Dubrovnik – plaže koje morate posjetiti u ovom prekrasnom gradu

Iako je Dubrovnik jedna od najčešće spominjanih hrvatskih lokacija kad je riječ o kulturnom i povijesnom kontekstu, također je i grad koji nudi izuzetne uvale i plaže koje će vam pružiti opuštanje i priliku da se osvježite u prekrasnom, bistrom i kristalno čistom moru. Da vam olakšamo izbor, skupili smo neke od zanimljivijih lokacija koje bi vam se mogle svidjeti tijekom posjeta ovom iznimnom gradu – pa krenimo!

Gdje na plažu?

Dubrovnik nudi pregršt mjesta gdje se možete okupati, počevši od Starog grada gdje se nalazi poznata plaža pod nazivom Buža – što na dubrovačkom dijalektu znači ‘rupa’. Na južnom dijelu zidina nalaze se vrata svetog Stjepana koja vode do ove prekrasne stjenovite plaže pod kojom se prostire duboko, kristalno čisto more. Riječ je ujedno i o izvrsnoj lokaciji za popodnevnu relaksaciju budući da se upravo tamo nalazi i beach bar s odličnom glazbom i zanimljivom ponudom koktela.

Banje su još jedan od bisera koji se nalaze u neposrednoj blizini Starog Grada, ali ujedno i jedna od najpoznatijih plaža južne Dalmacije. Do nje, kao i po cijelom starom dijelu Dubrovnika, možete jedino pješice; također, taksi i gradski prijevoz svakako su neizmjerno bolja opcija za doći do centra zbog nedostatka parkirnih mjesta u Gradu. Na Banjama možete uživati u brojnim vodenim aktivnostima kao što su paragliding, jet ski, banana na vodi i ostalo. S plaže se ujedno pruža spektakularan pogled na stari grad, ali i prekrasni obližnji otočić Lokrum što čini zalazak sunca na ovom mjestu još posebnijim i ljepšim. Ova plaža ne spada u jednu od boljih opcija kad je u pitanju obiteljski izlet jer je, upravo zbog barova, glazbe te generalno sadržaja, više orijentirana na mlade ljude avanturističkog duha.

Uz Banje, najposjećenija plaža među turistima je i poznata Copacabana. Smještena je na sjevernoj strani uvale Lapad ispod Babinog kuka, dijela gdje ćete naći niz uvalica, plaža, ali i ugostiteljskih objekata koji će vam pružiti osvježenje i zaklon od vrućeg ljetnog sunca. Ova je plaža više prilagođena maloj djeci upravo zbog šljunčanog plićaka, dok istovremeno nudi i prekrasan pogled na Elafitsko otočje (skupina otočića u neposrednoj blizini Dubrovnika). Ako poželite zadovoljiti svoj avanturistički duh, bez brige; na Copacabani možete naći raznovrsne zabavne aktivnosti kao što su kayaking, odbojka, paragliding, skijanje na vodi i brojne druge.

2016. je godine uređena i otvorena plaža pod nazivom Mandrač, koja je ujedno i dio uvale kad idete prema Copacabani. Okoliš koji je okružuje pomno je uređen, a čak je i betonirano maleno pristanište koje dodatno štiti plažu od utjecaja vjetra i mora.

Sveti Jakov jedna je od najljepših dubrovačkih plaža smještena u istočnom dijelu grada u malenoj uvalici s koje puca predivan pogled na Lokrum i stari dio Grada. Od centra je udaljena nešto više od kilometra i do nje možete doći ili pješice ili lokalnim busom. Nakon što dođete do crkve Sv. Jakova (koja se nalazi na vrhu litice), iza nje ćete pronaći stube koje se spuštaju do plaže. 160 ih je što znači da uspon natrag možda neće biti lagan, ali za doživjeti ljepotu ove uvalice svakako se vrijedi malo i pomučiti. Za razliku od Copacabane i Banja koje su prepune turista, na ovoj je plaži više domaćeg stanovništva.

Uvala Lapad je još jedno popularno odredište koje nudi pregršt manjih i većih plaža. Najpoznatija je ona na samom početku uvale, okružena nekolicinom hotela, kao i brojnim restoranima, kafićima, teniskim terenima, dječjim igralištima te ostalim zabavnim i sportskim objektima. Ova je plaža šljunčana i pogodna za obiteljska druženja te malu djecu. Ukoliko vam ne pašu gužve, prošetajte se malo dalje uvalom Lapad u potrazi za jednom od omanjih stjenovitih plaža na kojima ima manje ljudi.

Tu je potom i Danče, stjenovita plaža koju ćete pronaći podno parka Gradac. Ovo kupalište također nije baš najbolja opcija za malu djecu, budući da je more duboko, a ponekad i izrazito valovito. S druge strane, ostali koji su željni prekrasnog čistog mora, ali i skakanja sa stijena, zasigurno će uživati u ovoj prekrasnoj uvali i pogledu na stijene koje se na svojim strminama spuštaju s visina od tridesetak metara pa i više. Upravo je Danče mjesto gdje je stvoren Jug, vaterpolski klub i generalno jedna od skupina s najviše osvojenih trofeja po cijelom svijetu. Tamo ćete, kao i na plaži Sv. Jakov, pronaći više domaćeg stanovništva nego turista.

Poznata je i Titova vila, pješčano-šljunčana plaža koja je ime dobila po Josipu Brozu Titu; upravo je to bila plaža u neposrednoj blizini njegove vile, na koju je ostalim kupačima svojevremeno bilo zabranjeno dolaziti. Tu su se kupali te u vili boravili i brojni svjetski državnici, ali i hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović. Iako sama plaža nema nikakav poseban sadržaj, ljudi je više posjećuju zbog utiska da se kupaju na istom mjestu na kojem je nekad davno plivao i sam Tito.

Tu je i plaža Šulić, koja će se najviše svidjeti fanovima serije ‘Igre prijestolja’, budući da je upravo to bila jedna od poznatijih lokacija u određenim scenama na ‘Kraljevom grudobranu’. Plaža je stjenovita, ali je ulaz u more šljunčan; nalazi se u podnožju poznate tvrđave Lovrijenac na Pilama te je zbog svoje pomalo skrovite lokacije izvrstan odabir za sve one koji žele izbjeći gomile turista i ljetne gužve.

Ako se odlučite malo maknuti iz Grada i posjetiti neke od zanimljivijih plaža u okolici Dubrovnika, tridesetak kilometara dalje čeka vas i Pasjača. Ova izrazito neobična plaža nastala je tako da se na tom području bacalo dosta veliko kamenje koje je more kroz godine razbilo, usitnilo te pretvorilo u šljunak. Do nje se, kao i do nekih dubrovačkih plaža, može doći samo tako da se spustite poprilično strmim stepenicama niz liticu – dok automobil možete parkirati kod samog vrha tog stepeništa.

Zaključak

Osim ovih poznatijih, Dubrovnik još nudi i pregršt manjih lokalnih plaža na kojima će vas dočekati nešto mirnija i manje gužvovita atmosfera – s tim da taj dio ostavljamo vama na istraživanje! Prošetajte se uvalom Lapad, produžite do Babinog Kuka i jednostavno pronađite svoje idealno mjesto za kupanje. Također, uvijek možete sjesti u automobil i uputiti se u nepoznato – u kojem god smjeru odete, čekaju vas manja mjesta, lokalne plaže i prekrasno čisto Jadransko more.