Top 15 najboljih muzeja u Hrvatskoj

Foto: Muzej Ivana Meštrovića

Hrvatska je zemlja koja se oduvijek dičila svojom kulturnom baštinom i napretkom u umjetnosti u svakom periodu povijesti. Kulturna bogatstva u Hrvatskoj su više pravilo, nego iznimka i gotovo svaki grad ima u sebe utkan neki dio davne prošlosti, neki neizbrisivi trag koji je toliko lijep i poseban da stalno privlači tuđe poglede.

Hrvatski muzeji mogu se pohvaliti raznim zbirkama umjetničkih djela nastalih u svim granama umjetnosti, predivnom baštinom i kulturnim dobrima koja su danas gotovo neprocjenjiva. Stoga ako niste posjetili neke od sljedećih hrvatskih muzeja ne znate što ste propustili.

Na listi se nalazi 15 vrlo zanimljivih lokaliteta koji se zbog nečega izdvajaju od ostalih muzejskih prostora u Hrvatskoj i koji imaju poseban čar.

1. Tvrdalj Petra Hektorovića na otoku Hvaru

Foto: TZ Stari Grad

Jedna od najpoznatijih građevina koje se nalaze u Starom Gradu na otoku Hvaru je Tvrdalj Petra Hektorovića, renesansnog pjesnika koji je ovu graševinu gradio čitav svoj život i koji ju je volio jednakim žarom kao što je volio pjesništvo i pisanu umjetnost.

Ova jedinstvena građevina osim dijelova utvrde ima i ribnjak te golubinjak na vrhu jer je Hektorovićeva vizija bila suživot sa svim dijelovima prirode i stvaranje malog odvojenog svijeta u kojem se nalaze sva bića koja je stvorio Bog, od biljaka i životinja pa sve do ljudi.

Građevina je ukrašena mnogim natpisima koje je sam Petar uklesivao u kamen, a većina ih je na latinskom i talijanskom jeziku. Upravo se u natpisima krije razlog gradnje ovog ljetnikovca koji je s vremenom prerastao u tvrđavu – on je građevina posvećena Stvoritelju svega.

U unutrašnjosti tvrđave se nalazi ribnjak bogat ribama, mala kula s gnijezdima za golubove isklesanima iz kamena i predivan perivoj s biljkama koje je dobivao iz svih krajeva zemlje, a koje je i sam jako volio.

Ovaj je tvrdalj zaista šteta propustiti ako se nalazite u blizini jer ulaskom u mali kameni raj ukrašen zelenilom osjetit ćete se bliži poeziji nego ikada.

2. Arboretum Trsteno pokraj Dubrovnika

Foto: TZ Dubrovnik

Najstariji spomenik vrtne arhitekture smjestio se uz jedan od najljepših hrvatskih gradova – Dubrovnik. Iznimno omiljen turistima i domaćim ljudima ovaj je botanički vrt posebno lijep i atraktivan. On je jedan od samo tri vrta u Hrvatskoj i jedini je arboretum koji se smjestio uz morsku obalu. 

Arboretum Trsteno nastao je nekoliko godina nakon 2. svjetskog rata, a lokacija na kojem je izgrađen u stvarnosti je bio renesansni ljetnikovac u vlasništvu jedne dubrovačke plemićke obitelji. Već 1949. godine arboretum postaje zaštićeni spomenik prirode, s velikom zbirkom egzotičnih i sredozemnih biljaka te predivnih perivoja. 

Smješten na prostor od 25 hektara ponosno prikazuje svoje bogatstvo biljaka, a obuhvaća više različitih dijelova: renesansni park, neoromantičarski park, maslinik i morsku vegetaciju. U njemu su smještene i mala kapelica Sv. Jeronima, izgrađena u 17. stoljeću, akvadukt, mlinica za masline i barokna fontana u kojoj Neptun s trozupcem ponosno stoji usred vode, okružen nimfama i zelenim biljkama. 

