Delnice – dragulj Gorskog kotara

Delnice su grad u Primorskoj-goranskoj županiji, lociran na samom zapadu Gorskog kotara, u središtu goranske visoravni. S nešto više od šest tisuća stanovnika, ovaj prekrasan grad jedan je od najvažnijih i najvećih centara Gorskog kotara, koji nema samo gospodarsku već i turističku važnost te je stoga nerijetko posjećivan od strane ljubitelja prirode i rekreacije.

Njegova blizina Nacionalnom parku Risnjaku jedan je od aspekta koje turisti gledaju kod posjeta gradu, no i on sam ima mnogo toga za ponuditi: blizina grada rijeci Kupi omogućava mu da privuče veliku publiku zbog mnogih prirodnih ljepota.

Kada govorimo o Delnicama, najčešće se referiramo na Delnički trolist, koji uključuje grad Delnice kao i okolicu koju čine gradovi Brod na Kupi, Crni Lug i drugi.

Delnice se nalaze na jedinstvenom geografskom položaju – okružene su risnjačkim masivom i obroncima drgomaljskog sklopa. Grad je okružen brojnim netaknutim prirodnim ljepotama: Nacionalnim parkom Risnjakom, Parkom Japlenški vrh, Dolinom leptira, Hajdovom hižom i drugima, što rezultira u bogatoj flori i fauni.

Važnost plemićkih obitelji u gradu

Zbog neprohodnih šuma i nepovoljnog položaja, grad nastaje tek početkom 13. stoljeća te dobiva nekakav značaj tek u 15. stoljeću. Delnice su bile vlasništvo Frankopana, a u 16. stoljeću ga nasljeđuje obitelj Zrinski. Ova obitelj vraća stanovništvo nakon što su područje opustošili Turci te nastaju nove Delnice kojima upravlja Petar Zrinski. Sada je stanovništvo pretežito ono kajkavskog narječja te se stvara takozvani Delnički govor.

Grad je procvao tek nakon izgradnje Lujzinske ceste, koja se stvara tek u 19. stoljeću. Nakon toga, grad je bio u mogućnosti gospodarski se razviti. Na taj razvoj najviše je utjecao prijevoz dobara do Primorja iz unutrašnjosti Hrvatske. Nažalost, taj cestovni promet ponovno opada gradnjom pruge Karlovac-Rijeka.

Kuća Rački

Spomenuta kuća najstarija je u Delnicama te je spomenik kulture koji nas podsjeća na život ljudi ovog kraja u 17.stoljeću te na graditeljstvo koje je specifično za to područje. Osim što ćemo se upoznati s tradicijom tog područja, moći ćemo uočiti i mudrost seljaka koji su se već tada pažljivo prilagođavali na loše vremenske uvjete i hladnoću gradeći kuće jelovim daskama kako bi ih mogli izolirati. To je nešto što se može uočiti samo na kućama gorske Hrvatske.

Ono što se definitivno izdvaja su predivne nošnje koje imamo priliku pogledati u ovoj etno-kući. Delničke narodne nošnje nose sa sobom kulturu predaka, ali se i prilagođuju kako bi bile prihvatljivije u društvu, što je zanimljiv pristup tradiciji.

Najbolje vrijeme za posjećivanje ove kuće jest lipanj, jer se u tome mjesecu održavaju Ivanjske Kresnice. U ovome starom običaju mlade neudane djevojke bacale su vjenčiće napravljene od ivančica na krovove kuća kako bi vidjele kada će se udati. Vjerovalo se da bi se godine određivale time na koju je poziciju krova bačeni vjenčić pao.

Nacionalni park Risnjak

Ovaj park smješten je na masivu planine Risnjak, i jedan je od najljepših i najraznolikijih eko sustava Hrvatske. U ovaj nacionalni park spada i masiv Snježnik koji je i izvor rijeke Kupe.

