Čari kanjona rijeke Cetine

Od prvog trena kad se nađete na području kanjona rijeke Cetine, zakoračit ćete u jednu potpuno novu i drukčiju dimenziju te potpuno nesvjesno uroniti u ljepote kojima obiluje ovo prekrasno mjesto. Živopisne boje izvanrednog spoja stijena, bogate vegetacije i čiste vode međusobno se nadopunjuju, ali i neprimjetno izmjenjuju; ova je rijeka isto tako na svom putu dugom više od sto kilometara izdubila i do 300 metara visok kanjon s vapnenačkom podlogom te učinila svoje ušće geomorfološkim fenomenom.

Ako ste u potrazi za nepresušnim izvorom zanimljivih mogućnosti, savršenim nedjeljnim izletom i istraživanjem divljine omiškog kraja, kanjon rijeke Cetine svakako je lokacija koja se ne smije zaobići.

Malo o ovom prekrasnom području

Znate li kako je Cetina dobila ime? Priče tvrde da ga duguje frigijskoj riječi Zetna, što bi zapravo značilo vrata – budući da je ušće starim Hrvatima s tog područja nalikovalo na monumentalna vrata. Drugi izvori kažu da je ime ipak poteklo od rijeke Cetyine koja teče u Poljskoj; upravo su u znak sjećanja na nju tadašnji stanovnici i našu rijeku nazvali Cetina. Iznimna snaga ove neukrotive rijeke potaknula je izgradnju nekoliko hidrocentrala na njezinoj obali, od koji su poznatije Kraljevac, Zakučac i Peruća. S druge strane, najpoznatiji slap naći ćete u blizini Zadvarja, a zove se Velika Gubavica.

Kanjon rijeke Cetine još je 1963. dobio status Zaštićenog krajolika u području koje se proteže od Tisnog pa sve do ušća. Ipak, o samom kanjonu pisano je i davne 1774. godine, kad je izašlo djelo Put po Dalmaciji, poznatog talijanskog biologa i putopisca Alberta Fortisa.

Kao spomenici turbulentne povijesti koja se odvijala na ovim područjima, čitav tok ove rijeke prati i čitav niz mnogobrojnih srednjovjekovnih utvrda. Neke su od njih nešto teže uočljive jer su djelomično razrušene ili skrivene, dok se one druge i dan danas ponosno uzdižu te služe kao vidikovci koji pružaju izvanredan pogled na čitav kanjon.

Najpoznatija utvrda je Viseć i nalazi se u neposrednoj blizini još jedne od neizostavnih destinacija kad je riječ o ovom području – popularnog izletišta Radmanove Mlinice. Snaga ove veličanstvene rijeke od 16. se stoljeća koristila u svrhu pokretanja mlina za brašno i pšenicu, dok je u 19. stoljeću kormilo nad područjem na kojem se nalazio mlin preuzela nekoć poznata obitelj Radman iz Omiša. Upravo su ga oni s vremenom uredili i počeli koristiti kao ljetnikovac – da bi danas kao takav ostao nezaobilazna atrakcija za brojne turiste. Zanimljivo je i to da su Radmanove Mlinice u razdoblju između 1962. i 1969. godine bile ujedno i veliki filmski set na kojem se snimao serijal o poznatom Indijancu Winnetou.

Adrenalinske aktivnosti na području kanjona rijeke Cetine

Ako ste, pak, u potrazi za kombinacijom višesatnih avanturističkih aktivnostima, ali i prelijepim krajolikom, kanjon rijeke Cetine za vas će bit nepresušan izvor zabave, adrenalina i uživanja u netaknutoj prirodi.

