanjkama omiljena su aktivnost svim ljubiteljima adrenalina pa ako ste i vi među njima tada je ovo dobra destinacija i za vas.

3. Begovo Razdolje

Foto: Wikimedia Commons/ MEETCROATIA_NET

U srcu Gorskog kotara smjestilo se najviše naselje u Republici Hrvatskoj – Begovo Razdolje. Ovo je ujedno i naselje na kojem svake godine ima najviše snježnih oborina. Nalazi se na planini Bjelolasici, to jest na njenim zapadnim obroncima i zimi je vrlo često okovano snijegom. Begovo Razdolje je također i jedno od vrlo rijetkih naselja koje je naseljeno, a nalazi se na tako velikoj visini.

Zima je u ovom naselju uistinu poseban doživljaj, i to ne samo radi predivno očuvane prirode već i posebnog tradicionalnog i domaćeg ugođaja zbog kojeg ćete se ubrzo početi osjećati kao da ste kod kuće.

Do Begovog Razdolja se vrlo lako dolazi, autocestom Zagreb – Rijeka, zatim izlaskom na izlazu za Delnice, starom cestom do Mrkoplja pa zatim i Begovog Razdolja. Ovo je naselje sve popularnije zimsko odredište za sve one koji traže odmor od gužve grada i žele uživati u skijanju i šetnjama pod snijegom.

4. Park prirode Žumberak

Foto: Turistička zajednica grada Samobora

Odlična destinacija za sve ljubitelje nordijskog skijanja je Park prirode Žumberak u kojem ćete ne samo uživati u sportu i kretanju već naučiti mnogo toga o samom parku. Žumberak je posebno lijep pod snijegom, a ako se popnete na neke više točke ili stare tvrđave na visokim proplancima možete uživati u prekrasnom pogledu na sve ostale planine koje ga okružuju a koje su prekrivene snježnim prekrivačem. Zimski zrak na Žumberku je posebno ugodan i čist pa se čovjek vrlo brzo osjeća vitalnijim i snažnijim.

Ovdje možete obići Eko selo  Žumberak u kojem ćete vidjeti djelić tradicionalnog života u skladu s prirodom; posjetiti arheološko nalazište u Budinjaku; vidjeti kanjone i slapove pod snijegom. Žumberak je vrlo uređen park prirode na kojem se nalaze mnoge staze, a na vama je samo da se toplo obučete i krenete u svoju zimsku pustolovinu na Žumberku.

5. Planinarski centar Petehovac

Foto: Petehovac

Petehovac se nalazi u blizini Delnica i jedna je od zanimljivih destinacija za ljubitelje planinarenja i šetnji. Iako nema skijalište, vrlo je popularno sanjkalište s prekrasnim vidikovcima. Zbog toga je omiljen mnogim obiteljima s manjom djecom. Također, ovaj planinarski centar nudi i obilazak šume pod snijegom što je uistinu poseban doživljaj, a svu potrebnu posebnu opremu dobit ćete u centru.

No to nije sve. Samo nekoliko minuta udaljeno od Petehovca nalazi se i klizalište koje je najčešće otvoreno od blagdana Sv. Nikole pa sve do pojave prvih proljetnih zraka. Ovdje se možete prepustiti čarima klizanja i uživati s djecom.

6. Lokve u Gorskom kotaru

Foto: Wikimedia Commons/Szeder László

Malo mjesto Lokve smjestilo se u Gorski kotar, na pola puta između Fužina i Delnica. Najpoznatije je po svojoj špilji Lokvarki koja je zaštićeni spomenik prirode preko pedeset godina, a odlična je za posjete u bilo koje doba godine. Posebno je atraktivna tijekom zime jer se tada na ulazu špilje oblikuju razni ledeni stalagmiti koji oduzimaju dah svojom ljepotom. Fotografije koje ćete snimiti u ovom kraju bit će jedne od najljepših što ste ikada snimili.

Nikako ne smijete propustiti niti obilazak Lokvarskog muzeja u kojem se mogu vidjeti razne vrste žaba, koje su svojevrstan zaštitni znak Lokvi. Ujedno možete probati i „žablju krv“, ukusan voćni liker simpatičnog imena koje također asocira na najvažniju životinju lokvarskog kraja. 

7. Baranja 

Foto: TZ Baranje

Iako nema veze sa skijanjem, zimovanje u Baranji jedinstveni je doživljaj kojeg ne smijete propustiti. Osim iznimne ljepote prirode okovane snijegom, ovdje ćete upoznati stvarni tradicionalni život sela i još više cijeniti svoje pretke i jednostavan život koji su vodili.

Smještaj možete potražiti u jednoj od mnogih kućica za odmor, a posao vas već čeka. Cijepanje drva i loženje kamina za najbolji i najtopliji ugođaj bit će vaš dio posla, a hranjenje domaćih životinja i druženje s njima te sanjkanje prepustite svojim najmlađima.

Zasigurno vas neće zasmetati niti tradicionalna hrana jer ćete se odjednom pronaći u raju kulena i čvaraka na svakom koraku.