Skriveni biseri: ovo je 5 manje poznatih plaža Kvarnera za ljubitelje netaknute prirode

Foto: Pexels

Ljubitelje neotkrivenih kutaka Jadrana oduševit će iduće skrivene plaže i uvale Kvarnera koje oduzimaju dah i očaravaju netaknutom prirodom. Počnite se pakirati i uživajte u oazama mira i tišine relativno blizu kontinentalne Hrvatske. 

Kao dodatni savjet kod pakiranja, pokušajte razmišljati unaprijed, pa tako uz kremu za sunčanje, ručnike, ljetne haljine… spakirajte i osnovne lijekove, sredstvo protiv mučnine, flastere, sredstvo protiv uboda, sredstvo za ublažavanje uboda – te budite spremni na nezaboravan odmor.

1. Plaža Sturić na otoku Rabu

Foto: Instagram

Slikovite pješčane plaže zaštitni su znak rajskog otoka Raba. Osim velikih i lako dostupnih plaža poput Rajske i Veli mel, na “otoku sreće” nalazi se mnoštvo manjih skrivenih bisera idealnih za uživanje u netaknutoj prirodi.

Jedna od takvih skrivenih plaža smjestila se na sjevernoj strani poluotoka Lopar, a oduševljava ljubitelje prirode koji vole intiman ugođaj s manje kupača.

Plažu Sturič čine dvije pjeskovite uvale pune skrivenih kutaka do kojih možete doći pješice ili brodicom. More je kristalno čisto i jako plitko, što ovu plažu čini savršenom za lijeno brčkanje u plićaku, dok točku na i stavlja prekrasan pogled koji se otvara na pitoreskni otočić Sveti Grgur u neposrednoj blizini.

2. Plaža Storišće na otoku Krku

Foto: Instagram

Idilična uvala Storišće nekoliko je kilometara udaljena od Baške na otoku Krku te je jedan od najljepših primjera netaknute prirode Kvarnera. Put do plaže vijugav je, strm i kamenit pa ga preporučujemo samo ako ste u dobroj formi. No, trud se i više nego isplati – usamljena uvala nagradit će vas kristalno čistim morem hipnotizirajuće tirkizne boje.

Čak i u srcu ljetne sezone na plaži nema puno ljudi zbog čega oduševljava ljubitelje mirne atmosfere. Plaža je prirodno šljunčana i okružena stijenama idealnim za skakanje u more, a na avanturu ponesite i masku za ronjenje za istraživanje bogate morske faune.

3. Plaža Klančac kod Brseča

Foto: Instagram

Još jedan skriveni komadić mediteranskog raja smjestio se kod Brseča, srednjovjekovnog gradića na Opatijskoj rivijeri. Radi se o plaži Klančac koja se nježno ušuškala podno strme litice od 157 metara s koje puca nezaboravan pogled na kristalno čisto morsko plavetnilo i otoke Cres, Susak i Unije.

Mala šljunčana uvala ne može ugostiti puno kupača pa iako je ljeti plaža jako popularna, i dalje je odlična alternativa kada želite pobjeći od užurbane vreve velikih plaža Opatijske rivijere.

Originalnost plaži daje bunker iz Drugog svjetskog rata na južnoj strani litice, kao i ribarske kućice čiji ravni krovovi ljeti postaju idealno mjesto za sunčanje.

4. Plaža Sveti Blaž na Cresu

Foto: Instagram

Na sjevernom dijelu otoka Cresa smjestila se još jedna intimna oaza izvan uobičajene turističke vreve rezervirana za samo najupornije. Put do plaže vrlo je zahtjevan – traje čak tri sata i vodi kroz stoljetne maslinike, šumu crnike i makije, a putem ćete proći i pored marijanskog svetišta Sv. Salvadur te crkvice Sv. Blaža po kojoj je uvala dobila ime.

Niste li spremni na toliko pješačenja, do plaže također možete doći morskim putem unajmite li vodeni taksi.

Plaža je prirodno šljunčana i okružena krškim stijenama te jamči samoću i mir s prekrasnim pogledom na istarski poluotok. More u ovoj skrivenoj oazi potpuno je čisto i netaknuto, čemu svjedoči morsko dno bogato ježincima koji za stanište biraju isključivo najčišće dijelove mora.

5. Otočić San Marino u Novom Vinodolskom

Foto: Instagram

Tik do Crikvenice smjestio se Novi Vinodolski, maleni gradić s nevjerojatno velikom ponudom plaža i uvala. Kamene, šljunčane i pješčane, plaže zauzimaju najveći dio 25 kilometara duge rivijere pa čak i u ciku turističke sezone lako možete pronaći skriveno mjesto među stijenama.

Kupačima željnim avanture preporučujemo da otplivaju ili doplove do San Marina, romantičnog otočića dvjestotinjak metara od glavne morske promenade. San Marino u posljednjih je nekoliko godina postao popularna destinacija gdje, uz romantičan zalazak sunca i šaputanje valova, parovi izgovaraju sudbonosno da.

Posjetite li ga tijekom dana, imat ćete priliku uživati u sunčanju i odmaranju uz more intimnoj atmosferi otočića uz šum mora i miris cvijeća koje na njemu raste. Svakako preporučujemo da istražite i kapelicu Sv. Marina koja krasi srce otoka, a prošetajte se i po stazicama na otočiću.

Savjet za kraj

Većina ovih osamljenih plaža nalazi se na teže dostupnim mjestima bez popratnih sadržaja poput kafića ili restorana. Zato prije odlaska na nezaboravnu robinzonsku avanturu svakako ponesite prijenosni hladnjak

Uživajte u neodoljivom šarmu ovih skrivenih plaža uz osvježavajuće hladno piće i zalogaje omiljenog ljetnog voća te se prisjetite starih vremena kada je većina plaža bila poput ovih –  skrivena, netaknuta i idilična.