Dubrovnik – znamenitosti povijesno-turističkog centra Hrvatske

Dubrovnik je grad koji se nalazi na samom jugu Republike Hrvatske i administrativno je središte Dubrovačko-neretvanske županije. Kao što smo istaknuli u naslovu, radi se jednom od najvažnijih povijesno-turističkih središta u Hrvatskoj, ali i u Europi. Dubrovnik danas broji oko 43 tisuće stanovnika i mnoštvo znamenitosti koje godinama privlače nove turiste, a istovremeno zadržavaju stare. Za početak vrijedi spomenuti da je Dubrovnik, kao grad, 1979. godine dodan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. To već samo po sebi govori kako je ovaj čitavi grad zapravo jedna velika znamenitost i tko god ga posjetio, neće nimalo pogriješiti.

Gradske zidine

Gradske zidine apsolutno su najposjećenija znamenitost grada Dubrovnika. Radi se o jednom od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi i svojom duljinom od skoro dva kilometra pravi su magnet za privlačenje posjetitelja i turista. Šetnjom ovim zidinama svatko ima priliku saznati mnogo o povijesti grada i upoznati se s još nekim građevinama i tvrđavama koje su služile za obranu. Tko god se našao u Dubrovniku, u koje god doba godine, gradske zidine su apsolutni hit i jednostavno ih je nemoguće izostaviti s popisa mjesta koje posjetiti.

Tvrđava Lovrjenac

Tvrđava Lovrjenac je jedna od tvrđava koje smo spomenuli da se mogu upoznati šetnjom gradskim zidinama Dubrovnika. Tvrđava se nalazi na zapadnoj strani gradske jezgre, a pozicionirana je na 37 metara visokom brdu. Lovrjenac je simbol slobode Dubrovnika, a na njenom ulazu nalazi se i natpis: “Ni za sve blago svijeta ne prodaje se sloboda”. Ova se građevina po prvi put spominje još davne 1301. godine, a danas je dom raznim priredbama i Dubrovačkim ljetnim igrama.

Stradun

Stradun je najpoznatija dubrovačka ulica, a ujedno i glavna ulica u staroj gradskoj jezgri. Ona spaja zapadni i istočni ulaz u grad, a nastala je još negdje u 11. stoljeću. Na Stradunu se nalazi Velika Onofrijeva fontana kojom se znaju i danas rashladiti prolaznici u vrućim danima. Također, moguće je u ovoj ulici pronaći i Orlandov stup koji ćemo još spomenuti nešto detaljnije. Na Stradunu se nalaze i galerije slika poznatih dubrovačkih umjetnika te razne suvenirnice. Ova je ulica duga 300-tinjak metara i idealno je mjesto za laganu šetnju s osobama do kojih nam je stalo. Iako je duga koliko je duga, Dubrovčani će često reći da je to najdulja ulica na svijetu jer će kroz svoj prolazak Stradunom uvijek sresti nekoga ili se zadržati kako bi promatrali neku usputnu ljepotu.

Park Orsula

Park Orsula je predivni dubrovački park s vidikovcem koji svim posjetiteljima i turistima pruža neke nezaboravne prizore. Ipak, ovaj je park najpoznatiji po svom festivalu koji iz godine u godinu okuplja razne pjevače i pjevačice koji zabavljaju gledatelje. Budući da se radi o predivnoj lokaciji, poznatim izvođačima i prizorima koji su vidljivi iz gledališta, ovaj festival postao je poznat i daleko izvan granica Republike Hrvatske.

Orlandov stup

Orlandov stup nalazi se, kao što smo rekli, na Stradunu, pred crkvom svetog Vlaha. Izgrađen je 1417. godine, a prikazuje jednog od viteza vojske Karla Velikog koji se zvao Roland. Orlandov stup oduvijek je imao velik značaj za Dubrovnik, a to vrijedi i danas. Jedna od zanimljivosti koje se vežu za ovaj stup je činjenica da su lokalni stanovnici kao mjeru za duljinu koristili dubrovački lakat. Dubrovački lakat zapravo je duljina Orlandovog lakta koja iznosi 51.2 centimetra. Ta mjera je ucrtana čak i na podlaktici stupa i samom podnožju.

Crkva svetog Vlaha

Sveti Vlaho zaštitnik je grada Dubrovnika, a njegova crkva je jedna od većih znamenitosti tog grada. Izgrađena je početkom 18. stoljeća na mjestu gdje se i prethodno nalazila crkva koja je stradala u požaru 1706. godine. Crkva je građena baroknim stilom, a gradnja je trajala 8 godina. Početkom studenog 2014. godine crkva je bila zatvorena te se renovirala unutrašnjost i vraćen joj je sjaj kakav ju je krasio kroz povijest. Ponovno je otvorena 2016. godine, na točno 1700. godišnjicu smrti dubrovačkog zaštitnika Vlaha.