Parkovi prirode – 12 veličanstvenih hrvatskih parkova

Ako su parkovi prirode na vašoj listi putovanja u Hrvatskoj, bit ćete oduševljeni današnjim člankom koji će vas upoznati sa svim opcijama i mogućnostima. Prirodne ljepote Hrvatske poznate su diljem Europe i svijeta. Osim izuzetne ljepote nacionalnih parkova Hrvatska se može podičiti i jedinstvenim područjima koja svojim osobitostima oduševljavaju sve ljubitelje prirode i koja su po mnogočemu unikatna.

Parkovi prirode u Hrvatskoj mjesta su koja iznova oduševljavaju svojim biljnim i životinjskim svijetom, zanimljivim staništima, a često se diče i raznim endemskim vrstama. U nastavku pročitajte sve bitno o 12 iznimnih hrvatskih parkova prirode koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

1. Park prirode Učka

Učka je najviša istarska planina, koja zauzima posebno mjesto u srcima svih Istrana. 

Ona ima iznimnu povijesnu vrijednost: tijekom stoljeća Učka je prehranila mnoga gladna usta, ali i obranila mnoga domaća ognjišta od prodora osvajača. Narod je ovu planinu ponajviše posjećivao radi šumarstva i stočarstva te je bio zahvalan na njenom prirodnom bogatstvu, ali istovremeno se osjećao počašćenim što ima priliku uživati u njenoj jedinstvenoj ljepoti.

Park prirode Učka nalazi se na planini uz sjevernu obalu Jadrana, u blizini grada Rijeke, na mjestu gdje se sastaju Istra i Gorska Hrvatska. Upravo se zbog tog jedinstvenog položaja ovaj dio Učke ubrzo pokazao posebnim na više načina te je stoga i proglašen parkom prirode 1999. godine. 

parkovi prirode
FOTO: PP-UCKA.HR

Prirodna baština ovog parka je neizmjerna, počevši od biljnog i životinjskog svijeta pa sve do geoloških fenomena i kulturne baštine koja se može pronaći na ovom području.

Više od 2/3 parka prirode prekriva šuma, većinom bukova i kestenova, koja je dom mnogim vrstama životinja poput vuka i risa, ali i nekim zaštićenim pticama poput sivog sokola i surog orla, baš kao i mnogi drugi parkovi prirode koji čuvaju druge endeme.

Parkovi prirode često sadrže neke zaštićene geomorfološke oblike, a Učka nije iznimka. U parku prirode se nalazi kanjon Vela draga i koji svojim vapnenačkim stupovima oblikuje kanjon na jedinstven način. U njemu se nalazi i kompleks špilja u kojima su pronađeni vrijedni arheološki nalazi. 

2. Park prirode Lastovsko otočje

Parkovi prirode na moru zaista su jedinstveno mjesto za posjet, a Lastovsko otočje koje se nalazi na jugu Dalmacije jedno je i od najčišćih mjesta na moru.

Samo nekoliko kilometara udaljen od Korčule, ovo se suncem obasjano područje može pohvaliti blagom mediteranskom klimom i raznolikom florom i faunom zbog čega je 2006. godine uvršten u skupinu parkova prirode, tada najmlađim od svih. Neki parkovi prirode tek su nedavno zaštićeni, a za to smo vrlo zahvalni jer mnoga lijepa mjesta još uvijek nisu te možda nikad neće ni postati parkovi prirode brzinom kojom se zagađuju!

Lastovsko otočje obiluje plodnim poljima i živom prirodom, a jednako je živo i u lastovskom podmorju. Ali ostali parkovi prirode ipak se ne mogu pohvaliti onime što Lastovo nudi noću. Lastovsko nebo drugo je najtamnije u Europi pa je posebno popularno za ljubitelje promatranja zvijezda i galaksija koje se mogu vidjeti i golim okom.

3. Park prirode Kopački rit

U samo srce Podunavlja smjestio se Park prirode Kopački rit u kojem se nalazi jedna od najvećih močvara u ovom dijelu Europe. On je također i dio najvećeg zoološkog rezervata u Hrvatskoj i najveće je mrijestilište slatkovodne ribe.

Kopački rit nikada ne izgleda isto jer voda iz njegovih jezera stalno poplavljuje okolno područje, da bi se nakon nekog vremena povukla i promijenila izgled cijelog područja. Kopački rit je poplavljen gotovo 100 dana godišnje, što znači da nisu svi parkovi prirode uvijek jednakog izgleda i dobro je s lokalnim stanovnicima provjeriti kad je najbolji datum za posjetiti mjesto.

