Šibenik – gdje na kupanje u šibenskoj okolici?

Šibenik je prekrasan grad bogate kulturno-povijesne baštine u koju svakako vrijedi uroniti. Ipak, ponekad se zbog hrpe znatiželjnih turista koji se otisnu u istraživanje ove prekrasne i intrigantne lokacije grad poprilično zagužva – zbog čega je savršen odmor potrebno potražiti ipak negdje drugdje. Srećom, ovdje možete dobiti i ovce i novce; u jednom trenutku možete hodati predivnim ulicama starog grada, istraživati šibensku baštinu te uživati u kulturnim događanjima, dok se tek nekoliko kilometara od gradske vreve nalaze mirne plaže i nešto drukčiji štih šarmantnih malih mjesta koja čine šibensku okolicu. Tu smo zato da zajedno istražimo najbolje opcije te učinimo vaš odmor savršenim – stoga krenimo onda!

Brodarica

U Brodarici će vas prije svega očarati punih 4 kilometra duga obala na kojoj ćete pronaći brojne šljunčane plaže, restorane, barove i malene trgovinice. Ovo je mjesto tek 300 metara udaljeno od obližnjeg Krapnja, prekrasnog i jedinstvenog otočića šibenskog arhipelaga.

Na južnom se dijelu Brodarice nalazi Morinjski zaljev, koji služi i kao mrijestilište brojnim vrstama riba koje ćete tamo naći – kao i gnjezdilište pticama. Osim navedenog, poznat je i po naslagama ljekovitog blata. Ovdje je riječ o mirnom i ugodnom naselju u kojem se nalaze brojne vile i privatne kuće izvrsne za obiteljski odmor te uživanje u mirnijoj atmosferi tradicionalnog dalmatinskog mjesta.

Prošetajte se borovom šumom koja vjerno prati zaljev, okupajte se u nekoj od desetak šarmantnih malih uvala koje ga čine te se prepustite istraživanju ovog malenog mjesta.

Poznatije plaže su Gaj, Luka, Rezalište, Goldfish i Maratuša.

Žaborić

Žaborić nije jedno od onih mjesta koje dođete posjetiti da istražite njegovu burnu povijest ili bogatu tradiciju; to je ljupka lokacija čija ljepota najviše počiva u jednostavnosti i opuštajućoj atmosferi koja tamo vlada. Tamo ćete pronaći maleni zaljev čija prekrasna pješčana plaža privlači sve one željne mira i opuštanja od gradske vreve, gužvi i užurbane svakodnevnice. Lokalno se stanovništvo bavi poljodjelstvom, ribarstvom te, u posljednje vrijeme, i turizmom.

Nekad je Žaborić bio tek gotovo neprimjetno selo, ali vrlo brzo je izraslo u pravi mali turistički raj koji je udaljen tek 10 kilometara od Šibenika – gdje ćete naći upravo onu povijesno-kulturnu dimenziju kojom možda želite začiniti svoj odmor.

Poznatije plaže su Gazdavica, Jasenova, Peruč, Žaborić i Studena.

Zablaće

Samo pet kilometara dalje od Šibenika, čeka vas jedno malo predivno naselje pod imenom Zablaće. U spisima koji potječu iz davne 1432. godine, upravo se ovo mjesto navodi kao lokacija poznata po solanama koje je u tim vremenima koristilo lokalno stanovništvo. Tijekom razdoblja turskih pohoda, Zablaće je bilo razrušeno do temelja; trebalo se dogoditi protjerivanje turske vojske da bi stanovnici ponovno postavili temelje svog voljenog mjesta.

U počecima su glavne djelatnosti bile stočarstvo, proizvodnja vina i ribarstvo, dok se u novije vrijeme podosta razvija i turizam. Zablaće je dobro znano i zbog toga što obiluje zalihama ljekovitog blata koje pomaže pri liječenju reume – zbog čega su na ovom području postavljeni temelji i kvalitetnog zdravstvenog turizma.

Poznatije plaže su Zablaće, uvala Grižine i kamperska plaža Zablaće.

