Bibinje – općina bogate povijesti i još bogatije sadašnjosti

Bibinje su općina u Republici Hrvatskoj koja administrativno pripada Zadarskoj županiji. Smještena je samo nekoliko kilometara južno od Zadra, a po posljednjem mjerenju u njoj živi oko četiri tisuće stanovnika.

Kratka povijest

Bibinje se po prvi puta u pisanim dokumentima spominje davne 1214. godine. Unatoč tome, ovo je područje bilo nastanjeno još u doba rimske vlasti na tim prostorima. I ime općine je rimskog porijekla. Naime Bibinje su dobile ime po Vibiju, rimskom patriciju koji je imao posjed na današnjem teritoriju općine. Prema narodnoj predaji, točnije nije dokazano da je doista bilo tako, mjesto je prvobitno nastalo na vrhu brda iznad današnje lokacije. Danas se taj lokalitet još naziva i Petrina zbog ostataka crkve svetog Petra.

Kada se u Zadru 1066. godine osnovao red benediktinaca, tadašnji hrvatski kralj Petar Krešimir IV poklonio im je kraljevski posjed u trajno vlasništvo. Taj je posjed nosio ime Točinje, a danas ga znamo upravo pod imenom Bibinje. Pod zaštitom benediktinaca, Točinje se vrlo brzo počelo razvijati gospodarski sve do prvih upada Turaka na ove prostore.

Turizam

Prvi znaci razvoja turizma javljaju se u drugoj polovici 20. stoljeća, a 1950. godine ovdje dolaze prvi gosti. Riječ je bila o izviđačima iz Kostajnice. U to doba, gosti su bili smješteni u šatorima, a morali su se hraniti sami. 1968. Bibinje otvara prvu javnu plažu, a tada se počinju otvarati i prvi kampovi namijenjeni za turiste.

Danas su Bibinje predivno turističko mjesto s velikim brojem raznih znamenitosti koje govore o povijesti mjesta te ukupno oko četiri kilometra predivnih plaža. Neke od tih plaža itekako su vrijedne spomena i posjeta.

Plaže i uvale

Glavni razlog zašto doći u Bibinje su njihove predivne plaže koje će odgovarati svakom ukusu. Predivno kristalno more, priroda, morski zrak i velik broj aktivnosti privlače izuzetno velik broj turista i to ne samo iz Hrvatske.

Plaža Punta Rožica

Plaža Punta Rožica je glavna plaža u općini. Naravno, upravo zato se na njoj i može zateći najveći broj ljudi tijekom turističke sezone. Nalazi se u dijelu mjesta koje nosi naziv Staro selo. Plaža je šljunčanog tipa, a na dijelovima je betonirana. Betonirani dijelovi idealni su za uživanje u suncu i hvatanje predivnog ljetnog tena. Svi posjetitelji imaju osigurane kabine za presvlačenje i tuševe, a u neposrednoj blizini plaže nalaze se ugostiteljski objekti kako bi gosti mogli uživati u osvježavajućem piću ili nešto pojesti u pauzi od sunčanja i kupanja.

Plaža na škaljici

Plaža na škaljici nalazi se uz vanjski dio lukobrana uvale pod imenom Jaz. Plaža je šljunčanog tipa, a podlogu čine maleni kamenčići. Plaža na škaljici je povezana je s plažom Šulterova vala koja je poznata kao pravi raj za djecu zbog svojih blagih ulaza u more i puno plićaka te odlične ponude različitih aktivnost upravo za one najmlađe.

Plaža Lipauska

Plaža Lipauska je jedna od najljepših plaža Bibinja, a i mještani će često reći da je to bibinjska ljepotica. Šljunčanog je tipa, ali ono što je najprivlačnije je da se sitni kamenčići u dodiru s vodom pretvaraju u pijesak te se ulaskom u vodu stekne dojam hodanja po mekom tepihu. U takvom tipu plaže najviše uživaju najmlađi i ljubitelji vodenih aktivnosti u plićaku.

Plaža Punta

Plaža Punta smjestila se na istočnom kraju Bibinja uz Marinu Dalmacija. Također je riječ o plaži koju prekriva šljunak, a nudi izvrstan izbor različitih aktivnosti među kojima je najpopularnija odbojka na pijesku. Na terenu za odbojku odvijaju se i razni turniri koji privlače značajan broj gledatelja. Upravo zato se oko plaže nalazi i velik broj ugostiteljskih objekata idealnih za predah od dnevnih aktivnosti na plaži.

Aktivnosti

Sunčanje i kupanje nisu jedine zabavne aktivnosti u općini Bibinje. Ovdje se doista može pronaći ponešto za svakoga čemu svjedoči i ovaj popis samo nekih od istaknutijih načina zabave za posjetitelje.

Odbojka na pijesku

Ranije smo se dotaknuli popularnog ljetnog sporta – odbojke na pijesku. Ona je ovdje jako popularna i igra se na većem broju plaža svakodnevno. Toliko je popularna da je iz zabavne aktivnosti vrlo brzo prerasla u natjecateljski sport. Svi će ljubitelji te aktivnosti apsolutno uživati u Bibinjama.

Ronjenje

Ronilački turizam iz godine u godinu bilježi sve veći napredak i popularnost. Najviše tome pridonosi kvaliteta Jadranskog mora koja svojom čistoćom i bistrinom jednostavno mami posjetitelje da se upuste u istraživanje podmorja. U mjestu djeluje ronilački klub koji nosi ime Sveti Roko.

Windsurfing

Zbog svoje pozicije i klime, Bibinje nude izvrsne vjetrovite uvjete koji savršeno odgovaraju windsurfingu. Riječ je naravno o surfanju na dasci uz jedro, a zaljubljenici u ovu aktivnost i oni koji se po prvi puta žele okušati u njoj teško da će naići na vrijeme koje nije prikladno za nju.

Izleti

Na izlete se u Bibinjama može pješice ili biciklom. Naravno, najpopularnije destinacije za šetnju i vožnju bicikla su uz plažu i to uz izlazak ili zalazak sunca. Moguće je tako uočiti uistinu predivne prizore netaknute prirode, a sve to dok se udiše svježi morski zrak.

Ostale sportske aktivnosti

Zaljubljenicima u sport se osim navedenih aktivnosti nude i mnoge druge sportski orijentirane aktivnosti. Naići se može na već spomenute terene za odbojku na pijesku, ali i nogomet, košarku, tenis pa čak i boćanje. Na samom izlazu iz Bibinja nalazi se i veliko nogometno igralište.