Šolta – otočki raj nadomak Splita

Već dugo postoji lokalna izreka ”Dopala te Šolta!”, koja je u nekim starijim vremenima imala negativnu konotaciju zbog izuzetno teškog života koji se vodio na otoku te nezahvalnih uvjeta u kojima su ljudi živjeli. Danas ta izjava nosi dijametralno suprotan prizvuk, pošto je Šolta jedna od najljepših lokacija na Jadranu koja vas može ”dopasti” i očarati sa svojim malenim tradicionalnim mjestima, bogatom poviješću, netaknutom prirodom, ali i kristalno bistrim i čistim morem koje ju okružuje.

Malo o otoku

Sam je otok smješten nekih devet nautičkih milja od Splita, zapadno od Brača te istočno od otoka Drvenik Mali i Drvenik Veli. Trajektom će to biti nekih 45 minuta ugodne vožnje, dok ste manjim brodom tamo za samo 15 minuta. Površine je gotovo 60 km2; 19 kilometara je dugačak i 4,5 kilometara širok, dok mu najviši vrh seže do 238 metara.

Znate li otkud dolazi sam naziv ‘Šolta’? U originalu potječe od grčke riječi ‘Olyntha‘ što u prijevodu znači nezrela smokva. Ovo zapravo i jest otok okrenut poljoprivredi, tako da ćete na njemu naći mnoštvo vinograda, maslina i mediteranskog voća. Masline i proizvodnja maslinovog ulja aktualni su još od vremena antičke Grčke – a smatra se da su upravo Grci bili ti koji su donijeli sa sobom ove vrijedne plodove. Ujedno je zanimljivo i da na Šolti postoje i stabla masline starija od 1000 godina.

Aktualni su i već spomenuti vinogradi, budući da je ovaj otok poznat i po kvalitetnim domaćim vinima – od kojih je najpoznatiji brend Dobričić. Riječ je o crvenom vinu s ljubičastim odsjajem koje je također prisutno na području Šolte još od prastarih vremena. Izvrsna je stvar da je vinarija Dobričić orijentirana na proizvodnju kvalitetnih proizvoda baziranima na lokalnim vinogradima i tradicionalnim procesima proizvodnje.

Ovdje ćete još naći i izvrstan domaći med, naročito kad je u pitanju onaj s okusom divljeg ružmarina. Pčelarstvo i medarstvo također su neke od tradicionalnih djelatnosti koje su prisutne na otoku još od nekih starijih vremena; Francuzi i Talijani čak su i proglasili šoltanski med jednim od najboljih na svijetu. Otok je, uz navedene stvari, također okrenut i prema ribarstvu te turizmu.

Što vidjeti na Šolti?

Bilo da namjeravate odsjesti na otoku nekoliko dana ili se jednostavno uputiti na jednodnevni izlet iz Splita, Šolta je svakako jedna od onih lokacija vrijednih posjete. Ukoliko stižete trajektom na jedan dan, izaći ćete u mjestu Rogač iz kojeg vam se pruža mogućnost da uskočite u bus i odete u neko od ostalih mjesta diljem otoka. Za one koji žele živopisne prizore malih dalmatinskih luka, tu su Maslinica i Stomorska.

U Maslinici se nalazi i izuzetno poznati Martinis Marchi dvorac, čija povijest datira iz 1703., kad su tri brata Marchi dobili dopuštenje od Venecije da izgrade kulu, selo i crkvicu iznad masliničke uvale; tijekom tog razdoblja, napadi gusara bili su izrazito učestali tako da je zaštita bila prijeko potrebna. Nakon što je izgrađen dvorac, oko njega su s vremenom nikle i kuće te, na koncu, i mala luka koja datira iz 19. stoljeća. U današnje je vrijeme ovaj omanji dvorac u nasljedstvu vlasnika brenda Martinis Marchi, pod čijim je imenom i vrlo popularni istoimeni hotel. Spomenuta je lokacija omiljeno odredište za vjenčanje brojnih inozemnih putnika koji se, na putovanju kroz Hrvatsku, apsolutno zaljube u ovaj otok te ga na koncu i odaberu kao mjesto na kojem će reći sudbonosno ‘da’.