Močvare i vodene površine postale su dom tisućama životinjskih vrsta, od čega je jako mnogo ptica kojima ovo stanište odgovara. Orao štekavac često se naziva i gospodarom neba na ovom području, a poznat je po svom prodornom glasanju koje nazivaju štektanjem. Iako parkovi prirode uglavnom pružaju opuštajuća iskustva, ovakve stvari mogu biti i pomalo zastrašujuće za malu djecu!

Na prostoru Kopačkog rita nalazi se i poznati Tikveški dvorac kojeg su izgradili Habsburgovci, a koristio ga je i Josip Broz Tito. Tu je i selo Kopačevo koje ima vrlo očuvanu tradicionalnu arhitekturu pa često služi kao scenografija za filmove. Mnogi parkovi za prirode u Hrvatskoj posebno su zanimljivi zbog svih interesantnih događaja koji su se dogodili na tim mjestima!

4. Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje nalazi se u nizinskoj Hrvatskoj i jedno je od najvrjednijih prirodnih poplavnih područja na europskom kontinentu. Da, parkovi prirode mogu biti i mjesta gdje su se desile takozvane prirodne katastrofe, zašto ne?

Okruženo je s pet rijeka, od kojih su najveće Sava, Una i Kupa, a park koji se prostire na 50 tisuća hektara površine poplavljuje upravo rijeka Sava s pritocima.

lonjsko polje
FOTO: PARKOVIHRVATSKE.HR

Parkovi prirode na poplavnim područjima uistinu su posebna carstva biljnog i životinjskog svijeta. Lonjsko polje je bogato šumom, pri čemu su najcjenjeniji kvalitetni slavonski hrast i jasen, ali posebno moramo spomenuti lonjske livade koje su poplavljene veliki dio godine, a koje su iznimno važni pašnjaci. Ovaj je kraj poznat po slobodnom pašarenju pa se na ovim livadama hrane mnoge autohtone vrste goveda i drugih domaćih životinja.

U rijekama koje okružuju polje nalazi se i veliko mrijestilište šarana, a močvarno bilje odličan je dom za mnoge ptičje vrste poput kosca i žličarke.  U blizini se nalazi i Jasenovac, spomen mjesto koje je izgrađeno na spomen žrtvama fašizma. Parkovi prirode danas često su zaboravljena mjesta jer ljudi puno više posjećuju nacionalne parkove, ali svakako su jednako bitni.

5. Park prirode Dinara

Najmlađi park prirode u Hrvatskoj proglašen je 2021. godine, a nalazi se na planini Dinari, najvišoj planini u državi.

Ovaj park ne obuhvaća čitavi masiv već dio s planinskim vrhovima Dinara, Kamešnica i Troglave te izvor i gornji dio rijeke Cetine zajedno s njenim poljima u kršu. Na planinskom dijelu ne postoji velik broj životinjskih i biljnih vrsta, ali su polja u kršu vrlo bogata životom. Nemojte misliti da parkovi prirode ne mogu nastati u burnim uvjetima!

Veličanstvene stijene, gotovo okomite na površinu, na svom vrhu nose prostrane planinske pašnjake, a rijeka Cetina kroz njih je prokrčila svoj put, izgradila mnoge špilje i stvorila dom raznim endemskim vrstama, baš kao i mnogi drugi parkovi prirode u Hrvatskoj.

6. Park prirode Biokovo

Planina Biokovo proglašena je parkom prirode 1981. godine, a prostire se na gotovo 200 kvadratnih kilometara površine. Na njoj se izdiže najviši vrh, imena Sv. Jure i treći po redu najviši vrh u Hrvatskoj.

Podnožje Biokova je plodno i zeleno, a na njega se nadovezuju stijene prepoznatljivih oblika te mnogi oblici krškog reljefa. Na Biokovu prevladavaju planinski pašnjaci i šume, a biljni svijet ovog parka prirode je jedan od najbogatijih u Hrvatskoj.

Na Biokovu rastu mnoge ugrožene i endemske vrste poput crvene vratiželje, velecvjetnog rošca i patuljastog zvonca, što je maleni dio od 1500 biljnih vrsta koje se mogu pronaći u ovom parku prirode. Upravo je ovaj bogati biljni svijet jedan od razloga zašto je Biokovo već desetljećima zaštićeni park prirode. 

Iako se Biokovo na prvi pogled čini pomalo škrtim područjem u ovom se parku prirode može pronaći zavidan broj leptira, kornjaša, vodozemaca i zmija. Neke od ovih životinjskih vrsta su živi fosili, a velik dio su i endemske vrste. 

Biokovo je dom i mnogim rijetkim ptičjim vrstama poput surog orla koji na velikim visinama gradi svoja veličanstvena gnijezda. Parkovi prirode svakako su mjesto gdje možete fotografirati neke prekrasne prizore, ali budite pristojni i nemojte koristiti bljeskalicu ispred životinja!

7. Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Jedan od rijetkih parkova na području zagrebačke županije je nalazi se na području Žumberka i Samoborskog gorja. Proglašen je parkom prirode 1999. godine, a zbog blizine glavnog grada iznimno je posjećen veći dio godine.

Park se nalazi na međi Dinarida, Alpa i Panonije pa su u njemu nastali razni geomorfološki oblici koji su karakteristični za njih. Najveći dio ipak zauzimaju krški tereni koji stvaraju mnoge zanimljive oblike koji su u kontrastu s panonskim livadama i vodotocima. Parkovi prirode često iskorištavaju upravo one prostore gdje je teren najinteresantniji!

Park prirode Žumberak obiluje šumama i otvorenim travnjacima koji su hranilište mnogim životinjskim vrstama. Na žumberačkim livadama rastu i mnoge rijetke vrste mirisnog cvijeća poput orhideja i ljiljana.

zumberak
FOTO: ROMEO IBRIŠEVIĆ, PP-ZUMBER-SAMOBORSKO-GORJE.HR

Samoborske i žumberačke šume dom su i većim životinjama poput medvjeda i vuka, te mnogim malim sisavcima, gmazovima i zmijama.  Vodeni svijet ovog gorja je vrlo šarolik, uz mnogo potoka i slapova, a posebno ćemo spomenuti Cerinski vir čiji je slap visok 10 metara i čije kaskade stvaraju mnoga mala jezerca. 

Kao mnogi drugi parkovi prirode, ovaj se može pohvaliti burnom poviješću i interesantnim artefaktima. Ovdje je otkriveno i nekoliko arheoloških nalazišta, od logora lovaca na mamute, rimskih nekropola pa sve do traga kojeg su ostavili Turci u 15. stoljeću.

8. Park prirode Papuk

Još jedan park prirode smješten je na istok Hrvatske, a riječ je o planini Papuk, prvom geoparku u Hrvatskoj. Parkovi prirode možda nisu toliko česti u tom dijelu Hrvatske, ali svakako ih ima i nisu zanemarivi!

Stijene ove planine smatraju se iznimno geološki važnima jer datiraju 400 milijuna godina u prošlost, a posebnost Papuka je i u tome što se na njemu mogu pronaći stijene iz svih razdoblja Zemljine geološke prošlosti. Rupnica je jedna od znamenitosti parka, a riječ je o stepenastoj stijeni koja je nastala radom vulkana. 

Upravo zbog starosti stijena Papuk obiluje fosilnim ostacima s područja gdje je nekada bilo Panonsko more. Parkovi prirode najzanimljiviji su za posjetiti jednom kad znate njihovu burnu prošlost.

Ogromno šumsko bogatstvo Papuka uključuje 13 šumskih zajednica i više od tisuću biljnih vrsta, od kojih su 102 ugrožene i 197 zaštićene vrste po čemu je Papuk jedinstven u Hrvatskoj. Park je dom i raznim vrstama životinja, od guštera, zmija i pauka, do srna, lisica i divljih svinja. Moramo spomenuti i vodeno bogatstvo, pri čemu se ističe 35 metara visoki slap Skakavac.

Posjetitelji parka ne propuštaju posjet najvećem srednjovjekovnom gradu ovog kraja, Ružica gradu u blizini Orahovice i starom gradu Kaptolu, utvrdi iz razdoblja gotike i renesanse. Parkovi prirode nisu bogati samo prirodnim ljepotama, već i mnogim kulturnim nalazištima, ali i gastronomskim iskustvima!

9. Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero, u prošlosti nazivani Vedro blato, najveće je jezero u Hrvatskoj, a smjestilo se uz jadransku obalu, na prostor između Zadra i Šibenika. Ono je proglašeno parkom prirode 1999. godine, a također se nalazi na popisu važnih svjetskih močvara. 

Vransko jezero je povezano s morem pa se u njemu mogu pronaći i  slatkovodne i morske vrste riba. Dobro je da parkovi prirode imaju posebnu politiku koja posjetitelje nadgleda i osigurava da će isti paziti na to tko se nalazi u parku i kako se tretiraju životinje i biljke. Parkovi prirode često su dom endemima, zbog čega je posebno bitno paziti na ove stvari.

U njemu borave mnoge rijetke i ugrožene ptice iz svih područja Europe. Njima je ovaj jedinstveni močvarni ekosustav idealan pa je ovaj park proglašen i ornitološkim rezervatom. Trska koja raste diljem jezera dom je i sklonište za ptice i mnoge vodene životinje. 

