Gdje se nalazi Zmijski otok i zašto je neobičan? 15 misterija

Zmijski otok jedinstven je na svijetu, a zašto je neobičan može se lako zaključiti po njegovom imenu. On je dom jedne od najotrovnijih zmija na svijetu, zlatne zmije, a na njemu ne obitavaju ljudi. No, što se to točno događa na Zmijskom otoku? Postoji li tamo neka atrakcija ili ne? Saznajte u nastavku.

Nitko ne zna zbog čega je upravo zmijski otok postao dom ove vrste zmija, a stanovnici Brazila i okolnih otoka puni su legendi o otoku i tvrde da je riječ o velikom misteriju. Ni sami nisu sigurni kako je uopće moguće da su zmije preuzele potpunu kontrolu i da ih se neuspješno istrebljuje.

Što znamo o Zmijskom otoku?

Zmijski otok, kod lokalnog stanovništva poznat kao Ilha de Queimada Grande (u prijevodu „otok nemilosrdne vatre“) se nalazi na udaljenosti od 32 kilometra od obale najnaseljenijeg brazilskog grada, Sao Paola. Naravno, ne preporučujemo kupnju avionske karte samo kako biste posjetili ovu destinaciju.

Gledan izvana Zmijski otok izgleda kao mjesto iz raja: zelena vegetacija i prekrasna obala su okruženi kristalno čistim plavetnilom mora. Ništa izvana ne govori o onome po čemu je ovaj otok postao poznat, ili bolje rečeno zloglasan.

Zmijski otok
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zmijski otok nije svoje ime dobio zbog vijugavog oblika ili zato što pleme koje živi na njemu štuje zmije. Ovaj otok je ime dobio jer je dom najsmrtonosnijih zmija na planeti i trenutno je najopasnije mjesto na zemlji, s najvećom koncentracijom zmija otrovnica.

Znanstvenici smatraju da je otok nastao odvajanjem velikog dijela kopna od brazilske obale te da je most između kopna i otoka poplavljen što je zlatne zmije odvojilo od ostatka svijeta i omogućilo im stvaranje njihovog vlastitog ekosustava. Baš zbog toga što nisu u direktnom kontaktu sa stanovnicima, zmije se mogu razmnožavati bez problema.

Zmijski otok – 15 misterija i zanimljivosti

Zmijski otok je vrlo fascinantno mjesto iz nekoliko razloga, ali se uz njega vežu i mnoge misterije i legende. Kako bi što bolje upoznali ovo opasno mjesto otkrit ćemo vam sve zanimljivosti zmijskog otoka i priče koje ga prate.

1. Zmijski otok je iznimno lijep otok.

Zmijski otok se nalazi u blizini obale Sao Paola u Brazilu, na udaljenosti od 32 kilometra. Otok je prekrasan i na njemu vladaju odlični klimatski uvjeti koji bi bili pogodni za poljoprivredu i plantaže, ali to nije moguće jer su zlatne zmije izuzetno smrtonosne. Pola otoka prekriva gusta prašuma, dok se na ostatku nalazi travnato zemljište i stijene.

2. Zmijski otok nastanjuje samo jedna vrsta zmije.

Zmijski otok je dom zlatne zmije, Bothrops insularis, koje se smatraju jednim od najsmrtonosnijih zmija otrovnica na planeti. Dakle, vlasnica Zmijskog otoka je, ni više ni manje no – opasna grabežljivica.

Ovu vrstu se može pronaći i u Brazilu i u Australiji, ali je otočna vrsta još opasnija jer je razvila još opasnije metode hvatanja plijena i razvila posebne prilagodbe kako bi mogla preživjeti na ovom izoliranom otoku. Njen je otrov također pet puta jači od otrova australskog rođaka.

3. Na Zmijskom otoku boravi nekoliko tisuća zmija.

Možda vam se ovaj broj ne čini jako velikim, ali za Zmijski otok je to ogroman broj. To je zato jer se radi o malom otoku, veličine samo 110 hektara, što znači da je u prošlosti bilo moguće da se na svakom četvornom metru tla nalazila jedna zmija. 

