Tvrđave Šibenik – 4 šibenske ljepotice

Šibenik je jedan od najljepših jadranskih obalnih gradova kojeg osim predivne prirode krasi i bogata kulturna baština, a njen važni dio su i tvrđave Šibenik.

Tvrđave Šibenik prave su turističke atrakcije

Velika ulaganja u kulturne događaje i manifestacije te kontinuirani poticaj na stvaranje drugačijeg sadržaja dovela su grad Šibenik u sam vrh poželjnih destinacija za sve one koji traže pravu dozu umjetnosti i kulture u kombinaciji s dobrom hranom i odmorom.

tvrđave Šibenik
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

Šibenske tvrđave, izuzev Katedrale sv. Jakova, su najposjećenije šibenske turističke atrakcije, a njihov jedinstveni izgled, povijesna važnost i panoramski pogledi koji se s njih pružaju naprosto oduševljavaju. Posjet tvrđavama je odlazak u neko sasvim drugo doba, u vrijeme kada je Hrvatska bila stalna meta osvajačima, a njeni žitelji su bili borci za slobodu i očuvanje vlastite kulture.

Ove četiri tvrđave naraštajima su branile stanovnike Šibenika, okolice, ali i čitave Hrvatske, jer je svaki prodor s mora mogao biti veliki udar na čitavi kraj. Danas su one kulturno bogatstvo grada Šibenika i velika turistička atrakcija koja naprosto mami na obilazak i uživanje u njenim ljepotama.

Što je to što tvrđave Šibenik čini toliko posebnima, i zašto ih ne smijete zaobići na svom putu kroz Krešimirov grad, centar Šibensko-kninske županije, pročitajte u nastavku.

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana podignute je sredinom 17. stoljeća, kao odgovor na prijeteći prodor Turaka u naše krajeve, a njena je izgradnja trajala nepuna dva mjeseca, što mnogo govori o hitnosti koja je zahtijevala stvaranje brze obrane. Za samo 45 dana niknula je 1 od 4 šibenskih ljepotica koja i danas svojim monumentalnim izgledom osvaja srce svakog posjetitelja.

tvrđava
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

Riječ je o najvećoj i najvišoj šibenskoj utvrdi na kopnu koju su šibenski vlastodršci odlučili izgraditi kako bi zaštitili svoj grad od stalnih opasnosti koji je dolazile i s kopna i s mora. Tvrđava se smjestila na 115 metara nadmorske visine, ponad stare šibenske gradske jezgre što posjetiteljima omogućuje uživanje u prekrasnom panoramskom pogledu na grad. 

Samo godinu dana nakon izgradnje tvrđave, nastale prema mletačkom projektu izgradnje u vojne svrhe, grad su napali Turci. Šibenski vojnici našli su se oči u oči s turskim pašom koji je svim snagama želio zauzeti tvrđavu i prodrijeti u gradsku jezgru.

Tvrđavu resi poseban izgled u obliku zvijezde, što možemo zahvaliti mladom mletačkom vojnom arhitektu Antoniju Leniju koji je ovakav tlocrt smatrao najboljim za zaštitu s mora.

Sjeverna strana tvrđave posebno je zaštićena i ojačana visokim nasipom interesantnog oblika kliješta. Upravo zbog toga oblika kliješta, što se na talijanskom naziva „tanaglia“, dolazi i naziv kojeg šibensko stanovništvo koristi za njega, a to je Tanaja.

Upravo se zbog čestih prodora Turaka ova tvrđava često ojačavala i mijenjao se oblik potrebi tijekom čitavog sedamnaestog stoljeća, za vrijeme ugroze. 

Iako možda nikada niste bili u Šibeniku i posjetili ovu tvrđavu to ne znači da ju nikada niste vidjeli – ako ste ljubitelj poznate igrane serije Igra prijestolja tada ste je zasigurno vidjeli kao dio atraktivne scenografije samo niste znali da je u pitanju veličanstvena tvrđava sv. Ivana.

