Ploče – moderni lučki gradić na ušću Neretve

Ploče su grad u Republici Hrvatskoj, a administrativno pripadaju Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Čini ih 11 manjih mjesnih odbora: Baćina, Banja, Crpala-Spilice-Gnječi, Komin, Peračko Blato, Plina Jezero, Ploče, Rogotin, Stablina, Staševica, i Šarić Struga. Grad Ploče također obuhvaća i desetak okolnih naselja, a u njima ukupno živi oko 9 i pol tisuća stanovnika.

Povijest Ploča

Ima mjesta Ploče po prvi put se spominje još davne 1387. godine u dokumentu Povijesnog arhiva u gradu Dubrovniku. Tamo stoji kako je 6. studenog 1387. Matej sin Maroje Pripičeva s otoka Koločepa sklopio ugovor s Milčom iz Novog Brda prema kojemu bi Matej trebao sa svojim brodom stići iz Dubrovnika u luku Ploče, pri ušću Neretve. Tamo je trebao ukrcati stoku i nešto drva na svoj brod. Uistinu je zanimljivo da se jedan takav dokument očuvao do danas. Još jedan dokument datira iz tog doba, a riječ je o dokumentu Vijeća umoljenih Dubrovačke Republike iz 1426. godine te je drugi najstariji dokument u kojem se spominje grad Ploče.

Danas su Ploče, kao što je i u naslovu istaknuto, mali, ali moderni lučki gradić na ušću Neretve, a njihova morska luka je ujedno i okosnica ekonomije. Riječ je o teretnoj luci koja je po količini prekrcaja na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj.

Znamenitosti

Turistima je uglavnom vrlo važno da grad koji posjećuju ima što više znamenitosti koje govore o njihovoj povijesti i vrlo rado će htjeti naučiti nešto novo. Ploče će upravo po tom pitanju biti odlična destinacija jer njihova bogata povijest se može osjetiti gotovo na svakom koraku. Prevladavaju oni koji najviše pričaju priču o teškim vremenima grada kao što su spomenici posvećeni hrvatskih braniteljima u Domovinskom ratu, park sa spomenicima narodnim herojima NOB-a i žrtvama fašističkih zločina ili pak mnogobrojni talijanski bunkeri i vojne kuće na brdima i brežuljcima u okolici Ploča.

Uz njih tu su i nešto starije znamenitosti poput crkvi svetog Jure i Luke u Baćini koje su stare preko 600 godina. Baćina posjetiteljima nudi i Teutine dvore, a u naselju Šarić Strugi se može naići i na razna arheološka nalazišta. Malo je reći kako će u Pločama uživati svi koji vole povijest i voljni su odvojiti nešto vremena od kupanja i sunčanja kako bi se upoznali s njom.

Aktivnosti

Ipak glavni razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju posjetiti Ploče su plaže, sunčanje i razne aktivnosti koje se nude svima.

Biciklizam

Ljubitelji biciklizma sasvim će sigurno uživati u vožnjama biciklom stazama predviđenim upravo za tu aktivnost, a okružuju Ploče. Svatko će pronaći pravu stazu za sebe ovisno o tome koji tip biciklizma mu je draži – cestovni ili brdski. Neka od najpopularnijih mjesta za biciklizam su Baćinska jezera, delta Neretve te polje Jezero kraj Staševice.

Vodeni sportovi

Osim klasičnog dana na plaži i kupanja u moru, zaljubljenici u sport mogu uživati u raznim vodenim sportovima i aktivnostima koje im se nude i to ne samo u moru već i u rijeci Neretvi. Iznajmiti se može kajak ili pak uživati u kitesurfingu te windsurfingu. Zbog svoje plitke vode i konstantnog vjetra, Neretva je jedna od najboljih lokacija za kitesurfing u Hrvatskoj.

Jedrenje

Posjetitelji željni “druženja” s morem mogu se upustiti u jednu uvijek zabavnu avanturu jedrenja Jadranom. Pritom se može uživati u predivnim pogledima s vode prema obali i uživati u svježem morskom zraku. U ovoj aktivnosti je teško ne osjetiti tu posebnu povezanost čovjeka i prirode, točnije mora koje djeluje kao da je beskrajno dugo.

Planinarske staze

Planina Biokovo najveća je planina Dalmacije i završava samo par kilometara od Ploča. Najviši južni vrh Biokova nosi ime Sveti Ilija i visok je 773 metra. Do njega se može doći stazom koja počinje kod Baćinskih jezera. Pogled s tog vrha je nešto čemu svatko treba svjedočiti barem jednom. Uz to, na nekih sat vremena vožnje od Ploča nalazi se i Park prirode Biokovo koji je također predivna destinacija za posjetiti.