Pauci, pužići i leptiri u velikom broju nastanjuju ovaj park prirode, a u izobilju ima i leptira i vretenaca. Mnoge strogo zaštićene vrste žaba pronašle su svoj dom u Vrani, a tu su i razne kornjače i gmazovi.  Vransko jezero je izuzetno popularno za ribiče koji uživaju u lovu na šarane, štuke i somove, a susresti se mogu i razne vrste jegulja, cipla i ostalih riba. 

Vransko je jezero popularno i za šetače, planinare i bicikliste jer se oko njega nalaze jako duge panoramske staze. Parkovi prirode odlična su opcija za aktivni odmor, pogotovo ako ste netko kome nedostaje svježeg zraka i zabave.

10. Park prirode Telašćica

1988. godine najveća jadranska uvala Telašćica proglašena je parkom prirode na moru. Iako smještena na južnom dijelu Dugog otoka ova uvala pripada Kornatima.

Iako je uvala široka tek dva kilometra duboka je osam kilometara, a duž njenih strana pružaju se veličanstveni strmci, visoki i do 150 metara, koje domaći narod naziva „stene“.  Stijene su krške i neravne pa stvaraju mnoge zanimljivije oblike, a vegetacija na strmcima je jedinstvena. Najpoznatiji primjerak je endemska vrsta dubrovačka zečina, a raste samo u Hrvatskoj.

telascica
FOTO: PP-TELASCICA.HR

Ova krška uvala dom je i mnogim ptičjim vrstama kao što su sivi sokol, krški sokol i vjetruša. Zbog toga je i ova uvala ornitološki vrlo značajna za Hrvatsku.

Između zaljeva i pučine nalazi se i posebno slano jezero kojeg mnogi smatraju ljekovitim te njegov sivi mulj koriste za liječenje kožnih i reumatskih bolesti.

11. Park prirode Velebit

Park prirode Velebit mnogi nazivaju bedemom koji odvaja kopno od mora, a riječ je o jednom od biološki najraznolikijem području prepunom krških oblika, dolina i vrhova. Raznoliku floru i faunu čini gotovo 2 tisuće biljnih vrsta od čeka je gotovo 100 endemskih te velik broj zvijeri, ptica i insekata.

Najpoznatija velebitska biljka je zasigurno velebitska degenija, endemska zaštićena biljka koja se nalazila i na hrvatskoj kovanici od 50 lipa. Velebit je bogat i šumama, od čega je najraširenija bukva. Velik je broj livada i pašnjaka, dok je na većim visinama vegetacija rijetka zbog hladne klime. Tu je i hrvatska sibireja, strogo zaštićena biljka koja raste na visini od tisuću metara.

Kad pričamo o parku prirode Velebit moramo spomenuti tri poznate životinje: vuka, risa i smeđeg medvjeda. Smeđi medvjed najveći je stanovnik Velebita, težak i do 300 kilograma te je također zaštićena vrsta. Vuk na Velebitu živi u čoporu te je također zaštićen kao i ris, koji je neko vrijeme bio u potpunosti istrijebljen. 

 12. Park prirode Medvednica 

Medvednica je parkom prirode proglašena 1981. godine, kao planina stara 12 milijuna godina. Svoj poseban izgled duguje raznolikim stijenama: metamorfnim, sedimentnim, magmatskim i krškim. Posebno je atraktivan zeleni škriljavac koji se koristio za ukrašavanje raznih građevina. 

Kroz Medvednicu teku brojni potoci u kojima ima raznih riba, ali i posebna vrsta riječnog raka koji živi samo u bistrim vodama. Parkovi prirode nisu mjesto za lov, stoga nemojte dolaziti u tu svrhu!

Šumsko bogatstvo Medvednice donose bukove šume pa se često kaže da na ovoj planini vlada „klima bukve“. Biljni život je vrlo raznolik, a velik je broj i zaštićenih vrsta. Najpoznatiji primjerak svakako je Gupčeva lipa koja se nalazi u Gornjoj Stubici, koji je i zaštićeni spomenik prirode. 

Medvednica je popularna i među ljubiteljima gljiva. Ovdje raste osamdesetak vrsti gljiva, među kojima četvrtina raste samo na Medvednici i nigdje drugdje. 

Na Medvednici se nalazi i špilja Veternica, posebna po svom nastanku uzrokovanom poniranjem vode kroz stijene, koja je jedna od nekoliko špilja u kojima su svoj dom pronašli i šišmiši. Veternica je zaštićeni spomenik prirode.

Što se tiče arheološke važnosti Medvednica se ponosi Medvedgradom, utvrdom koja ima veliku nacionalnu važnost, a u kojoj se nalazi i poseban spomenik napravljen u čast hrvatskim junacima, „Oltar domovine“.