Pirovac – plaže i znamenitosti popularnog poluotoka

Pirovac je općina koja se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji. Ona obuhvaća tri manja naselja: Pirovac, Kašić i Putičanje. Nalazi se na Jadranskoj magistrali, oko 23 kilometra sjeverozapadno od Šibenika, na obali Pirovačkog zaljeva. Dom je velikog broja odličnih plaža, uvala i kupališta koja su vrlo popularne destinacije hrvatskog turizma. Također, u Pirovcu se nalazi zavidan broj različitih kulturno-povijesnih znamenitosti svih tipova.

Znamenitosti

Iako smo navikli da su znamenitosti uglavnom starije građevine koje govore o nekom prošlom i drukčijem vremenu, kada je Pirovac u pitanju možemo reći da je cijelo mjesto jedna velika znamenitost.

Mjesto Pirovac

Čitav Pirovac je jedno srednjovjekovno naselje koje je bilo snažna utvrda starog hrvatskog plemstva. Po prvi put se spominje još davne 1298. godine kao jedan od posjeda hrvatske velikaške obitelji Šubić. Šubići su naime bili u rodbinskoj vezi s velikanima hrvatske povijesti, kraljevima Dmitrom Zvonimirom i Petrom Krešimirom IV. Smatra se i da je Pirovac bio jedno od mnogih templarskih uporišta.

Templarska tvrđava

Glavni razlog prethodno spomenutog mišljenja da je Pirovac bio jedno od templarskih uporišta je upravo ova tvrđava. Nalazi se uz Vransko jezero, a na ovo mjesto je dolazilo na tisuće vitezova iz cijele Europe.

Stari grad

Na kartama koje datiraju iz 16 i 17. stoljeća ovo se mjesto označava njemačkim sinonimom za riječ “dvorac”. Pretpostavlja se da je Pirovac bio svojevrsni dvor na moru u kojem je stolovao jedan od hrvatskih kraljeva. Negdje do sredine 19. stoljeća Pirovac je bio maleni otok koji je bio opasan zidinama, a pokretnim mostom se ulazilo u naselje. U 20. stoljeću nasipavanjem postaje dio kopna, a most još poznat pod imenom “Vrata sela” postaju znamenitost koja mještane podsjeća na vremena borbe s Turcima.

Vrata sela

Vrata sela je 1505. godine podignuo grof Petar Draganić. Mnoge su priče i legende kroz povijest ispričane o velikim borbama s Turcima koje su se odvijale pred ovom znamenitošću. U vremenima mira, ova je lokacija bila popularna među mještanima koji su se okupljali i družili te sklapali različite trgovačke poslove. Ovdje je i svake večeri nakon mise gospodar Pirovca grof Draganić-Vrančić pozdravljao mještane skidanjem kape. To je trajalo sve do početka Prvog svjetskog rata kada posljednji grof prodaje imanje i seli s obitelji u Zagreb

Plaže, uvale i kupališta

Pirovac ima i zavidan broj plaža različitih tipova koje se sjeverozapadno i jugoistočno od centra protežu duž cijele obale. Sve su plaže poprilično blizu jedna drugoj i vrlo su dostupne svima.

Plaža Lolić

Lolić je glavna plaža u Pirovcu koja već duži niz godina ponosno nosi Plavu zastavu. Riječ je o šljunčanom tipu plaže koja se nalazi na sjeverozapadnoj obali mjesta. Prigodna je i za dovođenje djece zbog svojih mnogobrojnih plićaka, a roditelji mogu nadgledati svoje najmlađe dok uživaju u kupanju. Budući da je Lolić glavna plaža, nudi velik broj zabavnih atrakcija kao što su zabavni, sportski i ugostiteljski sadržaji smješteni neposredno uz more. Na plaži se mogu unajmiti ležaljke, suncobrani, pedaline, skuteri, čamci i još mnogo toga, a može se uživati i u masaži. Svima su dostupne kabine za presvlačenje, tuševi, a za osobe s invaliditetom tu je i potrebna infrastruktura koja im omogućava lakši pristup samom moru.

Plaža hotela Miran

Plaža hotela Miran nadovezuje se na plažu Lolić što znači da je istog tipa. Otvorena je za sve posjetitelje, a također ima blag i postepen ulaz u more kojeg obožavaju prvenstveno oni najmlađi. Okolna borova šuma nudi predivan hlad svima od ljetnih vrućina, a velik je izbor i dodatnih pogodnosti na plaži od kojih vrijedi izdvojiti beauty salon, ugostiteljske objekte, teniske terene, bazen, kao i zabavni, dječji sadržaj.

Plaža Starine

Plaža Starine nalazi se na jugoistočnoj obali, a duga je više od jednog kilometra. Riječ je o jednoj mirnijoj plaži na kojoj će uživati svi željni mira i tišine te opuštajuće atmosfere koju krasi zvuk mora. Duž plaže smjestio se velik broj ugostiteljskih obejakata među kojima dominiraju kafići. Na samoj plaži moguće je uživati u nekoj od zabavnih aktivnosti kao što su najam čamaca, pedalina i skutera. Plaža nema puno površina koje su prekrivene prirodnim hladom, no obiluje betonskim dijelovima za one koji vole uvježbavati skokove u more.

Uvala Makirina

Uvala Makirina smjestila se na južnom dijelu Pirovačkog zaljeva. Pomalo je zapuštena i nepromijenjena duži niz godina, ali je riječ o lokalitetu koji je izuzetno bogat ljekovitim blatom. Uvala je poprilično plitka i bez prirodne hladovine, a uz pomoć ostataka starog mola može se lako doći do nešto dubljeg dijela. Ne preporučuje se ovaj dio posjećivati brodicom upravo zbog plitkog dijela i kamenog zida koji se nalazi u moru.