Lopud – skriveni dragulj dubrovačkog otočja

Dubrovnik je definitivno jedna od onih izuzetnih destinacija koje se svakom strastvenom putniku u jednom trenutku nađe na listi lokacija koje mora obići. Ipak, King’s Landing nikako nije jedino što možete vidjeti u tom području; cijela Dubrovačko-Neretvanska županija obiluje šarmantnim malim mjestima, prekrasnim plažama, zadivljujućom prirodom i brojnim drugim stvarima koje se isplati vidjeti.

Ipak, ukoliko se odlučite stacionirati baš u Dubrovniku te pritom tražite lokaciju za koju vam ne treba automobil, Lopud je svakako jedno od onih mjesta kojem jednostavno morate reći ‘da’. Ovaj je otok idealan bijeg od dubrovačkih gužvi i vrućina – s tim da je pritom dovoljno daleko da imate osjećaj da ste pobjegli od gradske vreve, a istovremeno i dovoljno blizu da ne trebate previše razmišljati ili planirati cjelokupni izlet. Evo, stoga, ponešto zanimljivosti o Lopudu!

Malo o otoku

Lopud je definitivno najrazvijeniji među Elafitskim otočjem, malenom arhipelagu koji sadrži nekolicinu otoka smještenih sjeverozapadno od Dubrovnika. Ujedno je i drugi po redu što se tiče veličine (4,63 km2), dok mu je povoljna klima omogućila titulu otočića s 2584 sunčana sata. Upravo je ovakvo, izuzetno blago podneblje dovelo do razvoja raskošne i bogate mediteranske i suptropske vegetacije s limunima, narančama, borovima, čempresima i palmama.

Gospodarstvo mu se zasniva na ugostiteljstvu, turizmu, ribarstvu, vinogradarstvu i poljodjelstvu. Otok je naseljen, ali brojka stanovnika nikad nije premašila 1000; dapače, i u ovom trenutku tamo živi manje od 300 ljudi.

Jedino naselje Lopud smješteno je u uvali iz koje vodi put do suprotne strane otoka – do pjeskovite uvale Šunj.

Legenda o lopudskoj sirotici

Uz Dubrovnik i okolicu vežu se brojne povijesno-kulturne priče i zanimljivosti – ali posebne su i legende o pojedinim mjestima koje su se tako prenosile s koljena na koljeno. Poznata je i ona o lopudskoj sirotici koja kaže da je jednom davno dubrovački vlastelin poslao svog boležljivog sina jedinca na Lopud. Sin se tamo trebao oporaviti i popraviti svoje krhko zdravlje, ali se on, uslijed toga, jednostavno zaljubio.

Njegova odabranica bila je tek sirota pučanka, što se nikako nije sviđalo njegovom ocu. Svim je silama vlastelin pokušavao spriječiti njihovu ljubav, da bi u jednom trenutku zamolio benediktince s malenog otoka Sv. Andrije da preuzmu strogu brigu o njegovom sinu. Zaljubljene mladce to nije omelo, dapače; na rastanku su se zakleli da će se i dalje potruditi sastajati i održavati svoju ljubav. Kad mladić bude slobodan, doći će kraj mora i upaliti vatru; njegova će odabranica čekati znak na drugoj strani te doplivati kad vidi vatru. Nekoliko im je puta takav pothvat i uspio – sve do jednog kobnog dana kad su za to doznala braća od djevojke. Dogovorili su se da upale vatru na lađi i otplove na pučinu. Djevojka je, kao i dotad, slijedila vatru, ni ne znajući da joj je tog puta to bio odlazak u nepovrat. Plivala je sve dalje i dalje, sve dok se u jednom trenutku, potpuno iznemogla, nije utopila. Nedugo zatim podigla se strašna oluja koja je prevrnula lađu te su se i braća utopila. Djevojčino mrtvo tijelo more je izbacilo na obali Sv. Andrije gdje ju je pronašao njen neutješni odabranik. On se nakon toga zaredio i odlučio zauvijek ostati na tom otoku.

Legenda o lopudskoj sirotici veoma je slična priči iz grčke mitologije pod nazivom ”Hero i Leandra”.

Što vidjeti dok ste tamo?

Lopud je otok bez automobila – što zapravo još više pridonosi njegovoj opuštajućoj i umirujućoj atmosferi. Malen je, što ga čini izvrsnim za to da se otisnete u avanturu i istražite ga pješice. Naravno, ukoliko vam se ne da pješačiti, u svakom trenutku možete uzeti i taxi golf vozilo koje će vas za male novce odbaciti do željene lokacije.

Od plaža su dostupne gradska (u Lopudskom zaljevu), ali i jedna na drugom kraju otočića do koje vam treba nekih 30 minuta pješice – popularna pješčana plaža zvan Šunj, koju smatraju jednom od ljepših na Jadranu. Pješčani se plićak ove plaže proteže nekih stotinjak metara od obale što spomenutu uvalu čini idealnom i posve sigurnom za obiteljski odmor i djecu. Oko nje nalaze se i raznovrsni ugostiteljski objekti u čijoj ćete gastronomskoj ponudi svakako uživati.

Ukoliko ne želite većinu vremena provesti na plaži, Lopud za vas ima spremne i druge posebnosti. Tu se nalaze brojne crkvice i ljetnikovci, počevši od mjesnog perivoja koji potječe iz 19. stoljeća. Nekoć je to bio tek vrt jedne vile, da bi danas u njemu bile posađene egzotične bilje iz krajeva cijelog svijeta.

Sutvrač je utvrda koja se nalazi na najvišoj točki Lopuda, zbog kojeg se s nje pruža izvrstan pogled na cijeli otok. Jeste li znali da se na Lopudu rodio i pomorac Miho Pracat? To je zapravo jedini čovjek kojem je Dubrovačka Republika svojevremeno dignula spomenik. Tu je i franjevački samostan koji datira još iz davne 1483. te je više od 200 godina bio napušten i prepušten nemilosrdnom zubu vremena. Tek je 2018. bio temeljito obnovljen, i to pod budnim okom konzervatora. Tijekom zlatnog doba Republike, ovaj je samostan imao brojne funkcije pa je takom između ostalog, služio kao knjižnica i apoteka – dok je istovremeno bio i utvrda i sklonište u kriznim vremenima. Franjevci su bili red koji je živio u skladu s narodom, zbog čega su ih stari Dubrovčani u potpunosti podržavali.

Vrijedan posjeta svakako je i vidikovac unutar tvrđave Kaštio, kao i onaj pod imenom Belvedere, koji se nalazi pokraj ruševina crkve Sv. Ivana.

Ukoliko ste više za nekakve sportske aktivnosti, dostupan je i najam bicikla te kajaka.

Zaključak

Na kraju krajeva, Lopud je izvrsno mjesto na kojem si možete dozvoliti zalutati bez nekakvog posebnog plana i cilja. Prepun je odličnih staza koje će vas provesti kroz gustu borovu šumu i omogućiti malo zaklona od vrućeg ljetnog sunca; upravo jedna od takvih vodi i do već spomenute plaže Šunj. Sve u svemu, otok je savršeno mjesto za kvalitetan odmor i punjenje baterija prije povratka u vrevu dubrovačkih ulica. Nije stoga uzalud ni to da pjesma o ovom čarobnom mjestu počinje sljedećim stihovima: „Prijatelju sada znaj, ako želiš imat raj, s nama dođi i uživaj, Lopud je otok taj!“