Ugljan – povijesni otok beskrajnih mogućnosti

Ugljan je otok u Republici Hrvatskoj, a administrativno pripada Zadarskoj županiji. Smjestio se u zadarskom arhipelagu, sjeverozapadno od otoka Pašmana i jugoistočno od otoka Rivnja i Sestrunja. Od kopna ga dijeli Zadarski kanal, a s otokom Pašmanom povezuje most preko prolaza Mali Ždrelac. Od otoka Iža je odvojen Srednjim kanalom.

Kratka povijest

Na otoku Ugljanu postoje dokazi da je bio nastanjen još u mlađem kamenom dobu. Glavni dokaz tomu su strugala od kamena koja su stara preko 3000 godina. Prvo poznato pleme koje je boravilo na Ugljanu bili su Liburni. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu koje nosi ime Čelinjak. Naselje su zaštitili bedemima koji su sačuvani i do danas.

Drugo naselje Liburna je sagrađeno na brdu Kuranj. Ostaci tog naselja također su donekle vidljivi i danas. U tom naselju, Liburni su razvili poljoprivredu te grane kao što su stočarstvo i ribarstvo. U 1. stoljeću prije Krista, Rimljani su osvojili otok Ugljan te je on pao pod njihovu vlast. Liburni su vjerojatno ostali na nekim od manjih prostora otoka i bavili se uglavnom poslovima za novopridošle Rimljane. Puno je danas ostataka tog vremena na otoku Ugljanu, a većina ih je pretvorena u vrijedne znamenitosti.

U ranom srednjem vijeku polako se na ovom prostoru pojavljuju Slaveni i Hrvati o čemu najviše svjedoče ostaci kamenih ukrasa te glagoljska pisana ostavština. 1095. godine, lokalni stanovnici postaju vlasnici zemlje koje su prethodno obrađivali za veleposjednike, a od zarađenog novca grade si kuće i počinje se razvijati Ugljan kakvog znamo danas.

Znamenitosti

Kao što smo rekli, velik je broj spomenika koji svjedoče o prethodno spomenutim vremenima i oni su neke od glavnih atrakcija otoka koje posjećuje velik broj turista. Veliku većinu znamenitosti čine upravo različite crkve koje su građene kroz čitavu povijest Ugljana.

Starokršćanska bazilika

Starokršćanska bazilika je sagrađena u 5. stoljeću kao trobrodna rustična bazilika s polukružnom apsidom. Naknadno su joj dodavane razne prostorije te je bila nadograđivana, a čak do 18. stoljeća se u njoj vršila služba. U tom 18. stoljeću posvećena je svetom Ivanu, a cijeli lokalitet na kojem se nalazi dobio je ime Stivon.

Crkva svetog Kuzme i Damjana

Ova crkva sagrađena je u kasnoj predromanici, točnije u 11. ili 12. stoljeću. Iako se ne zna tko ju je sagradio postoji jedna legenda koja kaže da je to učinio Trgovac Torricella, koji se spasio u brodolomu i doplivao na to mjesto te ju izgradio kao zavjetnu crkvu. Crkva se nalazi u pitomoj uvali do koje se dolazi cestom, a može se i biciklom te pješice.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se u samom centru mjesta, na brežuljku pa je njezin zvonik postao prepoznatljiv. Prvi puta se u povijesnim dokumentima spominje davne 1401. godine što znači da je još starija. Oltar krasi predivna slika koja nosi ime “Uznesenje”, a datira iz 18. stoljeća.

Kupališta

Ugljan ima poprilično razvedenu obalu koja je duga oko 20 kilometara, a krase ju uvale različitih veličina i oblika. Glavni atributi kupališta na Ugljanu su kristalno čisto more i netaknuta priroda.

Plaža Mostir

Plaža Mostir je plaža pješčanog tipa što ju čini pogodnom za sve uzraste. Opremljena je svim osnovnim potrepštinama koje čine ležaljke, suncobrani, tuševi, kabine za presvlačenje, sanitarni čvor, a izgrađena je i infrastruktura za osobe s invaliditetom. Najdraža je plaža obiteljima s malom djecom zbog velikog broja plićaka i blagih ulaza u vodu u kojima mogu uživati najmlađi dok ih roditelji nadgledaju.

Uvala Luka

Uvala Luka je također pješčana, a do nje se dolazi cestom koja vodi do parkirališta u Mulinama. Uvala je okružena prekrasnom zelenom borovom šumom koja nudi predivan hlad za vrijeme vrućih dana. I ova je uvala prigodna za obiteljske posjete, a nudi i neke predivne poglede na Jadransko more.

Uvala Suha

Ovu pješčanu uvalu krase prekrasne horizontalne stijene te mediteransko zelenilo. Do nje se može doći prolaskom kroz zaseok Varoš. Ovdje se može uživati u mirnom prirodnom ambijentu s prekrasnim pogledom na susjedni otok Iž.

Aktivni odmor

Za one koji ne mogu mirovati, čak ni na odmoru, nude se različite opcije aktivnog odmora. Ugljan je bogat raznim aktivnostima koje prvenstveno uključuju velik broj sportskih terena za sportove kao nogomet i tenis. Također, otok je bogat biciklističkim stazama koje su prigodne, kako za rekreaciju biciklistima, tako i za razgledanje prirodnih ljepota otoka. Posjetitelji koji vole šetnje mogu se opustiti i šetajući ili se pak odlučiti okušati u planinarenju. Uz to, na otoku je razvijen i lovni turizam gdje se mogu loviti zečevi, fazani, kunići itd.