Tvrđava sv. Ivana trenutno je u fazi obnove stoga je nije moguće posjetiti iznutra, ali već 2023. godine posjetitelji će moći možete uživati u njenim čarima i otkriti njene posebnosti.

Tvrđava sv. Nikole

Na kraju kanala koji je svoje ime također dobio po važnom svecu nalazi se tvrđava sv. Nikole, koja je sagrađena u 16. stoljeću na malom otočiću Ljuljevcu, kao odgovor na prodor Turaka u naše krajeve. Izgrađena je na mjestu na kojem se nekada nalazio benediktinski samostan sv. Nikole pa je po njemu i sama tvrđava dobila ime.

tvrđava sv. Nikole
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

Tvrđava sv. Nikole također je iznimna građevina, projektirana od strane mladog i nadarenog mletačkog inženjera Sanmichellea. Tvrđava je trokutastog oblika, a nalazi se na samom ulazu u kanal. 

Položaj i izgled tvrđave su bili usmjereni samo na jednu stvar: obranu grada od napada koji dolazi s mora. Sama je tvrđava izgrađena kao dio niza obrambenih utvrda koje se zajedno protežu u duljini od više od tisuću kilometara, od Italije kroz Hrvatsku pa sve do Crne Gore.

Na početku nije bila nikako povezana s kopnom, a kasnije se nadogradio i jako uzak nasip koji je tvrđavu povezao s kopnom. Tvrđava je napuštena krajem 19. stoljeća, nakon što je vojska Austrougarske monarhije napustila ove prostore.

Tvrđava sv. Nikole jako je očuvana i lijepa, što velikim dijelom može zahvaliti materijalu od kojeg je načinjena. Dno tvrđave je izgrađeno pomoću bijelog kamena, dok je njen gornji dio nastao od opeke. Ova dva materijala odlično su se nosila sa zubom vremena, te morem i vjetrom. 

Tvrđava sv. Nikole dio je zaštićene UNESCO-ve baštine jer je svojim posebnim izgledom i svrhom proglašena jednom od najvrjednijih primjeraka venecijanske obrambene arhitekture. Upisana je na popis UNESCO-ve baštine 2017. godine.

Riječ je o jednom od najvažnijih pomorskih spomenika na teritoriju Hrvatske jedinoj mletačkoj vojnoj utvrdi koja se nalazi isključivo na moru. Ona je ujedno je i jedan od najveličanstvenijih spomenika renesansne arhitekture jadranskog područja.

Šetnicom sv. Ante, koja počinje u uvali Paninkovac dolazi se do tvrđave, a do nje se dolazi i brodom koji vozi od obale grada do same tvrđave. Šetnica je dugačka gotovo pet kilometara, a panoramski pogled s nje vrijedan je ove šetnje. 

Tvrđava sv. Mihovila

Najstarija tvrđava u Šibeniku je tvrđava sv. Mihovila čiji se najraniji spomen dogodio još u 11. stoljeću, za vrijeme vladavine kralja koji je utemeljio veličanstveni grad Šibenik, Petra Krešimira IV.

tvrđava sv. Mihovila
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

I tvrđava sv. Mihovila izgrađena je s posebnom namjerom, a to je obrana grada u slučaju napada s mora. Zbog toga je smještena na 60 metara nadmorske visine, otkuda je mogla spriječiti prodor bilo koje neprijateljske vojske koja je pokušavala ući u šibenski zaljev te kanjon rijeke Krke. 

Upravo s ove strme uzvisine puca nevjerojatan pogled na šibenski arhipelag i njegove otoke te na sam Šibenik koji se razvio pod njom.

Tlocrt ove tvrđave izgleda kao nepravilan četverokut, s obzirom na njenu veliku starost tvrđava nije u potpunosti sačuvana. Sačuvane su četiri kule: dvije kvadratne na samom istoku tvrđe i dvije na njenom sjevernom dijelu.

Tvrđava je do 18. stoljeća jako mnogo puta stradavala i bivala srušena i razorena stoga je njen današnji izgled posljedica mnogo mlađe gradnje koja se odvila u 18. stoljeću.

