Sisak – znamenitosti jednog od najstarijih hrvatskih gradova

Sisak je grad u Republici Hrvatskoj i središte Sisačko-moslavačke županije. Kroz svoju povijest bio je jedan od najvećih hrvatskih industrijskih gradova zahvaljujući rafineriji nafte, željezari, riječnoj luci te mlinskoj i pekarskoj proizvodnji. Grad Sisak smjestio se na utocima rijeka Odre u Kupu i Kupe u Savu, u plodnom i često močvarnom području Panonske nizine, obilježenom umjerenom kontinentalnom klimom. Kroz povijest grad se razvijao uz Kupu, tren s njezine desne, tren s njezine lijeve strane. Razvoju grada osobito je pridonijela činjenica da su Sava i Kupa plovne upravo do Siska, što je potaklo gospodarski razvoj i trgovinu.

Mali Kaptol

Mali Kaptol je jedna od najstarijih zidanih kuća u Sisku, a nastala je u 18. stoljeću. Kroz svoju povijest imala je različite namjene, a danas je sjedište Turističke agencije grada Siska. U sklopu agencije nalazi se i bistro Mali Kaptol.

Veliki Kaptol

Veliki Kaptol je predivan primjer klasicizma. Građen je 30-im godinama 19. stoljeća, a u toj zgradi je 1839. godine izvedena prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku štokavskog narječja pod imenom “Juran i Sofija”. Veliki Kaptol nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića, a od 2009. godine je sjedište sisačke biskupije.

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku stolna je crkva Sisačke biskupije. Smještena je na Trgu bana Josipa Jelačića koji se nalazi u središtu samog grada. Riječ je o relativno novoj katedrali budući da je taj status stekla u prosincu 2009. godine, a dotad je bila župna crkva. Izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća, a dokazi koji tome svjedoče su zapisi u kanonskim vizitacijama od 1702. do 1760. godine kada je izgrađen zvonik.

Stari grad i most

Sisački Stari grad je tvrđava izgrađena u 16. stoljeću, a pod njom se odigrala važna povijesna bitka 1593. godine. Stari most je izgrađen kako bi se Sisak obranio od turskih napada. Od Starog grada do centra Siska ima oko dva kilometra, a danas je to dom muzeja koji prikazuje povijest tvrđave, ali i cijelog grada. Osim muzeja, u sklopu tvrđave se nalazi restoran, jedno od omiljenih mjesta održavanja vjenčanja, krštenja i drugih svečanosti.

Arheološki park Siscia

U gradu Sisku duga je i bogata rimska povijest. Nekoć poznat pod imenom “Siscia”, grad Sisak prepun je ostavština rimske vladavine, a jedna od njih je i ovaj arheološki park. Na ovom arheološkom nalazištu otkriveni su ostaci bedema, kule i žitnice, a datiraju iz perioda od kraja 2. do početka 4. stoljeća.

Željeznički kolodvor

Željeznički kolodvor grada Siska sagrađen je 1861. godine, a godinu dana kasnije u promet je puštena pruga koja je povezivala Zidani Most, Zagreb i Sisak. I pored toga što je ta pruga služila prije svega za povezivanje zapadnih dijelova Habsburške monarhije s istokom, ona je doprinijela i snažnom razvoju gospodarstva, prije svega u Zagrebu i Sisku.

Šetnica Slave Striegla

Šetnica Slave Striegla je glavno mjesto za druženje u Sisku. Duž šetnice otvoren je velik broj ugostiteljskih objekata gdje se ljudi svakodnevno druže i izmjenjuju svoje priče i iskustva. Šetnjom ovim dijelom grada može se naići na parnu dizalicu koja je modernizirala riječni promet tako što je zamijenila ljudsku snagu. Kombinacija riječnog i željezničkog prometa odredila je razvoj grada u 20. stoljeću.

Gradski stadion

Budući da je nogometni klub Segesta najstariji nogometni klub u Republici Hrvatskoj, vrijedi posjetiti i stadion u Sisku. Prva nogometna lopta došla je u grad 1906. godine što je dovelo i do osnivanja ovog kluba. Kroz povijest klub je nekoliko puta mijenjao ime i prostor na kojem je igrao svoje utakmice, a od 1956. godine klupske prostorije smještene su na glavnom gradskom stadionu na području grada koji se naziva Vrbina.