Ako ste ljubitelj povijesti i zelenog bilja Arboretum Trsteno je odlična izbor za vas, uz sve povijesne artefakte i gotovo tisuću različitih vrsta bilja, od samoniklog do uzgojenog.

3. Palača Šećerane u Rijeci

Foto: Muzej grada Rijeke

S obzirom na to da je Rijeka grad čiji je urbanistički plan gradnje većinom odredila industrija koja se u Rijeci razvija već tri stotine godina bilo bi neobično da ne obiluje industrijskom baštinom, a jedan njen dio smjestio se i u Palaču šećera.

Palača Šećerane u stvari je bivša zgrada uprave Rafinerije šećera, koja je kasnije upravljala i tvornicom duhana i motora. Ova je palača najveća poslovna palača na području Srednje Europe i brzo je postala zaštićeno kulturno dobro. 

Nakon što je obnovljena u potpunosti ona je pretvorena u Muzej grada Rijeke i ima stalni postav koji je smješten u čak 30 različitih prostorija, a uključuje potpunu povijest Rijeke od 1719. godine na dalje.

Muzej je bogat interaktivnim sadržajem, a trebat će vam čitavi dan da obiđete ovu ljepoticu i da se upoznate s bogatom povijesti Rijeke. Možete vidjeti originalni torpedo, zarezati stožac šećera, izraditi putovnice svih država kojih je Rijeka bila dio i diviti se originalnom tiskarskom stroju.

4. Muzej prekinutih veza u Zagrebu

Foto: TZ Zagreb

Jedan od turistima najomiljeniji muzej nalazi se u gradu Zagrebu i ima vrlo neobični naziv: Muzej prekinutih veza. Riječ je o muzeju čija je postava posvećena neuspješnim vezama i predmeti postave su donacije mnogih razočaranih ljubavnika iz raznih dijelova Hrvatske i svijeta.

Smješten u baroknoj palači Kulmer postao je nezaobilazni dio puta svakog posjetitelja grada kojima je obilazak muzeja pravi emocionalni vrtuljak jer su i oni barem jednom u životu prošli slično nesretno ljubavno iskustvo. Predmeta ima oko stotinjak, a svaki od njih je izuzetno poseban jer je riječ o stvarnoj anonimnoj donaciji ljudi koji su doživjeli ljubavne brodolome. Neki od predmeta su bizarni, neki vrlo duhoviti, a velik dio odiše i jakom boli i tugom-

Kako bi vam dočarali samo dio ove posebne muzejske postave nabrojat ćemo vam samo neke od predmeta koji se nalaze u njoj. U Muzeju prekinutih veza se nalazi osam soba, a svaka je od njih posvećena jednoj temi. U prostoriji posvećenoj vjenčanjima pronaći ćete razne darove, albume i burme dok se u sobi s pismima nalaze prekrasna pisma, od kojih su neka osobito tužna. U ostalim sobama možete pronaći razne predmete poput kutije šibica s datumom vjenčanja, registracijske pločice, nakita, plišanih životinja, šalica, odjeće i mnogo drugih predmeta koji su svojim vlasnicima imali veliko značenje.

5. Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku

Foto: Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku

Muzej Domovinskog rata nalazi se na Srđu, u tvrđavi Imperial koja je za vrijeme rata bila važna obrambena crta grada tj. prva linija fronte. U muzeju se nalazi pet stotina izložaka, a neki od njih nisu vezani za rat već za dubrovačku povijest. Stalna izložba se naziva „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ a većina eksponata su vojni dokumenti, oružje dubrovačkih branitelja, ratne karte i drugi dijelovi opreme. Ovdje se mogu pogledati i sve autentične video snimke iz toga doba, originalni barjak koji se vijorio na tvrđavi 1991. godine te mnogi drugi zanimljivi predmeti iz tog perioda hrvatske povijesti.

