Kalifornija – 10 stvari koje morate vidjeti

Kalifornija je jedna od najpopularnijih topdestinacija u Sjedinjenim Američkim državama i za njene stanovnike i za turiste koji dolaze s raznih strana svijeta. Kalifornijski gradovi su puni života i izuzetno privlačni, a tu je i mnoštvo zabavnih parkova te prirodnih atrakcija koje ne smijete propustiti. 

Naravno, na ovu listu ne stanu sve stvari koje je vrijedno vidjeti, ali je bitno napomenuti da su ovo svakako neke od najpoznatijih atrakcija. Ako ćete u Kaliforniji biti dulje, svakako se preporučuje da pogledate još neke atrakcije i da ih sortirate po udaljenosti kako biste proputovali maksimalne udaljenosti uz minimalan trud! Ovo je lista najpopularnijih mjesta u Kaliforniji koja vrijedi vidjeti:

1. San Francisco 

Jedan od najpoznatijih kalifornijskih gradova je San Francisco, grad koji se smjestio uz ocean i koji se diči raznolikošću arhitekture, mnogim povijesnim atrakcijama i ležernom načinu života. Iako je poznat po mnogočemu, San Francisco je svakako dovoljno lijep i sam po sebi. Čak i da samo sjedite na rubu grada i promatrate divnu arhitekturu i moderan život, već ćete pronaći barem dio onoga što vas je zanimalo!

Svaki turist koji posjeti ovaj grad jednostavno se oduševi njegovim šarenim i neobičnim četvrtima, a posebno ga se dojmi Golden Gate Bridge, kultni narančasti most kojeg možete vidjeti izdaleka i koji je glavni simbol grada. 

kalifornija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovaj željezni most jedinstven je po boji, a fascinantna je i činjenica o njegovom održavanju. Naime, oceanska sol stalno nagriza boju mosta pa da bi ostao narančast redovno ga se boji. Radnicima koji ga boje treba godina dana da dođu s jednog kraja na drugi, što znači da kada stignu do drugog kraja mosta moraju ga iznova bojati ispočetka.

Osim mosta tu je i zloglasni zatvor Alcatraz o kojem je snimljen i slavni film s Clintom Eastwoodom. Ovaj je zatvor sada turistička atrakcija, a do njega se dolazi trajektom. 

2. Yosemite Nacionalni park

Jedan od najatraktivnijih nacionalnih parkova je Yosemite, park koji se smjestio na sjever Kalifornije. Osim predivnih planina i zelenila koji se mogu vidjeti u njemu, ovaj je park prožet rijekom i prekrasnim vodopadima. Kalifornija je često reprezentirana prirodnim ljepotama, a time se ne mogu pohvaliti baš sve savezne države u Americi.

Ovdje možete uživati u pješačkim turama, gledati stijene koje su u prošlosti isklesali ledenjaci, a mnoge oduševljavaju divovska stabla sekvoje. Jedan od najpoznatijih simbola parka je granitna monolitna stijena El Capitan koja je visoka čak 910 metara.

3. Dolina smrti

Dolina smrti još je jedan poznati nacionalni park kojim se Kalifornija ponosi, a izuzetno je poznat po svojoj ljepoti što je uistinu posebna stvar s obzirom na to da je riječ o jednom od najnegostoljubivijih terena u Americi. Upravo zato naziva se dolinom smrti, a također je bitno napomenuti da se ne radi o previše pristupačnom terenu.

Ovaj jedinstveni teritorij kojim vlada ekstremna vrućina stvorio je jednako tako ekstremno lijepe formacije polja soli, planina i pješčanih dina. U parku se također nalazi i jedinstveno jezero koje se smjestilo ispod razine mora. U ovom se jezeru imena Badwater Lake može i veslati ako se u njemu nađe ponešto vode. 

