Privlaka – plaže destinacije u Zadarskoj županiji

Privlaka je naselje i općina koja se nalazi u Zadarskoj županiji. Zanimljivo je napomenuti da postoji istoimeni grad i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali ovaj put ćemo se koncentrirati na popularnu destinaciju na Jadranu. Privlaka se smjestila na prostranom pješčanom poluotoku, u blizini Zadra i kraljevskog Nina. Po prvi put se spominje negdje u 13. stoljeću u povijesnim dokumentima, a kroz povijest je očarala mnoge hrvatske i strane umjetnike koji su je ovjekovječili u svojim djelima. Idealna je lokacija za obiteljske posjete, a najprivlačniji atributi su joj definitivno kristalno čisto more i pješčane plaže koje nisu baš uobičajena pojava u Hrvatskoj.

Plaže

Pješčane plaže većinom su dosta privlačnije posjetiteljima i turistima, a Privlaka obiluje pješčanim uvalama što donekle objašnjava zašto je tako popularna destinacija.

Plaža Mostina

Plaža Mostina je jedna od tih pješčanih plaža što je čini idealnom za obiteljske posjete, pogotovo ako dolaze s manjom djecom jer igre u pijesku i plićaci su nepresušni izvor zabave za one najmanje. Odrasli će uživati sunčajući se na plaži ili plivajući u kristalno čistom moru. Plaža je opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje te eko zahodima. Izgrađena je i infrastruktura koja osobama s invaliditetom omogućuje da također uživaju u morskim radostima. Također, ljekovito crno blato i morski zrak plaže Mostina pomažu pri liječenju reume i artritisa.

Plaža Selo

Plaža Selo je plaža koju je nemoguće ne posjetiti ako se netko nađe u Privlaci. Riječ je o jednoj od najljepših plaža pješčanog tipa u Privlaci, ali i šire. Smještena je u neposrednoj blizini luke i stare jezgre grada te se prije ili nakon kupanja isplati prošetati i razgledati okolne znamenitosti. Posjetiteljima nudi sve osnovne potrepštine, a u blizini se nalaze i ugostiteljski objekti za sve željne osvježenja i predaha od sunčanja i kupanja.

Plaža Škrapavac

Plaža Škrapavac smjestila se na jugoistočnom dijelu Privlake gdje se može pronaći velik broj prekrasnih pješčanih uvala. Na sjevernoj strani nalaze se visoki i strmi brežuljci koji štite od bure, a s južne strane sve će osvježavati blagi maestral. More je idealno za djecu i neplivače zbog svog blagog ulaza u vodu i velikog broja plićaka. Osim osnovnih potrepština kao što su tuševi i kabine za presvlačenje, na plaži se nalazi i uvijek zabavni aquapark.

Plaža Sabunike

Avanturisti i oni željni adrenalina moraju posjetiti plažu pod imenom Sabunike. Razlog za to su različite aktivnosti namijenjene upravo njima, a neke od njih su jedrenje na dasci ili jedrenje uz pomoć zmaja, još poznato i kao kitesurfing. Tome najviše pogoduju vjetrovi koji se spuštaju s Velebita. Sabunike su vrlo vjerojatno druga najpoznatija surferska destinacija u Hrvatskoj nakon Bola na Braču.

Plaža Pliša

Plaža Pliša je još jedna od plaža idealnih za obiteljske posjete. Također je pješčanog tipa i prigodna je za malu djecu. Dok se djeca vesele igrama u pijesku i kupanju u plićaku, roditelji ih mogu nadgledati s plaže dok ispijaju neko osvježavaju piće i hvataju predivni ljetni ten.

Plaža Punta

Plaža Punta je prirodna plaža koja je kamenitog tipa za razliku od ostalih spomenutih. Ona nudi odličan odmor u prirodi bez galame, buke i užurbanosti koje sa sobom zna nositi turistička sezona. Jedna od glavnih rekreacijskih aktivnosti je odbojka na pijesku, a na lokaciji se nalazi i dječje igralište. Lokacija na kojoj se nalazi Plaža Punta inače je najzapadnija točka Dalmacije te je jedno od najljepših mjesta za promatranje predivnog zalaska sunca.

Plaža za pse

Mnogi ljudi ne žele na svoj odmor otići bez kućnih ljubimaca. Ukoliko su ti ljubimci psi, Privlaka je idealno mjesto za odmor jer nudi plažu koja je namijenjena upravo za pse. Plaža za pse nalazi se na lokaciji “Kažin” u blizini Virskog mosta. Duga je preko stotinu metara te je prikladno ograđena. Na njoj je uređen parkirališni prostor kao i pristupni put.

Aktivni odmor u Privlaci

Mnogi posjetitelji žele se rekreirati čak i na odmoru pa su tako u potrazi za aktivnostima koje im to mogu omogućiti. Privlaka se može pohvaliti velikim brojem sportskih terena i aktivnosti koje će posjetitelje održati u formi ili jednostavno zabaviti.

Sport i rekreacija

Sportske aktivnosti koje Privlaka nudi, osim što ima terene za sportove kao nogomet i košarka, uglavnom su neke od vodenih aktivnosti. Posjetitelji tako mogu zaigrati vaterpolo ili popularni picigin u plićacima kojih ima bezbroj. Ipak, jedna od najjednostavnijih, a opet najljepših aktivnosti je obično trčanje šetnicom koja je poprilično duga i neprekidna te pruža predivne poglede i uživanje u svježem zraku.

Izleti

Izleti u krugu najdražih uvijek su nešto posebno. Malo je reći da u Privlaci ima mnogo mjesta koja su idealna za izlet ili piknik, a uz turističku agenciju mogu se posjetiti i razna popularna mjesta kao nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera, slapovi Krke te Kornati. Tu su i dva parka prirode, Vransko jezero i Telašćica. Speleolozi i oni koji to tek žele postati mogu uživati u Cerovačkim špiljama.

Biciklizam

U Privlaci postoji velik broj različitih staza koje su prigodne za vožnju biciklom i istraživanje krajolika. Staze su također različitih tipova, od onih asfaltiranih pa do poljskih puteva idealnih za planinski biciklizam. Oni koji se samo žele opustiti uz laganu vožnju, imat će više vremena uživati u predivnim pogledima koji će ih okruživati duž cijele rute.