Primošten – atrakcije jadranskog bisera između gradova Šibenika i Splita

Primošten je općina koja se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji, a kao što stoji u naslovu, pozicionirana je između dva velika hrvatska turistička centra – Šibenika i Splita. Broj stanovnika Primoštena je oko 3000. Ova je destinacija vrlo popularno odredište turistima iz cijele Europe, pa i svijeta. S obzirom o kakvom se predivnom mjestu radi, to uopće ne bi trebalo čuditi. Primošten se često zove i “gradom plaža”, zbog obilja svojih plaža i kupališta. Atrakcije koje se nude turistima garancija su ne samo da će se svi lijepo provesti u ovom jadranskom biseru, već i da će se vrlo vjerojatno vratiti u budućnosti. Spomenimo stoga neke od tih atrakcija i zašto su tako privlačne.

Vidikovac Gospa od Loreta

Iako su glavne atrakcije Primoštena sasvim sigurno njegove plaže, Vidikovac Gospe od Loreta mjesto je koje se mora posjetiti. Gospa od Loreta je zaštitnica Primoštena stoga ne čudi da je vidikovac dobio ime po njoj. U svibnju 2017. godine, predstavljen je 17 metara visoki kip Gospe koji se nalazi na vrhu brda Gaj. Ovo mjesto sa sobom nosi poruku kako Gospa s ovog 170 metara visokog brda zapravo čuva Primošten. Uz taj kip, na brdu Gaj nalazi se i vidikovac koji pruža predivni panoramski pogled na Primošten, ali i Šibenik, šibenski arhipelag, Rogoznicu, Kornate i otvoreno more. Do vidikovca se može doći automobilom, ali i pješice.

Plaža Raduča Mala

Plaža Raduča Mala najveća je plaža u Primoštenu. Smještena je tik uz gradsku šetnicu tako da je okružena raznim kafićima, restoranima i konobama u kojima svatko može potražiti predah od dana provedenog u sunčanju i kupanju. Posjetiteljima se na plaži nudi mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ali i pedalina te motornih čamaca. Za one nešto mlađe tu je i igralište namijenjeno njima. Na ovoj plaži su sasvim izgledne šanse da bi se moglo izbjeći gužvu jer je riječ o jednoj od najdužih plaža u Hrvatskoj čija duljina je gotovo 2 kilometra tako da sasvim sigurno nema naguravanja oko mjesta za ostaviti svoj ručnik.

Plaža Porat

Plaža Porat nalazi se u uvali koja je desetak minuta vožnje udaljena od centra Primoštena. Ono što je karakterizira je predivni pogled na stari grad. Također je lako izbjeći gužvu na ovoj plaži, a cijela je okružena gustom borovom šumom koja pruža izvrstan hlad u nešto toplijim danima. Plaža Porat jednostavno je izvrsna lokacija za opustiti se i uživati u šumu mora i udaranju valova.

Sportski centar Primošten

Sportski centar Primošten pripada hotelu Zora, a ovdje posjetitelji i turisti mogu uživati u nekim od sportskih aktivnosti kao što su tenis, košarka, odbojka ili mini golf. Igrališta su okružena drvećem što rekreativcima i sportašima pruža ugodan hlad, a u neposrednoj blizini su i plaže. Postoje i igrališta za mlađe uzraste pa se tako ovdje zapravo nude sadržaji za čitavu obitelj.

Crkva svetog Jurja

Jedna od znamenitosti koju se isplati obići u Primoštenu je crkva svetog Jurja. Ova je crkva sagrađena još u 15. stoljeću, a u 18. je rekonstruirana. Osim razgledavanja crkve koja je sama po sebi lijepa, pogled s ove lokacije je veličanstven. Uz lijep i vedar dan, mogu se vidjeti razni otoci, a zalazak Sunca s ovog mjesta je nešto što će se svakome urezati u pamćenje.