Posedarje – destinacija koja ujedinjuje ljude i prirodu

Posedarje je općina u Republici Hrvatskoj koja  se nalazi oko 25 km sjeveroistočno od Zadra na obali Novigradskog mora. Općinu čini sedam naselja: Grgurice, Islam Latinski, Podgradina, Posedarje, Slivnica, Vinjerac i Ždrilo. U općinu se ubraja i par okolnih sela te je ukupni broj stanovnika oko 3 i pol tisuće. Posedarje se prvi put spominje pod latinskim nazivom Possedaria u ispravi ugarsko-hrvatskog kralja Andrije II. iz 1219.godine.

Aktivnosti u Posedarju

Posedarje je popularno po velikom broju različitih aktivnosti za sve koji vole takozvani “aktivni” odmor. Među njima su najistaknutije aktivnosti kao biciklizam, izleti, safari i planinarenje.

Biciklizam

Turistička zajednica općine Posedarje u odličnoj je suradnji s biciklističkim klubovima Zadar i Posedarje pa tako uz pomoć općine vrlo često organizira različite utrke biciklima među kojima su najpoznatije one poput cestovnog timskog kronometra i XC utrke. Naravno, vožnja biciklom po Posedarju ne mora se svoditi samo na utrkivanje već je izuzetno opuštajuća i zabavna aktivnost laganom vožnjom istraživati ovo predivno mjesto i otkrivati njegove ljepote.

Izlet na Kornate

Iz Zadra, do kojeg je iz Posedarja jako lako doći, polazi veliki broj izletničkih brodova za Kornate. Izleti se mogu dogovoriti u suradnji s turističkom agencijom, ali i osobno. U prosjeku, vožnja brodom do Kornata traje oko dva sata, a već u samoj vožnji svi će imati priliku uživati u prekrasnim pogledima na otoke Zadarskog arhipelaga. Dolaskom na Kornate tek se može početi uživati u nekim od najljepših prizora koje je moguće vidjeti. Također, moguće se i okupati u moru koje je izuzetno bistro i čisto. Uz to, povratak brodom u Zadar najčešće je predvečer, točno kada sunce zalazi tako da će i ti prizori malo koga ostaviti ravnodušnim.

Vožnja kanuom na rijeci Zrmanji

Zrmanja je jedna od najdužih rijeka u Republici Hrvatskoj sa svojih 69 kilometara duljine. Izlet kanuima je jedinstvena prilika iskusiti svu ljepotu koju ta rijeka može pružiti i uživati u okolnoj netaknutoj prirodi i zelenilu. Zrmanja je svojim većim dijelom mirna rijeka pa nema nikakve potrebe za strahom. Izlet je poprilično opuštajuć i jedinstven, a upotpunjava ga kristalna čistoća vode koja promatračima dopušta da vide samo dno rijeke.

Jeep safari

Jeep safari je namijenjen za sve koji žele uživati u ljepotama planine Velebit. Kroz Velebit se proteže nekoliko cesta i puteva, i one se najbolje prolaze terenskim vozilom poput džipa. Ovaj tip izleta pomalo podsjeća na afričke safarije iako se ovdje radi o malo drukčijim prizorima. Cijeli izlet se sastoji od vožnje prekrasnim krajolicima Velebita, uz posjet i nekoliko mjesta na kojima su se snimali filmovi o Winnetouu. Prelazi se i na Ličku stranu, kroz zelene šume. Naravno, pauze od vožnje su česte kako bi se na miru moglo uživati u nekim od predivnih prizora te po potrebi okinuti par fotografija.

Planinarenje Velebitom

Velebit nije samo za gledanje. Izvan Nacionalnog parka Velebit, ova planina pruža prekrasnu prirodu i mnoštvo označenih staza i planinarskih skloništa. Svi koji vole planinarenje jednostavno će uživati na ovoj lokaciji, ali isto tako i oni koji se možda po prvi puta žele okušati u toj aktivnosti. Ako netko nije iskusni planinar, kanjon Velike Paklenice će biti savršeno polazište za izlet.

Plaža i kupanje

Jasno je ipak da je glavni razlog posjeta Jadranu mogućnost uživanja u predivnom i čistom moru. Posedarje nudi značajan broj lijepih plaža među kojima je glavna istoimena plaža, istoimenog naselja te općine. Riječ je o plaži šljunčanog tipa koja je na nekim svojim dijelovima betonirana. Okružena je drvećem koje pruža ugodan hlad u vrućim ljetnim danima. Plaža će ponuditi sve osnovne potrepštine svojim posjetiteljima, a okružena je s ugostiteljskim objektima u kojima se može predahnuti od sunca, vode i soli uz neko hladno piće ili ukusno jelo.

Također, plaža koju još vrijedi posebno istaknuti je plaža Sveti duh. Ona je pak pješčanog tipa koji je često najdraži izbor kupača. Plaža Sveti duh pružit će ugodan prirodni hlad, a zbog velikog broja plićaka i blagog ulaza u vodu, idealan je izbor za obiteljske izlete jer će u moru moći uživati i nešto mlađi posjetitelji.