6. Arheološki muzej Narona u Vidu kod Metkovića

Foto: Arheološki muzej Narona

U neposrednoj blizini grada Metkovića, u naselju koje se zove Vid, smjestio se predivan arheološki muzej koji je izgrađen iznad rimskog hrama Augusteuma. Ovo je mjesto bilo centar istraživanja još od 19. stoljeća, kada se otkrilo da se u Vidu nalazilo rimsko naselje Narona i da bi tamo trebalo biti arheoloških tragova koji bi to dokazali. 

Iako je dio tragova otkriven i ranije tek se 1995/96. otkriva najvažnije otkriće mjesta, a to je pronalazak ostataka ovog rimskog hrama i gotovo dvadeset rimskih kipova koji su predstavljali cara i članove njegove obitelji. 

Muzej je izgrađen 2004. godine i od tada možete uživati u stalnoj postavi muzeja i gledati prekrasne izloške iz rimskog doba, a to su razni kipovi, keramika, nakit, novac i ostala blaga koja su godinama ležala zakopana u tlu. Na ovom mjestu ćete osjetiti povijest u svoj njenoj veličini.

7. Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčenatu

Foto: Castle Morosini Grimani

Kameni kaštel Morosini-Grimani najveća je građevina Svetvinčentu i najsačuvaniji je kaštel na istarskom poluotoku te je već stoljećima jedan od najprepoznatljivijih simbola mjesta. Izgrađen u 13. stoljeću ovaj se kaštel mijenjao kroz stoljeća, uništavan i obnavljan od strane napadača i vlasnika, da bi svoj sadašnji oblik postigao u 16. stoljeću,  kada ga obnavlja mletačka obitelj Grimini.

Kaštel je obnovljen 2020. godine kada je obnovljena čitava palača u čijem se središnjem dijelu održava multimedijalna izložba koja nas vodi kroz povijest grada, a veoma je popularan i prostor za održavanje vjenčanja i konferencija. U palači se nalazi i stalni postav izložbe „Ferlin“, a riječ je o zbirci starog oružja u kojoj posebno mjesto zauzima top iz 15. stoljeća.

Posebna atrakcija za mnoge posjetitelje kaštela je mogućnost igranja viteške igre pod nazivom „Bijeg iz kaštela“ koja se igra u timovima, a za koju je potrebno imati određene vještine koje samo imaju vitezovi.

8. Hrvatski muzej naivne umjetnosti u Zagrebu

Foto: Muzej naivne umjetnosti

Izuzetno dragocjenu zbirku od 1900 umjetnina čuva zagrebački muzej naivne umjetnosti koji je ujedno i prvi muzej ove vrste umjetnosti na svijetu. Muzej je nastao 1952. godine, u vrijeme kad je naivna umjetnost već bila u zamahu.

Muzej osim slika čuva i razne druge umjetnine poput kipova, grafika i raznih crteža, a većinu njih napravili su hrvatski umjetnici od kojih su najpoznatija imena Ivan Generalić, Ivan Lacković Croata, Slavko Stolnik, Ivan Rabuzin i mnogi drugi.

Naivna umjetnost izuzetno je cijenjena u svijetu i prepoznata kao vrhunska umjetnost stoga bi bilo šteta da ne uživate u njenim blagodatima.

9. Meštrovićevi muzeji

Foto: Muzeji Ivana Meštrovića

Muzeji Ivana Meštrovića su posebno kreirana vrsta muzejske ustanove, a riječ je o jedinstvenoj organizaciji koja je spojila sve muzeje posvećene velikom umjetniku Ivanu Meštroviću u jadnu cjelinu. Administrativno središte muzeja je u Splitu, a on upravlja svim ostalim dijelovima muzeja kao što su Galerija Ivana Meštrovića, Meštrovićevim Crikvinama, te atelijerom i grobnicom obitelji Meštrović.

