Mirabela i Fortica Omiš – gusarska povijest grada

Omiš je hrvatski grad koji se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Veoma je popularno turističko odredište čije postojanje seže daleko u povijest. Omiš čini čak 32 naselja čiji je ukupni broj stanovnika oko 15 tisuća. Kroz svoju povijest, u jednom dužem periodu, Omišani su zapravo bili gusari. I to ne bilo kakvi, u 12. i 13. stoljeću bili su apsolutni vladari mora između Splita i Dubrovnika, a 1221. godine je papa Honorije III. protiv njih poveo i križarski rat koji je izgubio. Ipak, 1281. su Mlečani, također po nalogu pape zaratili s gusarima, no ovaj put uspješno. Puno je ostataka tog dijela omiške povijesti ostalo i danas, a glavna dva sasvim sigurno bile bi utvrde Mirabela i Fortica. Upravo su one jedne od najposjećenijih znamenitosti Omiša iz godine u godinu.

Mirabela

Mirabela je vjerojatno glavni podsjetnik na čitavu omišku gusarsku prošlost. Riječ je o utvrdi koja je smještena iznad starog dijela grada. Prvobitna namjena utvrde bila je poslužiti kao vidikovac gusarima koji su mogli nadgledati cijeli brački kanal što je garantiralo da bogate brodice neće moći neopaženo prolaziti kraj Omiša.

Postoji zanimljiva priča o utvrđivanju starosti Mirabele. Naime, u temeljima ove utvrde nalazio se bizantski novčić koji je jedan od gusara ubacio tamo prilikom gradnje. Pomoću tog novčića utvrđeno je da je Mirabela izgrađena u 13. stoljeću, a odlično se držala skroz do 1988. godine. Tada je, tijekom jačeg nevremena, grom udario u vrh utvrde i tako ju gotovo cijelu uništio. Srećom, utvrda je nakon tog događaja u potpunosti restaurirana i danas opet ima svoj izvorni oblik.

Sada je Mirabela fascinantna turistička lokacija koja privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Ponajviše je to zbog predivnog pogleda koji se pruža sa samog vrha utvrde.

Fortica

Za sve ljubitelje gusarske povijesti, Omiš nudi još jednu znamenitost, a ovaj put je riječ o utvrdi Fortica. Do nje se može u nešto manje od sat vremena stići stazom koja vodi iz centra Omiša. Jednom kada posjetitelji dođu do Fortice, trebali bi se pripremiti za jedan od najljepših pogleda koje im Dalmacija može pružiti. Pogled obuhvaća otoke Brač, Hvar i Šoltu i kanjon rijeke Cetine. S tolikom vidljivošću, malo je reći da su stražari s Fortice u svakom trenutku znali prijeti li opasnost iz bilo kojeg smjera te su mogli na vrijeme upozoriti Omišane o eventualnoj opasnosti. Upravo zbog ove 500 godina stare utvrde može se reći da je Omiš zapravo kroz svoju dugu povijest ostao nepokoren.

Fortica nije služila samo kao vidikovac. Namijenjena je bila i kao sklonište u slučaju da dođe do neke neočekivane opasnosti. U tom bi slučaju Omišani pohrlili unutar zidina utvrde gdje bi bili puno sigurniji. Kao jedan od raznih sustava obrane Fortice postojale su i kamene gromade na njenom vrhu koje bi bile bacane na sve neprijatelje koji bi se približili toj utvrdi. Iako je to bio jedan od efikasnijih planova, nije došlo do situacije da bude realiziran unatoč mnogim bitkama koje su Omišani vodili kroz povijest. Budući da se neprijatelji nisu nikada tako približili Fortici, mnogi dijelovi starog grada su uspjeli preživjeti sve do danas.

Fortica je danas mjesto na kojem se vrlo rado fotografira ogroman broj fotografija kako bi se ovjekovječio jedinstveni pogled koji se pruža s vrha te povijesne utvrde.