Metković – atrakcije neretvanskog kraja

Metković je grad koji se nalazi na krajnjem jugu Republike Hrvatske, a pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Trenutno u Metkoviću živi nešto manje od 17 tisuća stanovnika, ali tijekom turističke sezone broj ljudi u gradu je znatno veći. Ponajviše je za to zaslužna predivna ponuda kojom raspolaže ovaj grad. Bilo da se radi o znamenitostima grada ili izletima, Metković ima sve što je potrebno za odličan provod.

Muzeji Metkovića

Metković obiluje znamenitostima i dokazima o vrlo aktivnoj povijesti koji datiraju još iz brončanog te starijeg i novijeg željeznog doba. Neka od najljepših iskustava prilikom posjete Metkoviću upravo će doći iz učenja o povijesti ovog predivnog grada i saznanja kako je doživljavao svoje uspone i padove kako je vrijeme prolazilo.

Arheološki muzej Narona

Arheološki muzej Narona izgrađen je na nekadašnjem forumu, uz ostatke Augusteuma, hrama posvećenog Augustu izgrađenog 10. godine prije Krista. Zbirka kipova koji predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju apsolutno je jedinstvena i u muzeju će vam reći kako cjelovitiju zbirku možete pronaći eventualno u samome Rimu. Također će vam reći i kako se u današnje vrijeme nigdje neće moći osjetiti jača atmosfera najslavnijeg razdoblja Rimskog carstva. Za sve ljubitelje povijesti, pogotovo one koja se tiče starih Rimljana, teško je zamisliti bolje mjesto od Arheološkog muzeja Narona.

Prirodoslovni muzej Metković

U Metkoviću je uvelike sačuvano sve bogatstvo koje može ponuditi životinjski svijet. Najbolji primjer tome je fascinantna ornitološka zbirka koja se nalazi u Prirodoslovnom muzeju Metković, a sadrži više od 340 preparata. Brojka je to koja ovu zbirku svrstava među najveće zbirke ove vrste u čitavoj Europi. Nastajala je duži niz godine, točnije od 1948. do 1966. godine kada su razni lovci donirali većinu primjeraka. Zbirka je naravno samo djelić izložbi koje ovaj muzej nudi svojim posjetiteljima stoga je velika šteta naći se u Metkoviću, a ne istražiti i ne naučiti nešto novo na ovom divnom mjestu.

Aktivnosti

Izbor aktivnosti u Metkoviću raznolik je i može se pronaći ponešto za gotovo svakoga. Od razgledavanja prirode do razgledavanja povijesnih lokacija i učenja o prošlosti, uz razne sportske sadržaje i zabavne načine rekreacije – Metković ima sve.

Jama u Predolcu

Jama u Predolcu je najznačajniji speleološki objekt na području doline Neretve. Stanište je dinarskog špiljskog školjkaša, jedinog školjkaša koji zapravo živi u podzemlju. Razgledavanje jame je prava turistička atrakcija te posjetiteljima i turistima pruža pogled na jedinstven ekosustav. Raznolikost faune u jami Predolca je posebna tim više što je nemoguće negdje drugdje u svijetu naći ovakve uvjete.

Fotosafari i berba mandarina

Dolina Neretve nadaleko je poznata po mandarinama. Stoga neki od najpopularnijih turističkih programa Metkovića uključuju upravo i branje mandarina u neke od aktivnosti. Jedna od njih je fotosafari gdje se posjetitelji voze tradicionalnom neretvanskom lađom i mogu uživati u prekrasnoj prirodi tijekom svih godišnjih doba. Osim samog fotosafarija, predahnuti od razgledavanje se može uz izvrsnu gastronomsku ponudu koju nudi ovaj kraj.

Izleti

Ako volite izlete sa svojim najdražima, onda ste definitivno na pravom mjestu. Tematska turistička cesta Neretva dolina života dio je ruralne turističke ponude Dubrovačko-neretvanske županije i svatko u blizini Metkovića jednostavno je mora posjetiti, a to doduše vrijedi i za sve ostale nabrojane lokacije. Gastronomija je također priča vrijedna pričanja. Radi se o jedinstvenim jelima ovih prostora kao što su specijaliteti od riba, ptica i žaba ulovljenih u Neretvi, te autohtoni neretvanski brodet od jegulja i žaba. Niti vinska lista nije slabija, budući da postoji velik broj odličnih vina proizvedenih upravo tu. Na kraju dana, zaključak je jednostavan: Metković je zbog svog zemljopisnog položaja izuzetno dobro mjesto kako za kraće, tako i za duže izlete i nitko neće ostati razočaran jednom kada se nađe u ovom kraju.