Baška Voda – atrakcije predivne općine makarskog primorja

Baška Voda je općina koja se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na zapadnom dijelu makarskog primorja. Baška Voda je iz godine u godinu sve važnije hrvatsko turističko središte, nešto što nije oduvijek bila. Kroz svoju povijest, ovo mjesto bilo je uglavnom naselje ribara, trgovaca i seljaka. I danas se radi o malenoj općini koja ima nešto manje od 3000 stanovnika, ali broj ljudi koji prođe ovdje svake turističke sezone je impresivan.

Što se atrakcija tiče, očigledno je da su i više nego privlačne jer gosti se sve više i više okreću Baškoj Vodi. Upravo zato želimo istaknuti neke atrakcije i stvari za raditi u Baškoj Vodi koje ostavljaju najjači dojam na svoje posjetitelje.

Plaža Nikolina

Plaža Nikolina glavna je plaža u Baškoj Vodi. Ona je ime dobila po svetom Nikoli Putniku koji je i zaštitnik ovog mjesta. Moguće je i uočiti njegov kip koji se nalazi neposredno uz plažu. Još u 20. stoljeću ova plaža prepoznata je kao veliki potencijal te se počelo raditi na njenom izgledu i uljepšavanju. Godine rada na tome isplatile su se najviše 2006. godine kada je plaža Nikolina dobila Plavu zastavu, nagradu koja se dodjeljuje za plaže s iznimnom čistoćom vode i raznim drugim ekološkim kvalitetama. 2008. godine dolazi još jedno ogromno priznanje, a ovaj put je riječ o najvrjednijoj hrvatskoj nagradi tog tipa – Plavom cvijetu. Nagradu je osvojila kao najuređenija plaža u čitavoj zemlji. 2015. godine, Daily Mail je plažu Nikolina uvrstio u 10 najljepših plaža na Mediteranu.

Fontana i trg dr. fra Gabre Cvitanovića

Fontana koja se nalazi na trgu dr. fra Gabre Cvitanovića nosi ime “Izvorište Baška Voda”, a sagrađena je 2005. godine. Ona je sagrađena na mjestu gdje se nekad nalazilo jezero pitke vode po kojem je zapravo mjesto Baška Voda i dobilo ime. Fontana se prelijepo uklapa na ovaj lijepo uređeni trg i svi koji se turistički nađu u Baškoj Vodi jednostavno moraju prošetati ovim trgom. Doktor fra Gabro Cvitanović bio je prvi doktor znanosti iz Baške Vode, a bio je istaknuti teolog i znanstvenik. Svojim životnim radom zaslužio je da se trg nazove po njemu.

Veliki mul

Veliki mul u Baškoj Vodi prvobitno je izgrađen kako bi bio pristanište parobrodima. Datira iz 1912. godine, vremena kada je Baška voda bila izuzetno značajna luka za trgovinu jer se nalazi u blizini otoka Hvara i Brača. Povijesna vrijednost ovog mjesta jako je velika i do izgradnje Jadranske magistrale Veliki mul je bio od presudnog značaja kako bi neka veća mjesta ostala povezana.

Ključ Kuk

U naselju Krvavica koje je dio općine Baška Voda, nalazi se jedan predivni prirodni lokalitet, a riječ je o Ključ Kuku. Uz krasnu bijelu šljunčanu plažu koja je atrakcija ovog naselja, nemoguće je ne spomenuti Ključ Kuk – visoku stijenu iznad Krvavice, koja je svojevrsni zaštitni znak tog naselja. U narodu je ova stijena još poznata i kao Babin zub. Svi posjetitelji i turisti koji se odluče za jednu cjelodnevnu avanturu u prirodi kako bi svjedočili nečemu predivnom, jednostavno moraju posjetiti Ključ Kuk jer sama stijena i priroda koja ju okružuje su prizor koji se teško zaboravlja. Također, poželjno bi bilo ponijeti i fotoaparat kako bi se prizor ovjekovječio.