Ovaj park krase vapnenačke i dolomitne stijene, prekrivene s gustim šumama smreke, jele i bukve, te krški reljefni oblici specifični za područje. Upravo taj reljef omogućuje odličnu cirkulaciju zraka te neprekidno raspršuje ugodan miris šume i stvara relaksirajući ugođaj. 

Ime same planine pa tako i parka dolazi od životinje Risa, najveće mačke u Europi, koji prebiva na ovome području. Neki izvori pak govore da je možda riječ o nazivu za određenu vrstu trave, „risje“.

Važno je spomenuti predivan pogled na Kvarner i Istru, kao i na susjednu Sloveniju, koji su s ove visine jasno vidljivi.

Izvor Kupe stvara malo jezerce koje je još i danas prirodni fenomen: sa svojom modro plavom bojom, ovo vrelo će vas očarati sa svojom ljepotom.

Park prirode ima veliku ponudu aktivnosti, možete planinariti, biciklirati, baviti se ribolovom, promatrati divlje životinje i slično.

Za one koji nisu veliki avanturisti, s nacionalnim parkom se mogu lako upoznati hodajući stazom Leska, koja u 23 poučna stajališta upoznaje publiku sa šumskim i drugim fenomenima koji se zbivaju u ovom parku.

Brod na Kupi

Kao spomenik prve kategorije, Kaštel Zrinski nosi iznimnu vrijednost stanovništvu Gorskog kotara. On se ne nalazi u Delnicama već na Brodu na kupi, koji se nalazi samo dvadesetak minuta od samih Delnica. U prošlosti on je služio kao dvor plemića Petra Zrinskog, koji je građevinu koristio kao središte za upravu i sudstvo područja. Danas je ovaj dvor preuređen u muzej koji educira ljude o vladarima koji su živjeli na području i povijesti mjesta Brod na Kupi. Muzej također educira i o najvažnijim gospodarskim granama područja: lovu, ribolovu i šumarstvu.

Razlog popularnosti ovoga grada naime nije njegova povijest, već rijeka Kupa i svi načini rekreacije vezani uz nju. U ovome gradu nude se atrakcije poput raftinga, kanuinga ili jednostavno plivanja u rijeci. Postoje uređene plaže te mnoge turističke destinacije za opuštanje i odmor. Također je moguće i kupiti dozvolu za ribolov te se mnogi odluče baviti sportskim ribolovom.

Jagodina stijena

Ako ikada dođete u Delnice, zasigurno ćete čuti i legendu o Jagodi i njezinoj tragičnoj sudbini. Ova legenda govori o djevojci iz Delnica koja se zaljubila u mladića Branka iz Zagreba. Branko je često dolazio u Delnice, gdje je provodio vrijeme sa svojim rođacima te je tamo upoznao prekrasnu Jagodu. Par je provodio puno vremena skupa, i njihova je ljubav sve više rasla. Problem je bio u tome što je Branko imao obvezu udati se za djevojku iz Zagreba te se njihova ljubav nije mogla obistiniti, iako je bila čista i prava. Jagoda se zbog patnje koju je ova nesuđena ljubav uzrokovala bacila u ponor sa strme stijene, upravo one koju su Branko i ona često obilazili kao par. Od tada se ta stijena zove Jagodinom stijenom, i turisti često prolaze i dive se ljepoti prirode i istinskoj ljubavi koju je ovaj par imao. Kasnije je ta legenda i ovjekovječena u romanu Milivoja Magdića „Jagodina ljubav“.

Zimski sportovi

Delnice nude mnoge sportove na snijegu. Popularno je alpsko skijanje, sanjkanje, skijaško trčanje i još mnogo toga. Najpopularnija lokacija za skijanje je Petehovac na istoimenom brdu povrh Delnica. Osim dobre zabave na svježem zraku, ovaj vrh nudi i bogatu gastronomsku ponudu te smještaj za svoje goste.

Još jedna prednost ovog skijališta je to što je iznimno lako doći do njega iz centra Delnica, te to što skijalište nije pretjerano reklamirano te nema nikakvog straha od gužve.