Otok Lokrum – jedno od najatraktivnijih mjesta u Južnoj Dalmaciji

Otok s fascinantnom poviješću koji se nalazi svega 10-tak minuta od Dubrovnika, sigurno se ubraja u najvažnije lokaciji koje trebate vidjeti po dolasku na jug Dalmacije. Kada stignete na Lokrum, zadivit će vas ljepota ovog nenaseljenog otoka koji zrači nekom posebnom magijom zbog kojeg ćete ga željeti još dublje upoznati. Sve je počelo kada su 1023. godine benediktinci odlučili sagraditi svetište na Lokrumu, mjesto odmora, bez buke, okruženo bujnom prirodom. Nimalo ne iznenađuje da su redovnici, vrlo vješti u umjetnosti vrtlarstva, odlučili stvoriti jedan od najljepših botaničkih vrtova na svijetu.

Osim toga, Lokrum je prirodna utvrda koja štiti grad Dubrovnik od plima i oseka, svojevrsna prirodna barijeru zbog koje su promjene plime i oseke jedva primjetne u Biseru Jadrana. Kasnije su aristokrati, poput nadvojvode Maksimilijana Habsburškog, okupirali ovaj prekrasni kutak Jadrana da se odmore od užurbanog života. Legenda također kaže da je slavni engleski kralj Richard Lavljeg Srca došao u Lokrum da se povuče nakon borbi u križarskim ratovima. I nakon što mu je pomoglo njegovo stanovništvo, odlučio je platiti gradnju dubrovačke katedrale. Kao što se može primijetiti, Lokrum je, mjesto s mnogo legendi.

SAVJETI ZA POSJET LOKRUMU

Do Lokruma je najbolje doći brodom koji kreće iz stare gradske luke Dubrovnik. Brodovi prometuju svakodnevno od travnja do studenog svake godine, s većom frekvencijom usluga u ljetnim mjesecima. Vrijeme putovanja je samo 10 minuta, a vozni red je uvijek dostupan na službenoj stranici otoka Lokruma. Jedan od nezaobilaznih mjesta koje morate posjetiti odmah po dolasku u Lokrum su Benediktinski samostan, ali prvo morate proći kroz Maksimilijanove vrtove. Mjesto koje je postalo hodočašće za obožavatelje poznate serije Game of Thrones, budući da su ovdje snimane neke scene iz King’s Landinga. Otok Lokrum postao je Grad Qartz, gdje je princeza Daeneris htjela osvojiti slavno željezno prijestolje.

Praktički sva najvažnija mjesta na otoku nalaze se na jugoistoku, osim Fort Royala, obrambene građevine koju su izgradile francuske trupe tijekom svoje okupacije. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je zvjezdasti oblik baze, vrlo učinkovit u kontroli neprijatelja. Pogled je impresivan, stoga se ne ustručavajte popeti na vrh tvrđave koji se nalazi na brdu visokom više od 90 metara. Ako ste gladni, možete nešto pojesti u nekoliko malih restorana na otoku. A nakon malo opuštanja preporučujemo da se okupate u jezeru Mrtvo more. To je slano jezero usred šumovitog krajolika, pogodno za kupanje koje će vas opustiti i osvježiti.

Nastavljajući putovanje prema jugu, proći ćete među brojnim vrstama biljaka, drveća i cvijeća koje obitavaju u Botaničkom vrtu. Biljne vrste iz cijelog svijeta čine ovaj posjet ugodnim iskustvom. Također je dom raznim životinjskim vrstama od pauna do divljih zečeve. Otokom možete prošetati bez ikakvih problema, stoga vas potičemo da posjetite svaki njegov kutak. Budući da se radi o rezervatu prirode, ovaj otok ne nudi mogućnost noćenja već je dostupan samo tijekom dana kao ugodno mjesto za izlet dok boravite u Dubrovniku. Ono što je sigurno je da ovaj otok posebno oduševljava svojom istinskom povezanošću s prirodom i zbog toga mu se turisti uvijek vraćaju.