Nin – znamenitosti prvog hrvatskog kraljevskog grada

Nin je hrvatski grad smješten na jadranskoj obali. Administrativno pripada Zadarskoj županiji, a najpoznatiji je po tome što je zapravo prvi hrvatski kraljevski grad. Čini ga šest manjih naselja u kojima ukupno ima nešto manje od tri tisuće stanovnika. Centar grada Nina je otočić koji je s dva mosta povezan s kopnom. Njegov ukupni promjer je oko 500-tinjak metara.

Iako je riječ o relativno malenom gradiću, čak i za hrvatske prilike, on krije izuzetno bogatu povijest. Iz te povijesti ostalo je dosta znamenitosti koje su očuvane u dobrom stanju i vrlo su popularne lokacije tijekom turističke sezone, ali i tijekom ostatka godine.

Crkva svetog Križa

Crkva svetog Križa poznata je u cijelom svijetu. Razlog njezine popularnosti leži u tome da je riječ o najmanjoj katedrali na svijetu. Ona sasvim sigurno spada u najvrjednije sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Izgrađena je još u davnom 9. stoljeću, a njen tlocrt podsjeća upravo na križ.

Crkva je izgrađena u odnosu na položaj Sunca što je fascinantno jer može poslužiti i kao sunčani sat te kalendar. Ovdje su se kroz povijest krunili i mnogi hrvatski kraljevi. Nakon što bi bili okrunjeni, kraljevi bi otišli do crkve svetog Nikole i tamo bi se po prvi puta predstavili okupljenom narodu. Uz crkvu svetog križa nalazilo se i groblje koje je dugo bilo u funkciji. Procjenjuje se da je riječ o periodu od 8. do 15. stoljeća, a tome u prilog ide oko 170 istraženih grobova s te lokacije.

Krstionica kneza Višeslava

Šestostrana krstionica kneza Višeslava potječe upravo iz Nina. Nastala je u ranom srednjem vijeku i jedan je od najstarijih i najboljih dokaza o pokrštavanju Hrvata. Originalna krstionica se danas čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika koji se nalazi u Splitu. U ninskom Muzeju starina nalazi se pak njezina replika. Na sredini krstionice nalazi se križ koji je ispunjen hrvatskim pleterom, jednim od naših zaštitnih znakova.

Također na krstionici se nalazi i tekst: „Ovaj izvor prima slabe, da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani, spasonosno ispovijedajući vječno trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan u vrijeme kneza Višeslava u čast sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegove štićenike“

Muzej ninskih starina

1910. godine, don Luka Jelić je u crkvi svetog Križa po prvi put uredio “starinsku zbirku”. Ona je uglavnom sadržavala razne tekstualne ulomke iz srednjovjekovnog razdoblja. 50 godina kasnije, ona se preselila na novu lokaciju koju danas znamo kao Muzej ninskih starina. Muzej je najviše dotjeran u devedesetim godinama prošlog stoljeća kada su mu dodani novi paviljoni te on sada ima ukupno sedam prostorija u kojima su obuhvaćena sva povijesna razdoblja važna za Nin.

Spomenik knezu Branimiru

7. lipnja 879. godine, Hrvatska je po prvi put priznata kao država, a priznao ju je papa Ivan VIII. Učinio je to s tri pisma knezu Branimiru, ninskom biskupu Teodoziju te običnom puku. U sjećanje na taj značajan događaj, 7. lipnja Nin slavi Dan grada, a 21. srpnja 2007. godine podignut je i spomenik knezu Branimiru koji svakodnevno podsjeća stanovnike Nina na taj događaj.