4. Big Sur

Neizmjerno lijep park je i Big Sur, mjesto kojeg obožavaju planinari i ljudi koji vole pobjeći u prirodu. Park se smjestio duž obale koja se proteže kroz sam središnji dio Kalifornije, a ovako slikovitu obalu kao što ima Big Sur prilično je teško naći. Ipak, netko će reći da su otoci Republike Hrvatske čak i ljepši!

Big Sur
FOTO: SHUTTERSTOCK

Rijetko gdje postoji toliko bogat šumski krajolik kao što je ovaj koji se nalazi u planinama Sante Lucie, u kojima se nalazi nekoliko stotina kilometara planinarskih staza. Mnogi kažu da takav pogled ne posotji nigdje drugdje, a da je Kalifornija jedna od rijetkih saveznih država koje uopće mogu ponuditi ovako čudesne scene.

Ako izaberete pješačiti stazom Valley View Trail doći ćete i do veličanstvenih slapova Pfeiffer, a jedan od njih se izlijeva direktno u Tihi Ocean što pruža uistinu jedinstveni panoramski pogled. Svakako je bitno napomenuti da se na ovo mjesto apsolutno mora ponijeti fotoaparat jer ovaj pogled ne želite zaboraviti nikada!

U Big Suru ne smijete propustiti niti plažu Garrapatu koja se nalazi u istoimenom državnom parku, a koja se diči pijeskom zlatne boje koji tvori jedinstveni oblik polumjeseca. Ova plaža nije namijenjena za kupanje jer su valovi prilično veliki, ali je odlična za sunčanje i šetnju duž obale. Kalifornija ima mnoge plaže koje nisu namijenjene za rekreativce!

5. Disneyland

Velika želja djece širom svijet je posjet najpoznatijem zabavnom parku na svijetu Disneylandu. Ovaj se park nalazi u Anaheimu, Kalifornija i namijenjen je ljudima svih dobi, a ne samo djeci. Veliki je mit da u Disneyland mogu samo oni s djecom ili oni koji će djecu voditi tamo na zabavu, s obzirom na to da je Disneyland mjesto na kojem uživaju svi koji vole zabavu i avanturu. Kalifornija ima jedan od najljepših Disneylanda na svijetu!

Ovdje možete uživati u raznim tematskim vožnjama, predstavama i zabavnim igrama, a u njemu se nalazi i avanturistički park, mnoštvo restorana i trgovina. Možete uživati i u wellness centrima i spa tretmanima, a to je odlično za one koji se ipak boje avanturističkih vožnji i radije svoje vrijeme provode na terenu.

Postoji velik broj popularnih vožnji u parku, ali nekoliko vožnji prednjači pred ostalima. Najkompleksnija vožnja u parku posvećena je filmu „Ratovi zvijezda“ i najposjećenija je od svih. Slijede ju vožnje „Pirati s Kariba“, „Indiana Jones“, „Peter Pan“ i mnoge druge. Očito je da je Kalifornija bila dom mnogim zanimljivim filmskim franšizama.

Svaku večer možete uživati u vatrometu i čudima pirotehnike, a postoji i velik broj nastupa koji će plijeniti vašu pažnju, kao što su Svijet boja (vizualni spektakl na vodi), Frozen live (izvođenje filma Frozen uživo), a tu su naravno i razne parade Disney likova. Ako ste ljubitelji neke specifične franšize, potrudite se posjetiti Disneyland u periodu kad je tamo neko specifično događanje!

6. Jezero Tahoe

Tahoe jezero smjestilo se visoko na sjever Kalifornije, u područje planine Sierra Nevade, i vrlo je popularno mjesto za odmor. Kalifornija se ponosi ovim jezerom izrazito plave boje koje ima prekrasne uvale i planine te ga iste okružuju. Zbog toga je isto omiljeno mnogim nautičarima koji vole dolaziti ovdje. Kalifornija je općenito dobra destinacija za one koji vole vodene površine.

