Komiža – aktivnosti, lokacije i plaže gradića na Visu

Komiža je grad koji se nalazi na otoku Visu. Administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Komiža je smještena na zapadnoj strani otoka u dubokom Komiškom zaljevu. Prirodnu granicu Komiže i ostatka otoka čini brdo pod imenom Hum. Prema posljednjem mjerenju, u Komiži živi oko 1 i pol tisuća stanovnika, no tijekom turističke sezone ovo je mjesto krcato turistima i posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske i Europe.

Aktivnosti i lokacije

Komiža i priroda koja okružuje ovaj grad posjetiteljima pružaju bezbroj mogućnost i zabavnih aktivnosti. Od istraživanja otoka do raznih zabavnih i adrenalinskih avantura, svatko u Komiži može pronaći ponešto za sebe.

Adrenalinski safari na quadovima

Voziti quad u prirodi samo po sebi je jako zabavno, a kada imate priliku istraživati sve skrivene ljepote otoka Visa dok to radite, nema dileme da je riječ o vrhunskom provodu. Iskusni vodiči posjetitelje će odvesti na najzanimljivija prirodna i povijesna mjesta među kojima su i vrhovi koji pružaju predivne poglede, Titova špilja, vojni aerodrom iz Drugog svjetskog rata i vojne bunkere sa svim interesantnim pričama koje stoje iza tih mjesta.

Arheološki muzej Vis

U Gospinoj batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svojega vladanja početkom XIX stoljeća sagradila na otoku Visu, nalazi se Arheološki muzej. Muzej svojim posjetiteljima nudi tri zbirke. Arheološko-etnografska i kulturno-povijesna izložba koju su postavili Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba i Arheološki muzej iz Splita je jedna od njih. Drugi dio izložbe bavi se ribarenjem na otoku Visu, a treći prikazuje građanski namještaj, predmete vezane uz brodogradnju, vinogradarstvo, prijevoz robe i slično.

Big Game Fishing

Big Game Fishing je jedna od poznatijih ribolovnih aktivnosti u svijetu. Riječ je zapravo o međunarodnom natjecanju koje se tradicionalno održava u drugom tjednu mjeseca srpnja. Ovaj događaj odlično povezuje zabavu i avanturizam s ribolovom i odlična je aktivnost vrijedna posjeta.

Crkva svetog Antuna

Barokna kapela svetog Antuna Padovanskog prvobitno je izgrađena kao obiteljska kapela. Datum njezine izgradnje je 8. srpnja 1714. godine.Izgradio ju je Frano Visković koji je posjed na kojem je izgrađena dobio na poklon od mletačke vlasti zbog svojih zasluga u ratu protiv Turaka. Nekoliko je dokaza koji upućuju na tu priču, a najočigledniji je Viskovićev grb koji se nalazi iznad vrata kapele.

Plaže

Grad Komiža može se pohvaliti velikim brojem plaža, a svaka je na svoj način drukčija i lijepa. Iz godine u godinu one privlače nove turiste i posjetioce, a definitivno osiguravaju i da će se isti vratiti barem jednom.

Plaža Bile Stine

Bile Stine su maleno kupalište koje se smjestilo na sjevernoj obali zaljeva. Tehnički gledano, Bile Stine zapravo i nisu plaža već stjenoviti predio koji sadrži nekoliko šljunčanih mjesta na kojima je moguće raširiti ručnik i imati svoj mir i tišinu. S ove plaže pruža se i predivan pogled na Komižu preko mora. Do plaže Bile Stine može se doći uskim putem kroz prirodu ili laganom šetnjom kroz morsku površinu u doba kada na tim mjestima vlada oseka.

Plaža Drugo ploča

Drugo ploča je malena plaža šljunčanog tipa koju jedna betonska ploča dijeli od susjedne plaže imena Gusarica. Drugo ploča je plaža koju više preferiraju mještani Komiže, a uz nju se nalazi i manji kafić za koji se može reći da ima svoje stalne posjetitelje koji najčešće uživaju u kartanju i druženju, posebice u vrućim ljetnim danima. Uz plažu se nalazi i ronilački klub za sve koji su zainteresirani za takav tip aktivnosti.

Plaža Gusarica

Gusarica je najveća i najljepša plaža u gradu Komiži. Šljunčanog je tipa sa sitnim i mekim šljunkom te puno plićaka u kojima će uživati najviše djeca. Smjestila se na sjevernom dijelu grada gdje plažu okružuje puno zelenila i drveća koje pruža prirodni hlad. Uz plažu se nalazi i crkva svete Marije koja je poznata i kao “Gospa Gusarica”. Crkva datira iz 16. stoljeća, a prema legendi je opljačkana od strane gusara koji su ukrali portret “Gospe”. Nedugo nakon pljačke, njihov je brod uništen u oluji, a valovi su ukradeni portret donijeli natrag na obalu ispred crkve. Naravno, zbog ove legende plaža danas nosi to ime. Gusarica nudi sve osnovne potrepštine za svoje kupače kao što su kabine za presvlačenje ili tuševi. Sadrži i infrastrukturu koja omogućava osobama s invaliditetom lakši pristup, a okružena je brojnim ugostiteljskim objektima u kojima se može odmoriti od sunca i mora.

Plaža Lučica

Lučica je još jedna od plaža koje se nalaze u neposrednoj blizini centra Komiže. Nalazi se samo nekoliko stotina metara iza velikog lukobrana koja štiti gradsku luku i označava početak niza prekrasnih šljunčanih plaže s bogatom turističkom ponudom. Plaža je također odlično opremljena i nudi sve što je potrebno turistima i posjetiteljima kako bi uživali na ovom mjestu.

Plaža Jurkovica

Jurkovica je još jedna u nizu plaža šljunčanog tipa koja se nalazi na južnom dijelu grada Komiže, a od centra je udaljena 300-tinjak metara. Može se reći da je malo siromašnije ponude od onih koje nude poznatije i veće plaže u Komiži, ali velik broj mještana na nju je navikao i upravo se najviše njih može sresti na ovoj lokaciji.

Plaža Vartalac

Popis najistaknutijih plaža završit ćemo plažom Vartalac koja je namijenjena za kućne ljubimce, točnije pse. Okružena je bogatom vegetacijom, a sama plaža je šljunčanog tipa. Ovo je zapravo jedna od rijetkih plaža koja je izričito označena kao plaža za kućne ljubimce koji će se definitivno obradovati danu provedenom sa svojim vlasnicima i osvježenju koje je i njima potrebno kada nastupe vrući ljetni dani.