Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dalmacija

Šibenski most – važna poveznica i velika atrakcija

Šibenski most preko rijeke Krke nalazi se na dionici autoceste A1 koja spaja Šibenik i Skradin, a nalazi se u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Krka. Kanjon rijeke Krke širok je 204 metra, a most preko tog kanjona zapravo je prvi most koji je u potpunosti izgrađen konzolnim postupkom. Konzolni most je tip mosta koji se sastoji od nekoliko konzola koje u rijeci imaju svoje betonske oslonce.

Specifična karakteristika Šibenskog mosta je luk koji se proteže duž mosta, a odsječka je od 28 metara. Raspon tog luka iznosi impresivnih 246 metara, a sama duljina mosta iznosi 391 metar. Zbog svog položaja i važnosti, sasvim je logično zaključiti da je ovo jedan od najprometnijih mostova u Republici Hrvatskoj. Šibenski most počeo se graditi 1964. godine, a u promet je pušten 27. srpnja 1966. godine. Projektant mosta bio je Ilija Stojadinović.

Do izgradnje ovog mosta, obale šibenskog zaljeva spajao je mali trajekt, a most je gotovo srušen za vrijeme Domovinskog rata uslijed raznih oštećenja koja je pretrpio. Zbog toga je bila potrebna sanacija koja je završena 2012. godine.

Bungee jumping Šibenik

Bungee jumping je jedna nadasve poznata aktivnost u kojoj osoba skače s velike visine, a da je pritom povezana elastičnim užetom za čvrstu točku s mjesta skakanja. Najpovoljnija mjesta za bungee jumping avanture upravo su mostovi i litice. Ovo je jedna od omiljenih aktivnosti svim ljubiteljima adrenalina budući da pri skoku imaju prilike iskusiti kako je to padati slobodnim padom. Prilikom pada uže kojim su skakači povezani isteže se te kada se maksimalno istegne, skakače lansira prema gore. Dok god postoji kinetička energija užeta, skakač će oscilirati gore-dolje, a naposljetku će ga netko podići i on ili netko drugi bit će spremni za novi skok.

Upravo je tako bungee jumping postao i jedna od najvećih atrakcija grada Šibenika, a skokovi se odvijaju na Šibenskom mostu. Posjetitelji iz svih krajeva svijeta znaju stoga navratiti u Šibenik ne bi li se okušali u ovoj adrenalinskoj aktivnosti. Naime, bungee jumping sa Šibenskog mosta postao je popularan prije 15-ak godina, a definitivno je to bila prva lokacija u Republici Hrvatskoj koja je nudila tu aktivnost svojim posjetiteljima. Malo je reći da ova aktivnost uvelike popularizira Šibenik, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu i izuzetno je značajna za turizam tog grada.

U ovoj avanturi podjednako sudjeluju i žene i muškarci, a žene će u šali ispričati kako one to rade više zbog užitka i adrenalina dok muškarci to rade kako bi se dokazali pred njima. Kako god bilo, osjećaj “pobjede” nakon odrađenog skoka, a za neke i savladavanja straha sasvim sigurno je neopisivo iskustvo za koje možemo garantirati da ga je nemoguće zaboraviti. Na kraju dana, svi koji su iskusili bungee jumping na ovoj lokaciji ispričat će vam kako je ovo zapravo najveća doza adrenalina koju osoba može dobiti u tako malom vremenskom periodu od par sekundi koliko traje inicijalni skok sa Šibenskog mosta.

Stoga, biti ljubitelj adrenalina, a nalaziti se u blizini Šibenika uz nešto slobodnog vremena znači da apsolutno morate skoknuti do Šibenskog mosta i stvoriti si novu uspomenu. Budite sigurni i da će slike vašeg skoka postati pravi hit među prijateljima.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Svijet

Barcelona je grad koji vas nikada neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira posjetite li ga ljeti ili zimi, danju ili noću. Ovaj grad svjetske klase...

Istra

Zmije u mnogim ljudima izazivaju veliki strah, a za pobjeđivanje straha najbolje je znati određene činjenice i imati točne informacije o tome što se...