Također, ove zmije na otoku nemaju prirodnih neprijatelja što im je omogućilo brz porast populacije, osobito jer imaju mnogo hrane u okolišu, pri čemu najviše mislimo na ptice selice. Ipak, nema dovoljno hrane koja bi mogla održati toliko mnogo zmija na životu pa se procjenjuje da na otoku živi između 2 i 3 tisuće zmija. 

4. Zlatna zmija je izuzetno smrtonosna.

Zlatna zmija luči vrlo jak otrov, a lokalno stanovništvo ga opisuje kao „otrov koji otapa ljudsko meso“. Otrov počne kolati tijelom vrlo brzo nakon ugriza, nakon čega nastupaju vrlo teški simptomi poput boli, mučnine, povraćanja, unutarnjeg krvarenja, zatajenja bubrega, moždanog krvarenja i nekroze tkiva. 

zlatna zmija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Njen je otrov hemotoksičan što znači da napada crvena krvna zrnca čime uzrokuje sve moguće vrste unutarnjeg krvarenja. Otrov je vrlo jak, a jedan od razloga zašto je postao otrovniji je taj što na otoku nikada nema dovoljno gmazova za hranu.

5. Zlatna zmija je endemična vrsta.

S obzirom na to da se nalazi samo na ovom toku Zlatna zmija je zapravo endem. Ona raste do dužine od pola metra, a njeno ime najviše govori o njenom izgledu. Zove se zlatna zmija jer je zlatno smeđe boje, a lako ju je prepoznati po glavi trokutastog oblika zbog čega se zove zlatna kopljoglavka. 

Ova je zmija vrlo aktivna i prilagođena životu na otoku. Plijen može loviti i u zraku pa nije neobično da ga zaskoči s drveta.

Najčešći plijen su ptice, mali kornjaši i gušteri. Zmije love ptice tako da ih ugrizu, ostave ih i vrate se nakon nekog vremena dovršiti plijen koji je paraliziran.

Zmije sve vrijeme provode u šumi, a osobito pomno prate ptičja gnijezda kako bi mogle ubiti male i nejake ptiće.

6. Jedini ljudski trag na Zmijskom otoku je svjetionik.

Na otoku je na samom početku 20. stoljeća izgrađen svjetionik čija je glavna funkcija bila izbjegavanje brodoloma, osobito zbog toga jer se u blizini nalazi jako velik i važan grad, Sao Paolo, iz kojeg su stalno isplovljavali i u kojeg su stalno uplovljavali mnogi brodovi.

Nakon što je izgrađen svjetionik u njega je došao živjeti njegov upravitelj, koji je sa sobom doveo obitelj. Niti jedan član obitelji nije živ otišao s ovog otoka.

7. Postoji legenda o svjetioničaru.

Pitate li lokalno stanovništvo posjećuje li netko svjetionik na Zmijskom otoku oni će vam reći da je nekoć davno u svjetioniku živio svjetioničar s obitelji, ali da je cijela obitelj stradala u napadu zlatnih zmija. 

Priča kaže da su zmije u svjetionik ušle kroz otvorene prozore i da su ubile sve članove, koji nisu mogli izbjeći smrt jer nisu imali protuotrov. No nisu ih ubile unutar svjetionika već su ih zaskočile s drveća prilikom njihovog bijega iz njega.

8. Legenda o ribaru Zmijskog otoka je vrlo poznata.

Još jedna legenda koju će vam ispričati lokalno stanovništvo je ona o ribaru koji se slučajno nasukao na otok. On je doživio vrlo mučnu i bolnu smrt jer su ga zlatne zmije napale dok je pokušavao ubrati banane s drveta. 

ribar Zmijskog otoka
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zmije su ga zaskočile s drveta, a u očajničkom bijegu prema čamcu s kojim je došao napadnut je i ugrizen više od 10 puta. Već bi i jedan ugriz bio smrtonosan, a 10 ugriza je zastrašujuća smrt.