Galerija Meštrović nalazi se na splitskim Mejama i upravo se tamo nalazi stalna izložba njegovih radova. Meštrovićevo remek djelo „Kontemplacija“ izrađeno iz mramora, radovi u bronci „Gospa s djetetom ili Daleki akordi, te razni radovi u drvu i gipsu, crteži i slike, samo su neka od blaga koje čuva ovaj muzej.

Još jedan dio Muzeja su i Meštrovićeve Crikvine, kompleks kojeg je sam Meštrović promijenio i nadogradio i u kojem se nalazi crkva, a u kojemu su smještene i sakralne drvene skulpture koje je kipar napravio, a riječ je o kipovima i reljefima.

Treći dio Muzeja je Atelijer Meštrović, smješten u zagrebačkom Gornjem gradu. Ovaj muzej ima stalnu izložbu njegovih radova, a osim skulptura tu su izložene i grafike, reljefi i crteži.

Posljednji dio Muzeja je i grobnica obitelji Meštrović koju je izradio sam umjetnik i koji je bogato ukrasio uz pomoć svojih kipara suvremenika.

10. Ekomuzej Batana u Rovinju

Foto: Turistička zajednica grada Rovinja

Rovinj je jedini grad na Jadranu i Mediteranu koji se može pohvaliti svojim eko-muzejom batana, koji se smatra unikatnim primjerkom lokalne maritimne kulture i koji se temelji na očuvanju tradicije. Batane su ribarske brodice ravnog dna za koje se zna da su prehranile mnoge generacije Rovinjana i upravo su one temelj ovog interdisciplinarnog muzeja koje je stvoreno da sačuva „dušu Rovinja“.

Ovaj je eko-muzej upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta 2016. godine i jedan je od primjera koji pokazuje da čovjek može živjeti u zajednici s prirodom i da može sačuvati svoju tradiciju bez obzira na to što je nastupilo moderno doba.

11. Kuća za brodice u NP Brijuni

Foto: NP Brijuni

Jedina u potpunosti očuvana građevina iz secesijskog doba je kuća za brodice u NP Brijuni koja je nastala 1902. godine, a u njoj se nalazi interpretacijsko-edukacijski centar. Riječ je o interaktivnom centru koji na inovativan način pruža posjetiteljima mogućnost da otkriju sve važne informacije o kulturi, povijesti i prirodnoj baštini otočja. 

Uvodni dio izložbe opisuje život dr. Lenza koji je živio i radio u ovoj kući više od 30 godina, sve do 1938. godine.

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, od kojih svaka vješto prikazuje određeni dio brijunske povijesti i prirode. Riječ je o Brijunskom vremeplovu, Brijunskom arhipelagu, Kopnenom svijetu, Podmorju, Ugrozi i Svijesti.

12. Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju

Foto: Muzej Apoksiomena

Neobičan muzej koji se sastoji od samo jednog eksponata nalazi se u Malom Lošinju, u palači Kvarner. U njega je smješten kip Apoksiomena, koji je iz lošinjskog podmorja ozvučen 1999. godine, nakon što je više od dvije tisuće godina proveo u dubokoj tami. 

Ovaj brončani kip visok je malo manje od 2 metra, a vrijeme njegovog nastanka se procjenjuje na 2 ili 1. st. pr. Kr. tj. za vrijeme Helenističkog razdoblja. 

Ovaj je kip bio vrlo zanimljiv nalaz iz nekoliko razloga, a jedan od njih je mjesto pronalaska. On je naime pronađen na potpuno neočekivanom mjestu, a uz njega se nisu nalazili nikakvi ostaci niti su pronađeni tragovi drugih potonulih ostataka. Mnogi nagađaju da je kip na ovom mjestu završio jer je bilo potrebno smanjiti teret broda koji je bio u bijegu ili čiji su mornari radije dragocjeni teret na brodu bacili u morske dubine nego dali gusarima.

