Kaštela – 7 veličanstvenih objedinjenih naselja

Kaštela su grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Čini ga ukupno sedam manjih naselja koja se protežu između Solina i Trogira. Ta naselja su: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Iako se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najvećih hrvatskih turističkih središta, grada Splita, Kaštela je također vrlo popularna destinacija koja iz godine u godinu ima velik broj posjetitelja i turista. Za to nisu zaslužne samo predivne plaže u ovih sedam spomenutih naselja već i razne znamenitosti i zanimljivosti koje se mogu pronaći na ovom prostoru.

Dvorci i obrambene građevine

Na području sedam Kaštela postoji čak deset predivnih i zanimljivih dvoraca, a posjetitelji vrlo rado idu u njihove obilaske u koje se mogu upustiti pješice ili biciklom. Sve to postane jedna velika tematska avantura i izuzetno je zabavno. Puno je i dodatnih povijesnih građevina koje su izgrađene u obrambene svrhe grada, a najviše vrijedi spomenuti Kulu na Glavici i Nadbiskupsku palaču u Kaštel Sućurcu, utvrdu Cambi u Kaštel Kambelovcu, kulu i dvorac Cippico u Kaštel Novom i u Kaštel Starom, te dvorac Rotonda u Kaštel Štafiliću. Sve ove građevine imaju nešto zajedničko, a to je činjenica da su smještene doslovno na moru. Kroz povijest pa i danas su bile i ostale velika inspiracija raznim umjetnicima koji su baš ovdje pronalazili svoju inspiraciju i ovjekovječili neke od njih.

Kaštel Gomilica privukao holivudske glumce

Mnogi su već upoznati s činjenicom da se serija “Igre prijestolja” snimala u Dubrovniku, ali malen je broj onih koji znaju da je u petoj sezoni kao lokacija za snimanje te megahit serije poslužila i Kaštel Gomilica. Utvrda Kaštilac tako se našla u ovoj seriji budući da je riječ o vjerojatno najljepšoj kaštelanskoj utvrdi. Teško je reći postoji li uopće idealnija promidžba i reklama te ujedno i dokaz o ljepotama ovog mjesta nego kada gotovo cijeli svijet ima priliku svjedočiti istima. Stoga je velika greška propustiti posjetiti ovo mjesto ukoliko se itko nađe u blizini.

Bogati sadržaji

Tijekom veljače se u Kaštel Sućurcu, Kaštel Kambelovcu i Donjim Kaštelima (Štafilić, Novi, Stari) održavaju tradicionalne karnevalske svečanosti. One se u Donjim Kaštelima održavaju već više od 200 godina i jedna su od prepoznatljivih aktivnosti tog kraja. Srpanj je bogat mjesec u Kaštel Kambelovcu gdje se tada održavaju Večeri dalmatinske pisme i Međunarodna smotra folklora. Njihov je primarni cilj njegovati bogatu prošlost klapskog pjevanja i folklora na ovim prostorima. Bogate sadržaje poput ovih upotpunit će sasvim sigurno i bogata gastronomska ponuda koja se sastoji od puno domaćih specijaliteta i vina.

Sport

Kaštela su grad u kojem se voli sport. U Kaštelima postoje 3 nogometna kluba, 3 odbojkaška (1 muški i 2 ženska), zatim košarkaški i  rukometni klubovi (muški i ženski), jedriličarski, veslački klubovi, mažoret klubovi, a i veliki broj klubova u pojedinačnim sportovima: borilačkim, gimnastičarskim, atletskim, tenis. Svi posjetioci grada mogu se aktivno ili rekreacijski uključiti i sudjelovati u nekom od spomenutih sportova.

Posjetioci i turisti koji uživaju u planinskim aktivnostima mogu birati između čak pet planinarskih kuća gdje se mogu okrijepiti i odmoriti te nastaviti dalje istraživati mnogobrojne planinske staze.

Noćni život

Kaštela imaju dugu tradiciju održavanja Kaštelanskog kulturnog i zabavnog ljeta koje traje kroz srpanj i kolovoz, a u tom periodu se održi više od čak 100 događaja različitog tipa. Događaji uključuju razne koncerte, priredbe, kazališne predstave i organizirana druženja. Malo je reći da bi svatko ovdje pronašao nešto za sebe.