Novalja – top destinacija za tulumarenje

Novalja je grad u Republici Hrvatskoj koji se nalazi na otoku Pagu. Administrativno grad pripada Ličko-senjskoj županiji, a čini ga 11 manjih naselja: Caska, Gajac, Kustići, Lun, Metajna, Novalja, Jakišnica, Potočnica, Stara Novalja, Vidalići i Zubovići. U njima se ukupno nalazi nešto više od 3 i pol tisuće stanovnika.

Položaj i prometna povezanost

Preciznije gledano, Novalja je smještena u blagom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka Paga. To je gotovo pa idealna pozicija kada je riječ o pomorskim putevima te je odlično povezana i s kopnom. Također, Novalja je i odlična luka za nautičare koji mogu ovdje svoja plovila prvenstveno opskrbiti gorivom. Što se povezanosti s kopnom tiče, trajekti tijekom turističke sezone voze redovno više puta dnevno, a do Novalje se može doći i s južne strane otoka koristeći Paški most.

Aktivnosti

Razlog zbog kojeg je Novalja jedna od najboljih lokacija u Hrvatskoj za tulumarenje je plaža Zrće. Ona je jedna od najljepših plaža na otoku, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Ona je od centra Novalje udaljena oko dva kilometra, a okružena je borovom šumom i ima veliko parkiralište. Na plaži se tijekom sezone može pronaći i do nekoliko tisuća kupača.

Programi na Zrću

Na samoj plaži Zrće, posjetitelji mogu uživati u raznim sadržajima kao što su: odbojka na pijesku, skuteri na vodi, sky lift, različiti vodeni tobogani i slično. Može se unajmiti ležaljke i suncobrane te opustiti u nekom od ugostiteljskih objekata. Zrće nosi i jedan popularan nadimak a to je “Hrvatska Ibiza”. Plaža ga je stekla iz razloga što zabava tamo ne prestaje. Najpopularniji klubovi za nezaboravan provod su Aquarius, Papaya i Kalypso.

Kalypso je najstariji od spomenutih, a otvoren je 1987. godine. Smješten uz more u prekrasnoj borovoj šumi, a preko dana je idealan za opuštanje u nešto mirnijoj atmosferi. Tijekom večeri i kroz noć je drukčija priča kada je odlična lokacija za lude provode.

Papaya je klub na otvorenom, a nalazi se na nekih dvadesetak metara od mora. Klub ima dva bazena od kojih je jedan povezan s barom, a u drugi se spušta vodenim toboganom. Tulumarenje uz prskanje vode i ples u bazenu uz ispijanje raznih koktela pokazao se jako popularnim i ogroman broj, prvenstveno mladih turista se odlučuje posjetiti ovaj klub.

Aquarius se nalazi blizu Papaye, a ima svoj otvoreni i zatvoreni dio. Klub ima svoj bazen, pizzeriju i buffet. U klubu prevladava house, hip-hop i r’n’b glazba, a go-go plesači i plesačice animiraju sve cijeli dan i noć.

Na Zrće već dugi niz godina dolaze neka od najpoznatijih glazbenih imena, a tijekom sezone ono je s Novaljom povezano redovnom gradskom autobusnom linijom koja vozi svaki 30-ak minuta.

Adrenalinski i vodeni sportovi

Iako je prva asocijacija na Novalju upravo tulumarenje, popis aktivnosti u ovom gradu znatno je veći. Posjetiocima se tako nudi velik broj raznih sportskih i rekreacijskih sadržaja. Osim gradskog stadiona, brojnih teniskih terena i teretana, gotovo na svakoj od plaža Novalje može se pronaći sadržaje za adrenalinske i vodene sportove. Ljubitelje adrenalina tako će oduševiti izuzetno bogata ponuda ekstremnih sportova kao što su quad safari, wakeboarding, bungee jumping, flyboarding,  parasailing, wind surfing ili kite surfing. Tu je i uvijek popularni paintball u kojem mogu uživati svi, a najviše oni koji su s grupom prijatelja došli u Novalju.

Penjanje po stijenama

Ljubitelji penjanja po stijenama najviše će uživati penjući se strmim dijelom vrha Sv. Vid i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale. Stijene nude različite izazove od lakših i jednostavnijih do izuzetno teških dijelova, ali ono što je sigurno jest da se sa svakog od vrhova pruža predivan pogled vrijedan truda.

Ronjenje

Za ljubitelje morskih dubina i krajolika tu su ronilački centri u naseljima Novalja i Stara Novalja. Sve nadgledaju profesionalni ronioci, a jedan od najpopularnijih prizora je potonuli rimski trgovački brod za kojeg se procjenjuje da je potonuo još u 1. stoljeću prije Krista. On se nalazi u uvali Vlaška Mala na dubini od oko 30 metara. Moguće je zaroniti i u polupodmornici koja ima staklene prozore i omogućava prizore predivnog morskog svijeta.

Quad Safari

Ranije smo spomenuli Quad Safari kao jednu od popularnijih aktivnosti. Quad je terensko vozilo na četiri kotača koje se na Pagu može iznajmiti ukoliko netko nije ljubitelj pješačenja ili vožnje bicikla. Istraživanje otoka Paga na quadovima ne samo da je zabavno, već i pruža manju dozu adrenalina jer ipak je riječ o robusnim i brzim terenskim vozilima. Istražiti se može poznati mjesečev krajolik otoka, udaljene, skrivene uvale i predivne plaže, mistični Paški trokut te iznimne prirodne ljepote, a sve to uz prekrasni pogled na kvarnerske otoke i Podvelebitski kanal.