S druge (točnije, sjeverne) strane je tu i Nečujam, maleno obalno mjesto poznato po najvećoj i najdužoj plaži na otoku. Nečujam je prije nekoliko stoljeća bio mjesto gdje je svoju inspiraciju pronalazio i popularni hrvatski pisac i pjesnik, Marko Marulić, kojeg nazivaju ocem hrvatske književnosti – priča kaže da je upravo tu dobio ideje za neka od svojih najvećih djela. Ovo je mjesto potaknulo inspiraciju i Petra Hektorovića, još jednog izuzetnog predstavnika hrvatske poezije. Ovo pokazuje da je Nečujam izuzetno mjesto za umjetnike tako da su i danas tu organizirane raznovrsne književne i radionice iz ostalih područja umjetnosti.

Kad smo kod umjetnosti, važno je spomenuti i klapski festival koji se održava u Donjem Selu; održava se svakog ljeta i ugošćuje raznovrsne dalmatinske klape iz Splita, Kaštela, Trogira, Brača i Korčule. Lokalci su naročito ponosni na vlastitu žensku klapu pod nazivom Čuvite. Ovaj specifičan događaj već dugi niz godina privlači posjetitelje koji žele pobliže upoznati lokalnu kulturu, ali i zaroniti u ljepotu tradicionalne dalmatinske pjesme.

Od zanimljivih mjesta tu je i Stomorska, malo ribarsko mjesto te prvi naseljeni obalni gradić na Šolti; prvi su stanovnici došli još u 17. stoljeću, a tad je osnovano i prvo maleno brodogradilište u posjedu obitelji Bučić (koja je došla s Hvara). Stomorska je prethodna bila glavna luka za ljude iz Gornjeg Sela, a lokalci su obično bili ribari ili moreplovci koji su u svojim brodicama prenosili hranu i vapno.

Popularna točka je i najviši vrh Šolte pod nazivom Vela straža; kao što je već spomenuto, uspinjete se do visine od 238 metara nakon čega možete uživati u izvanrednom pogledu na Split, okolne planine, ali i obližnje otoke.

Ukoliko ste avanturističkog duha te se želite okušati u nečem potpuno drukčijem, Šolta je izvanredna lokacija za obilazak biciklom. Ruta, koja u nekim dijelovima prelazi u brdsku, provest će vas od Maslinice do Stomorske preko Donjeg Sela, Srednjeg Sela i Gohote preko već spomenutog mjesta Nečujam. Cijelim tim putem, pružat će vam se pogled na netaknutu prirodu, kuće, ali i prekrasno kristalno čisto Jadransko more. Osim biciklističkog dijela, Šolta je izvrsna i za ljubitelje ronjenja, budući da uz, prekrasne plaže i uvale, nudi i veliku raznolikost podvodne flore i faune. Najpoznatije ronilačke lokacije su Livka, Stračinska, Senjska i uvala Jorja – iako je cijeli otok zapravo izvrsna prilika da zalutate, istražite ga i otkrijete neke vlastita nova najdraža mjesta na njemu.

Zaključak

Dolazak u srednju Dalmaciju doista otvara vrata brojnim mogućnostima za savršeno ljetovanje – počevši od Šibenika, Splita i ostalih gradova koji nude izvrsne kulturne sadržaje pa do otoka koji će vas naprosto očarati svojim plažama. Šolta je također izvrsna preporuka te jedna od onih nedovoljno istraženih lokacija koja nikad nije bila poprište masovnog turizma – a upravo činjenica da ne privlači horde turista omogućit će vam odmor iz snova!