Prvi je u nizu zipline, avantura koju ćete definitivno pamtiti do kraja života. Drugim riječima, adrenalinski poligon ZIPLINE nudi 8 čeličnih sajli (ukupne duljine od 2100 metara) preko kojih se možete, vezani u pojasu spustiti niz kanjon; najdulja žica ide i do 700 metara, dok se zapravo nalazite 150 metara iznad zemlje. Nalazi se tek 3 kilometra od Omiša, a nudi spektakularan pogled i nezaboravno iskustvo za sve koji se odvaže na ovaj ludi pothvat. Inaje je za prelazak cijelog poligona (uz neizostavnu pratnju i upute dvaju stručnih vodiča), grupi od desetak ljudi potrebno nekih dva i pol sata.

Ako više volite neke ”prizemnije” adrenalinske aktivnosti, rafting je definitivno jedna od stvari koje će vas apsolutno oduševiti. Nekoliko sati borbe s brzacima, ali i razigranim vodopadima na 12 kilometara dugom dijelu ove veličanstvene rijeke završava na Radmanovim Mlinicama, već spomenutom odmaralištu koje doista dođe kao idealna prilika za odmor i punjenje baterija nakon ove izuzetne avanture.

Kanjoning je još jedna od aktivnosti koja se nudi na ovom području i koja će rijetko kojeg ljubitelja netaknute prirode ostaviti ravnodušnim. Riječ je o turi gdje praktički hodate kroz rijeku i njezine brzace te, prolazeći kroz podzemne tunele, plivate u bajnim prirodnim bazenčićima te obilazite brojna jezerca i slapove. Iako se temperatura Cetine kreće između 15°C i 19°C, cijelo vrijeme na sebi imate dugo neoprensko odijelo, prsluk za spašavanje i kacigu, zbog čega je cjelokupna tura izuzetno sigurna za sve posjetitelje željne ovog jedinstvenog iskustva.

Kayaking je još jedan od zabavnih načina na koje možete istražiti ovo prekrasno područje. Ako ste u potrazi za opuštajućim, ali ujedno i uzbudljivim izletom kroz divljinu kanjona, uskočite u kayak i upustite se u višekilometarsku avanturu prolaženja brzacima ove jedinstvene rijeke. Vjerujemo da putem zasigurno nećete moći odoljeti ni tome da se na pojedinim dijelovima osvježite skokom u rijeku te uživate u kristalno čistoj i bistroj vodi.

Ukoliko niste prevelik ljubitelj adrenalinskih aktivnosti i više želite uživati u mirnijem odmoru, izvrsna je opcija i prolazak dugačkim šetnicama uz samu rijeku. Pješačenje kroz izvanrednu prirodu ovog kanjona pružit će vam priliku da upoznate preko deset endemskih biljnih, ali i nekoliko zaštićenih životinjskih vrsta; putem ćete naići i na mnoštvo ljekovitih biljki kao što smilje, kadulja, vrijesak, majčina dušica i gospina trava. S druge strane, tu je i spektakularan pogled na Ilinac, najveći slap Lijepe Naše, koji je visok punih 130 metara. Uz to sve, dostupne su također i panoramske vožnje brodom, idealne upravo za najmlađe i one koji ne mogu podnijeti veće fizičke napore koje nose prethodno navedene aktivnosti.

Usput, raznovrsna i izuzetna gastronomska scena Omiša i okolnog područja svakako će vas fino okrijepiti poslije višesatnog boravka u prirodi, neovisno o tome koju od navedenih aktivnosti odaberete.

Zaključak

Život u današnjem vremenu izrazito je stresan – čak i pokušaj ”hvatanja” odmora na plaži često može završiti bezuspješno, i to upravo zbog enormne mase turista i lokalaca koji tijekom ljetne sezone odluče potražiti osvježenje na obali Lijepe Naše. Upravo je netaknuta priroda jedan od najljepših elemenata koji utječe na čovjekov boljitak poboljšavajući pamćenje, smanjujući stres, jačajući imunitet, izoštravajući kreativnost i vraćajući energiju. Posjet kanjonu Cetine stoga je jedna od onih prijeko potrebnih stvari koje vas vraćaju biljnom i životinjskom svijetu, netaknutoj prirodi te, na koncu – samima sebi.