Sinj – turistička destinacija i grad Alke

Sinj je grad u Republici Hrvatskoj i pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Broji nešto više od 11 tisuća stanovnika, a nadaleko je poznat po Sinjskoj Alci i ona je zaštitni znak tog grada. No, Sinj je zapravo puno više od Alke koja se održava jednom godišnje. Pozornost stoga treba obratiti i na druge lokacije i aktivnosti u gradu koje su iz godine u godinu jako privlačne mnogim posjetiteljima.

Velika Gospa u Sinju

U Sinju se blagdan Svete Gospe slavi posebno svečano. Budući da je Sinj jedno od većih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, 15. kolovoza je grad prepun hodočasnika, ne samo iz Hrvatske već i iz dalekih krajeva svijeta. Velik broj hodočasnika tradicionalno dolazi bosonog i to pješice, nebitno iz kojeg kraja. Nakon što završi misa koja počinje oko 9 sati i 30 minuta, slika Gospe Sinjske iznosi se na ulice grada, a velika je čast ponijeti sliku na ramenima. Nose je alkari, alkarski momci, policajci, hrvatska vojska, vatrogasci, članovi udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca, članovi udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, članovi građanskih udruga, časne sestre i franjevci, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama, gradonačelnici i načelnici općina i dobročinitelji Svetišta Gospe Sinjske. Stanovnici Sinja sa svojih prozora bacaju latice cvijeća pred Gospin put, a sve je popraćeno molitvom krunice i marijanskim pjesmama.

Sinjska Alka

Kao što smo rekli Sinjska Alka je ipak najprepoznatljiviji događaj koji se održava u gradu Sinju. Ona je nastala u doba kada su se diljem Europe održavale razne viteške igre. Danas Alka ima veliku čast naći se pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. Iako je riječ o natjecanju u kojem alkari pokušavaju osvojiti što više punata ili bodova kopljem gađajući središte metalnog prstena, ona ima i svoje veće značenje. Naravno, riječ je o je borbi za pravdu i mir te podsjeća sve na prkos i inat grada Sinja koji se kroz svoju povijest odupirao pokušajima raznih osvajača.

Padobranski kup

U vrijeme kada se odvija Sinjska Alka, održava se još jedno neuobičajeno natjecanje. Riječ je o Padobranskom kupu. Padobranski kup je jedinstveno natjecanje koje se odvija na sinjskom aerodromu i održava se tri dana. Kup je osmišljen na principu Alke gdje natjecatelji skaču s padobranom i pokušavaju sletjeti na mjesto koje podsjeća na spomenuti metalni prsten u Alci. Također su bodovani po preciznosti svoga slijetanja te natjecatelj s najviše spretnosti i bodova odnosi pobjedu.

Gljevstock

Gljevstock je prvenstveno događaj koji okuplja sinjske bendove gdje se ljudi druže i zabavljaju u ugodnom društvu prijatelja i obitelji. Prvi put je održan 2010. godine, a sve više postaje prepoznatljivim sinjskim događajem. Već dvije godine nakon osnivanja ovog događaja, na Gljevstocku su počeli nastupati i nešto poznatiji izvođači iz Hrvatske, a u zadnje vrijeme im se sve više priključuju i neki od stranih glazbenika. Odlična stvar kod Gljevstocka jest da su ulaz i kampiranje besplatni jer je duh festivala na prvom mjestu.

Sajam pršuta

Sajam pršuta je događaj u kojem ljubitelji fine hrane dolaze na svoje. Sajam je prvenstveno pokretač promocije pršuta kao izvornog proizvoda i pršutarske proizvodnje u RH kao perspektivne grane gospodarskog razvoja. Svake godine okuplja sve više i više posjetitelja, a kako i ne bi s obzirom na to da je riječ o ovakvoj deliciji.

Aktivni odmor

Sinj je odlična lokacija za sve koji uživaju u aktivnom odmoru jer nudi pregršt zabavnih aktivnosti kao što su jahanje konja ili popularni fly fishing na rijeci Cetini. Paragliding i padobranstvo su tu za one željne malo više adrenalina, a airsoft i paintball zabavit će svakoga te učvrstiti timski duh svima koji dolaze u većem broju. Ni planinari, biciklisti i lovci neće u Sinju ostati zakinuti jer se i za njih i njihove aktivnosti ovdje nalazi velik broj sjajnih lokacija.