Mjesto na kojem je Apoksiomen izložen također je vrlo interesantno jer je kip smješten u vrlo prosječnu zgradu na način da je u zgradu umetnuta željezna kapsula jer je bilo potrebno izdvojiti izložbeni prostor od ostatka zgrade, a na samoj se zgradi nisu smjele raditi intervencije.

Zanimljiv je i način na koji je napravljen sam muzej jer je riječ o posebno napravljenom izložbenom putu koji na kraju vodi do samog kipa, ali posjetitelj u međuvremenu prolazi kroz razne prostorije u kojima se nalaze svakakve scenografije, a u tim se prostorijama upoznaju s pričom o kipu i njegovom pronalasku, gledaju film u sobi za projekcije da bi drvenim prolazom stigli do kipa koji se nalazi u posebnoj prostoriji. Završetak putovanja je u sobi s ogledalima s predivnim pogledom na panoramu grada.

13. Muzej vučedolske kulture u Vukovaru

Foto: Muzej vučedolske kulture u Vukovaru

Na arheološkom lokalitetu Vučedol pokraj Vukovara svoje je mjesto ponosno preuzeo Muzej vučedolske kulture. Riječ je o muzeju kojeg krasi 19 tema stalnog postava i koji rekonstruira život na tom području u vremenu eneolitika, od prvih naseljavanja u 6. tisućljeću prije Krista pa do razvoja vučedolske kulture.

Istraživanja su u Vučedolu počela 1981. godine i od tada se sustavno vrše do danas, uz prekid za vrijeme Domovinskog rata. Arheološke iskopine i blaga pronađena od tog doba pretvorile su ovo mjesto u jedinstveni edukativni hram. Osim oruđa i sličnih eksponata u Vučedolu je otkrivena i prekrasna keramička posuda napravljena u obliku golubice, ali se ona zbog svoje velike i iznimne vrijednosti čuva u Zagrebu.

14. Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini

Foto: Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini

Krapina je grad na sjeveru Hrvatske u čijoj se blizini smjestio Muzej krapinskih neandertalaca, i to na prostoru Hušnjakovog brda gdje je otkriveno nalazište neandertalskog čovjeka. Muzej se nalazi između dva brežuljka jer je glavna ideja tvoraca bila da se on uklopi u okoliš i prekrasnu prirodu koja ga okružuje. 

Muzej je vrlo moderan i interaktivan pa se u njemu nalazi veliki ekran na kojem se projicira film o pračovjeku i njegovoj svakodnevici, replike raznih životinja i kamene konstrukcije čitavih neandertalskih obitelji. Kreatori muzeja su u cijelu priču uklopili i mirise i zvukove iz toga doba kako bi se i sami posjetitelji mogli vratiti u prošlost. 

Svi eksponati ljudi u muzeju su vrlo realni i izgledaju jako autentično jer su za njih bili zaduženi najveći svjetski majstori šminke, do te mjere da se vide i dlačice na rukama,a kipovi izgledaju kao da su zamrznuti u vremenu i kao da će se u svakom trenutku pomaknuti. 

Muzej je jedan od najmodernijih u Europi i svakako bi bila šteta propustiti posjetiti ga.

15. Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Foto: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu osnovan je 1954. godine i u njemu se nalazi više od 12 tisuća različitih djela koja su stvarali i domaći i strani umjetnici. Muzej pokriva sve medije pa se u njemu mogu pronaći vrhunska djela iz područja slikarstva, kiparstva, grafika, filma, videa i svih sličnih medija. Muzej je obogaćen i 90 metara dugim ekranom na kojem se emitiraju razne projekcije, video radovi i slično.

Osim muzejskih eksponata, izložba i slično, Muzej na jako velikom djelu svog prostora omogućuje izvođenje različitih nastupa, performansa, projekcija, kreativnih radionica i sličnih događanja.