Tisno i Murter – plaže, znamenitosti i vrata Kornata

Tisno i Murter dvije su lokacije na Jadranu koje oduzimaju dah. Tisno je općina koja se nalazi na jadranskoj obali, a Murter je otok. Ipak, ova dva mjesta su spojena mostom i jednostavno ne možete spomenuti Tisno, a da ne spomenete Murter ili spomenuti Murter, a da ne spomenete Tisno. Most je podiznog tipa pa tako omogućava i cestovni i morski promet.

Tisno

Ova općina nalazi se u Šibensko-kninskoj županiji, a prema predaji, nastala je nakon što su prvi doseljenici bježali od Turaka. Inače, područje Dalmacije vidjelo je čak šest ratova između Mlečana i Turaka pa je tako bilo potrebno konstantno se seliti i tražiti nova utočišta. Tisno se spominje prvi puta 1474. godine te je pripadalo župi Murter dok nije osnovana župa u Tisnu kojoj je posvećena i crkva svetog Duha. Upravo je crkva svetog Duha jedna od poznatijih znamenitosti Tisna. Među ostalim znamenitostima, ubrajamo još i crkve Gospe od Karavaja, svetog Andrije i svetog Roka.

Kroz povijest, puno se Talijana doseljavalo na ovo područje te je danas teško zamisliti Tisno bez njihove prisutnosti. Upravo zato moguće je naići na ogroman broj lokacija i mjesta kojima su vlasnici i osnivači Talijani što se vidi i iz njihovih imena. Najbolji primjeri bili bi vila Mazzura ili kuća obitelji Gelpi. Nabrojane crkve te vila i kuća spadaju u kategoriju zaštićenih dobara Tisna. U toj kategoriji još se nalaze i: kulturno-povijesna cjelina Tisno, zgrada općine, župni dvor, arheološko nalazište Ivinj te orgulje iz crkve svetog Duha. Može se reći da je čak zavidan broj znamenitosti moguće pronaći u Tisnu, ali kada posjetioci požele posjetiti neku od predivnih plaža, vrlo je vjerojatno da će se zaputiti na, samo tridesetak metara od kopna udaljeni, otok Murter.

Murter

Kao što smo naveli, Tisno i Murter spaja jedan kraći most i iz Tisna doista nije problem “skoknuti” na Murter. Most je izgrađen još 1832., a danas je aktualna njegova modernizirana verzija, točnije, radi se o podiznom mostu koji tako ujedno omogućava i neometan morski promet.

Na otoku Murteru velik je broj ostataka srednjovjekovnih i antičkih građevina, ali ipak najviše je posjećen upravo zbog svojih predivnih plaža i lokacija za kupanje. Najpoznatija od njih vrlo vjerojatno je plaža Slanica koju krasi izvanredno čista voda. Radi se o pješčanoj plaži koja posjetioce ostavlja bez daha. Teško je da u bilo kojem trenutku na ovoj plaži već neće biti veći broj posjetitelja, no uvijek postoji jedan netaknuti djelić i to ponajviše kod obližnjih stijena koje krasi i hlad borove šume. Plaža nudi i razni sadržaj za svoje posjetioce koji uključuje restorane, kafiće te atrakcije privlačne mlađim uzrastima kao što su razni tobogani i igrališta.

Ako je netko od posjetioca ljubitelj fotografije ili samo želi svoje prijatelje i poznanike učiniti ljubomornima, brdo Raduč je mjesto na koje će se zaputiti. Brdo Raduč ujedno je i najviša točka otoka sa svojih 125 metara nadmorske visine. Moguće je naići na poteškoće prilikom pronalaska pravog puta za uspinjanje, ali lokalno stanovništvo vrlo je ljubazno i bez ikakvog problema usmjerit će bilo koga najjednostavnijom rutom. Pogled s brda seže skroz do Velebita, a putem posjetioci mogu naići na veći broj tunela koji datiraju još od Drugog svjetskog rata.

Nacionalni park Kornati

Jedan od najljepših dijelova Hrvatske, pa i Europe zasigurno su Kornati. Riječ je o najgušćoj skupini otoka u cijelom Sredozemlju, a netaknuta ljepota kojom odišu neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Murter je inače najbliža lokacija Kornatima pa se nerijetko upravo s tog otoka polazi u obilazak Kornata, a ujedno je moguće obići najveći dio parka ako se netko odluči krenuti tom rutom. Ponajviše je to zato što se drastično smanjuje vrijeme provedeno u vožnji do nacionalnog parka. Stoga bi velika propuštena prilika bila posjetiti Tisno i Murter, a ne skoknuti i do ovog prirodnog raja na Zemlji.