Ova je tvrđava iznimno popularna i što se tiče umjetnosti jer se na njoj odvijaju mnoge kulturne i glazbeno-scenske manifestacije i nastupi poznatih glazbenih i kazališnih skupina. Prilikom opisivanja ovog mjesta mnogi će potvrditi da je tvrđava sv. Mihovila jedna od najljepših pozornica na otvorenom u cijeloj državi, i tako je još od 2014. godine, kada je u potpunosti obnovljena i dodan joj je novi sadržaj.

Tvrđava sv. Mihovila nije samo mjesto za jedinstvene scenske nastupe već i mjesto u kojem ćete naučiti sve što je važno znati o gradu Šibeniku, njegovoj povijesti i samoj tvrđavi. To je omogućilo 3D mapiranje cisterni iz 15. stoljeća koje se nalaze u njoj, a koje služe kao vremeplovi kroz stoljeća i pripovjedači nevjerojatne priče o sv.Mihovilu, šibenskom zaštitniku, i o njegovoj borbi protiv zmaja. 

Tvrđava Barone

Tvrđava Barone ili Šubićevac za većinu Šibenčana (smještena je na mjestu s tim imenom), četvrta je tvrđava s našeg popisa, ali nije ništa manje veličanstvena od svojih prethodnica. 

tvrđava Barone
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

Također smještena na uzvisini, na visini od 80 metara, tvrđava Barone bila je ključ obrane od Turaka u 17. stoljeću i važna gradska uzdanica. Izgrađena je u isto vrijeme kada je izgrađena i tvrđava sv. Ivana, a o njenoj važnosti sve možete otkriti u interaktivnom vodiču koji priča uzbudljive priče iz šibenske prošlosti. 

Svoje ime duguje mletačkom vojskovođi i barunu njemačkog podrijetla, Christophu Martinu von Degenfeldu, koji je dao veliki obol prilikom obrane grada od Turaka i koji je inzistirao na izgradnji ove tvrđave, utvrdivši da će se na taj način moći zaštiti istočni dio grada.

I barun i tvrđava branili su grad od Turaka koji nisu uspjeli prodrijeti u njega niti nakon mnogo mjeseci opsade, a tvrđava je dobila ime po čovjeku koji je potaknuo njenu izgradnju: barunu. Iako je prvotno bila riječ samo o maloj utvrdi, tzv. ridotto, kasnije je došlo do potrebe za izmjenom u neko ozbiljnije zdanje.

Nakon prvotne velike obrane grada od Turaka 1659. godine, šibenske su vlasti odlučile još malo „pojačati“ tvrđavu pa je ona tako proširena i povećana. 

2014. godine grad Šibenik je odlučio da je vrijeme za obnovu ove tvrđave, ranije zapuštenu i devastiranu, nakon čega je ona ponovno zasjala svojim starim sjajem i postala nezaobilazna točka svih ljudi koji žele naučiti nešto o šibenskoj povijesti dok istovremeno uživaju u spektakularnoj panoramskoj slici. 

Tvrđava Barone tako je danas posebna vrsta interaktivnog muzeja u kojem se koristi tehnologija proširene stvarnosti koja svakog posjetitelja odvodi na posebno putovanje u šibensku prošlost. 

To znači da svaki posjetitelj može u šetnji kroz tvrđavu koristiti posebne AR naočale koje mu omogućuju da svijet oko sebe vidi kakav je bio u prošlosti, pri čemu je osim na sliku fokus također i na zvučnim efektima.

Sve četiri šibenske tvrđave jedinstveni su spomenici iz prošlosti koje vrijedi obići i otkriti više o hrvatskoj povijesti, obrani od raznih osvajača u prošlosti te saznati tko su vizionari koji su stajali iza ovih pothvata. 

Ako se nađete u Šibeniku, svakako se nemojte zaustaviti samo na ovim divnim tvrđavama, već šansu dajte i ostalim prekrasnim znamenitostima Šibenika.