Tahoe
FOTO: SHUTTERSTOCK

Plaže su vrlo lijepe i čiste, a uvale plitke pa je Tahoe čest cilj obiteljima koji ovdje dolaze na odmor, kampiranje ili izlet. Kajakarenje je samo jedna od omiljenih sportskih aktivnosti, a dolaskom zime otvara se nekoliko sportskih skijališta jer su okolne planine odlične za zimske radosti.

Jezero Tahoe također je puno raznoraznih životinja, a neke od njih uključuju dabre, kune, ali i medvjede. Jasno, ove životinje nisu u jezeru, već u okolici istog. Ima i kojota, vjeverica, jelena, rakuna i još mnogih zanimljivih vrsta, stoga nije loše da ne zalazite preduboko u šumu.

7. Nacionalni park Joshua Tree

Park Joshua Tree smješten je na čak 800 tisuća hektara površine, a poznat je i po jedinstvenim kamenim oblicima koji stvaraju maštoviti krajolik sličan mjesečevom, a dodatnu ljepotu mu pružaju kaktusi i divovske palme. 

Osim ljepote ovih jedinstvenih biljaka postoje i druge atrakcije, a najpoznatija je stijena nalik lubanji koja se zove Skull Rock te ruševine ranča Keys. Posebno je interesantno promatrati stijene i njihove oblike te mnogi vole igrati igru pogađanja oblika. Naravno, ovisno o tome kojim dijelom parka šećete, ponekad nije najpametnije da uz sebe imate malenu djecu. Svakako dobro razmislite o tome je li Kalifornija mjesto za odmor sa djecom!

8. Nacionalni park Sequoia

Iako postoji još jedan nacionalni park u kojeg su se smjestile divovska stabla sekvoje, a to je Kings Canyon, Nacionalni park Sequoia je senzacionalniji. U njemu su dom pronašla najveća živa bića na planeti, a to su stabla sekvoje. Neke od sekvoja stare su i do 3 tisuće godina starosti, što je zaista impresivno!

Kroz velebno drveće povest će vas uređene pješačke staze, od kojih su mnoge čak i popločene, a ovaj je park poznat i po mnogobrojnim kampovima. Kalifornija može ponuditi i prirodne i kulturne ljepote, a svaki ljubitelj SAD-a i njegovih ljepota zna da je Kalifornija i jedna od najluksuznijih saveznih država.

9. Universal Studio u Hollywoodu

Hollywood, ali i Kalifornija je poznat diljem svijeta kao centar filmske industrije, a nalazi se u gradu Los Angelesu. Ovo je poznata atrakcija koja je ujedno i zabavni park i filmski studio. Ovdje možete obići mnoge setove filmova poput seta filma Harry Potter ili Brzi i žestoki. Ako ste fanovi tih filmova, zasigurno će vam posjet ovom studiju biti poseban doživljaj. Čak i ako niste, posebno je interesantno biti u dodiru sa svijetom u kojem su stvorene raznorazne čarolije kao što su ovi poznati blockbusteri!

Universal
FOTO: SHUTTERSTOCK

Poznat je i po vožnjama koje su izuzetno realistične, raznim vrstama tobogana i simulatorima. Kalifornija je za mnoge idealna zemlja za zabavu, kako unutar parkova zabave, tako i izvan! Svakako ćete pronaći nešto za sebe, samo morate dobro pregledati sve opcije i odlučiti kojim ćete ih redoslijedom posjetiti.

10. Zvjezdarnica Griffith

Visoko na holivudskim planinama smjestila se zvjezdarnica Griffith s koje puca pogled na Los Angeles i poznati znak Hollywood. Osim pogleda zvjezdarnica nudi i posebno dobru perspektivu svemira kroz šest različitih galerija koje dočaravaju svemir, a tu je i mnoštvo teleskopa koji nude odličan pogled u nebo. Naravno, ovo nije jedino što Kalifornija nudi, ali bitno je napomenuti da je ovo svakako najbitnije.