Njegovo je tijelo pronađeno u čamcu punom krvi, jer otrov uzrokuje jako krvarenje.

9. Zlatne zmije se mikročipiraju.

Brazilski biolozi prate brojnost zlatnih zmija tako što ih mikročipiraju. S obzirom na to da riječ o vrlo opasnom poslu oni dolaze na otok s posebnom opremom i dovoljno protuotrova koji su razvili i koji sprječava smrt.

Ipak, u nekim slučajevima ne pomaže niti protuotrov pa tako 3% ljudi koje ugrize ova zmija ne prežive čak niti ako su primili dozu protuotrova na vrijeme, a to je u roku od 60 minuta. Takozvani “otrov Zmijskog otoka” navodno je jedan od najgorih načina da umrete.

10. Dolazak na Zmijski otok je zabranjen.

Brazilska vlada je nakon otkrića ove velike i opasne zmijske populacije odlučila zabraniti dolazak na otok, osim za znanstvenike i istraživačke skupine koji dolaze u zaštitnim odijelima i koje prati liječnički tim.

11. Zlatne zmije su jako cijenjene na crnom tržištu.

Iako je dolazak na otok strogo zabranjen njega posjećuju krivolovci na zmije koji ih prodaju po visokim cijenama. Jedna zlatna zmija sa Zmijskog otoka na crnom tržištu može postići cijenu od 10 do 30 tisuća američkih dolara.

12. Otrov zlatne zmije potencijalno je koristan u medicinske svrhe.

Vjerojatno ste se zapitali zašto brazilska vlada jednostavni ne istrijebi zlatne zmije. Razlog za to je potencijalna ljekovitost njenog otrova za kojeg se smatra da bi mogao biti od koristi u izradi lijekova za snižavanje krvnog tlaka i za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka. 

13. Jedna od legendi spominje i gusare, ali i blago Inka.

Kao što smo već ranije naveli, uz Zmijski otok se vežu mnoge legende, a jedna od njih kaže da su zlatnu zmiju na otok donijeli gusari koji su je koristili kao zaštitu. Oni su ovdje naime zakopali svoje skriveno blago, a zmije su trebale ubiti sve oni koji su ga pokušavali ukrasti.

Druga legenda tvrdi da se na ovom otoku još uvijek nalazi skriveno blago Inka kojeg je tamo sakrio poznati britanski istraživač Sir Thomas Cavendish.

14. Zmijski otok je trebao biti velika plantaža banana.

S obzirom na dobru klimu i bujnu vegetaciju Zmijski otok je bio zamišljen kao potencijalno dobra lokacija za stvaranje plantaže banana.  Očito je da su Zmijskom otoku lokalni stanovnici htjeli dati neku drugu svrhu, ali nakon cijele situacije sa zmijama, nitko nije ni pomislio prići otoku.

Jedno područje otoka je izgorjelo u velikom šumskom požaru koji je bio namijenjen raščišćavanju područja za sadnju banana. Od te se ideje vrlo brzo odustalo kada su stanovnici otkrili koliko smrtonosnih zmija boravi na ovom otoku.

Upravo se zbog toga otok naziva i „otokom nemilosrdne vatre“ pri čemu se misli na požar u kojem su trebale biti istrijebljene zmije, a zasađene plantaže banana.

15. Zmije su istrjebile druge životinjske vrste.

Zmijski otok ne nastanjuju druge životinjske vrste koje su najvjerojatnije istrijebljene od strane zmija. Mogu se pronaći jedino Dipsas albifrons, zmije koje jedu puževe i male kukce. 

A nakon prezentacije ovog otoka, jedina stvar koju vam možemo preporučiti jest da ga ne posjećujete, već da se odlučite za neka sigurnija mjesta i destinacije koje će vas bolje tretirati!