Jelsa – općina i više nego bogatih naselja

Jelsa je općina u Republici Hrvatskoj koja se nalazi na otoku Hvaru. Općinu čini čak 12 manjih naselja, a u njima ukupno živi oko 3700 stanovnika. Kao i ostatak otoka Hvara, Jelsa je odlična turistička destinacija s bogatim sadržajem i ponudom za svoje posjetitelje.

Naselja

Jelsa nudi puno zabavnih, lijepih i povijesnih lokacija za posjetiti. Svatko tko se nađe u ovoj općini naći će i ponešto za sebe. Istražiti se može priroda, znamenitosti i plaže, a svako naselje nudi nešto drukčije i na svoj karakteristični način posebno.

Gdinj

Glavna karakteristika Gdinja su plaže koje posjetiteljima nude predivnu i opuštajuću atmosferu. More je kristalne čistoće, a većinu vremena puše lagani maestral. Plaže ovog naselja idealne su za noćno kupanje pod zvijezdama. Gdinj je u srednjem vijeku bio uglavnom pastirski kraj i neke od kuća iz tog doba zadržale su svoj oblik i danas.

Gromin Dolac

Do naselja Gromin Dolac može se doći autom jer je poprilično odvojen od ostatka otoka Hvara. Već na samom putu do ovog mjesta može se steći dojam kako se dolazi u naselje u potpunosti izolirano od vanjskog svijeta. Odlično je mjesto za opuštanje i predah od buke i užurbanosti te punjenje baterija i regeneraciju.

Humac

Humac se nalazi na pregibu izduženog hrpta na sredini otoka Hvara. Riječ je o naselju kojeg krasi predivna pučka arhitektura. Ovdje se nalazi čak 140 kućica koje su gotovo u svojoj potpunosti izgrađene od kamena. Upravo su te stare građevine nekoć služile kao sezonske nastambe u vrijeme poljoprivrednih radova.

Ivan Dolac

Ivan Dolac se nalazi na južnoj strani otoka Hvara, a također je pomalo izoliran od ostatka svijeta što ga čini odličnim mjestom za odmor i opuštanje. Domaćini vole goste, nebitno tko oni bili, a najviše se to odnosi na obitelji koje dođu uživati zajedno u odmoru.

Jelsa

Jelsa je sjedište općine i maleno mjestašce smješteno u sredini otoka Hvara. Poznata je po svojim izvorima pitke vode na kojima leži. Krasi je također i nekoliko lijepih plaža do kojih se može doći vrlo lako. Niti jedno drugo hvarsko naselje ne može se pohvaliti ovakvom dostupnošću gdje se do plaže može uglavnom doći pješice.

Pitve

Pitve su još jedno naselje bogato kamenim kućicama, a nalaze se između Jelse i južnog dijela otoka Hvara. Zaštitnik mjesta je sveti Jakov te se u njegovu čast 25.07. organizira velika fešta za sve domaćine i goste. Fešta ima samo jedno pravilo, a ono glasi: “Na feštu se ne zove”. To bi značilo da nitko ne treba posebnu pozivnicu već je svatko dobrodošao.

Poljica

Poljica je maleno mjestašce na sredini otoka. Proteže se nekoliko stotina metara uz prometnicu koja povezuje Hvar i Sućuraj. Nekoć je ovdje živjelo par stotina ljudi, ali danas se ta brojka svela na tek četrdesetak ljudi. Glavna grana ovog mjestašca je poljoprivreda i uzgoj maslina čija stabla ga uvelike uljepšavaju.

Svirče

Naselje Svirče smjestilo se podno najvišeg vrha na otoku Hvaru, Svetog Nikole (626 metara) te usred “Starogrojskog poja” koje je pod zaštitom UNESCO-a. Kamene kuće, kameni mostovi i jedinstvena dvorišta jednostavno odišu prošlošću i svakog posjetitelja na neki način vode na putovanje kroz vrijeme.

Vrboska

Vrboska je naselje prepuno malih mostova smještenih pored uskog i vijugavog fjorda. Vrboska krije i vrijednu kulturno-povijesnu vrijednost koja je nastala kroz period od 15. stoljeća pa do danas. Također, ovo je naselje pravo utočište jer njene mnogobrojne uvale nude priliku za odmor i uživanje kakvu je teško drugdje naći.

Vrisnik

Vrisnik je još jedno od sela koje krase stare kamene kuće te slikoviti vrtovi i dvorišta. Nalazi se oko tri kilometra od Jelse, a ime je dobilo po vrijesu. Kamene kućice se u selu spuštaju niz brdo na kojem se nalazi crkva svetog Antuna. Vrisnik je dom još dvije crkve, Sveti Rok i Sveta Dorotea.

Zastražišće

Zastražišće je dugo selo koje se dijeli na šest manjih zaselaka. Svoje ime je dobilo po tome što je podignuto na dobrom strateškom mjestu. Na brdu koje nosi ime Vela Glava (305 metara) nekada su se nalazile straže grada Hvara, a s te lokacije su se nadzirali prostori koje vode prema otoku Braču i ostatku primorja. Danas se na tom mjestu nalazi stražarnica za dojavu požara.

Zavala

Zavala je maleno turističko mjesto i idealna turistička destinacija za obitelji željne odmora. Ovdje je smješten solidan broj pansiona, a osim prirodnih ljepota može se uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi koja se ovdje uvelike njeguje. Nalazi se na južnoj strani otoka Hvara, a dobro je s ostatkom otoka povezana prometnicom.

Otok Šćedro

Otok Šćedro vrlo je drag nautičarima. Do njega se ne može doći niti na jedan drugi način osim brodom. Preko ljeta stoga na sjevernoj strani broda, u mnogobrojnim uvalama stoji velik broj jahti čiji vlasnici uživaju u izoliranosti koju otok i njegove obale nude. Na otoku postoje i neki ugostiteljski objekti u kojima se može probati domaće specijalitete, a u međuvremenu se može i prošetati divnom i netaknutom prirodom otoka.

Aktivnosti

Glavna aktivnost u Jelsi definitivno je najobičniji odmor. Ovdje obožavaju doći čitave obitelji koje se iz godine u godinu rado vraćaju. Mjesto je krcato dječjim igralištima, a svi ljubitelji sportskih aktivnosti uživat će u plivanju, ronjenu, biciklizmu i raznim drugim standardnim sportovima.

Zabavni parkovi

Jelsa nudi i Aquapark te Adventure park. Dok je Aquapark namijenjen pretežito za djecu, odrasli će u Adventure parku uživati u prebogatom programu koji između ostalog nudi i aktivnosti kao: paintball, streljaštvo, boxing, karting i slično.

Sportsko penjanje

Također, sportski penjači ovdje će doći na svoje jer prirodne ljepote i stijene otoka Hvara oduševit će svakog tko voli ovu vrstu aktivnosti. Za sebe će ponešto pronaći iskusni penjači, ali i oni koji se tom aktivnošću tek počinju baviti i žele je naučiti. Uređena penjališta postoje na 7 lokacija na otoku Hvaru, od kojih su dva u prekrasnim uvalicama s kojih se može penjati i kupati u isto vrijeme.

Mali grad “Jolha”

Mali grad „Jolha” bavi se raznim oblicima druženja s djecom koja vole umjetnost te se kroz igru i druženje pokušava naučiti ponešto novo. Ovaj festival prvi put je održan 2013. godine i svatko tko se želi okušati u nekoj grani umjetnosti i više je nego dobrodošao.