Grebaštica

Ovo se naselje sastoji od Gornje i Donje Grebaštice, a smješteno je 14 kilometara južnije od Šibenika. Riječ je o jednom od najdubljih zaljeva Šibensko-kninske županije, što privlači brojne nautičare, i to tijekom cijele godine. Vjeruje se da je Grebaštica naselje koje je na ovim prostorima nastalo još za vrijeme starih Rimljana – s tim da se tad zvala Grebac. Tijekom tog perioda osnovana je i izgrađena i crkva svete Marije.

Danas je ovo šarmantno malo mjesto poprište autohtone i jedinstvene tradicije ručne obrade vinograda, maslinika i polja čime nudi izuzetan spoj modernog turizma s davno minulim vremenima. Parovi i generalno posjetitelji željni mirnijeg odmora već godinama pronalaze svoju savršenu oazu na ovom prostoru – s tim da lokacija postaje i sve popularnija.

Grebaštica je, kao i ostala manja mjesta koja njeguju tradiciju, poznata i po izvrsnoj gastronomskoj ponudi, zbog čega svakako ne smijete preskočiti priliku da uživate u lokalnim specijalitetima te se okrijepite u bogatoj ponudi domaće i svježe hrane u ugostiteljskim objektima ovog kraja.

Poznatije plaže su Grebaštica Donja, Banovci, Šparadići, Galešnica i uvala Mirine.

Jadrija

Jadrija je prva registrirana plaža u Šibeniku, a nalazi se na samom poluotoku, odnosno ulazu u Šibenski kanal. Gradska je četvrt ovog prekrasnog grada te je čak uvrštena i na popis spomenika hrvatske kulturne baštine. Naziv je dobila po sv. Andriji, malom otoku s kojim se umjetno spaja još od 1922. godine. Ovo je mjesto također izrazito popularna lokacija među onima koji traže nešto mirniji odmor, kao i generalno destinaciju koja će im pružiti dašak tradicionalnog i autentičnog dalmatinskog duha. Ovdje nećete naći noćne klubove, već ljude koji uživaju u mirnijoj atmosferi, pokojoj partiji briškule i trešete te onome po čemu je mjesto i poznato – surfanju i jedrenju.

Ljubitelji ovih vodenih aktivnosti na Jadriji će pronaći pravi mali raj – baš kao što ćete moći sudjelovati i na raznovrsnim regatama koje se na tom području održavaju sad već na godišnjoj bazi.

Vodice

Vodice su jedno od onih odredišta koje ne birate ako želite mirniji odmor, već upravo suprotno; već su godinama izuzetno popularna lokacija na čijoj obali sve više mladih ljudi odlučuje potražiti svoju zabavu. Riječ je o gradu s nekih deset tisuća stanovnika s podužom tradicijom turističkih djelatnosti, starom već više od pedeset godina.

Vodice karakterizira odlična prometna povezanost; od glavnog su grada Hrvatske udaljene samo tri sata autocestom, zbog čega ćete po gradu u srcu sezone često vidjeti mnoštvo zagrebačkih registracija. Grad obiluje beach barovima i noćnim klubovima sa suvremenom glazbenom ponudom – dok ćete istovremeno naći i izvrsne restorane te ostale ugostiteljske objekte. Unatoč činjenici što ćete tamo pronaći ukupno sedam kilometara plaža, nemojte se nadati tome da ćete se stacionirati u osami i mirnijoj atmosferi – Vodice su, ipak, kroz godine uspjele doći do titule jednog od najposjećenijih odredišta srednjeg Jadrana.

Poznatije plaže su Plava plaža, Hangar- Olympia, Hotel Imperial, Hotel Punta, Križ, Lovetovo i Vruje.

Zaključak

Spoj povijesno-kulturnog zaleđa Šibenika te mirne (ili one male življe vodičke) atmosfere okolnih mjesta idealan su spoj koji će dodati jednu potpuno novu dimenziju vašem odmoru. Šibenska okolica je, uz navedena mjesta, također bogata i skrivenim uvalama, divljim plažama te lokacijama koje možda nećete pronaći na internetu, ali će vas čekati kad se otisnete u avanturu samostalnog istraživanja ovog posebnog kraja.