Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Dugo Selo – nekad selo, danas grad sv. Martina

Dugo Selo, satelitski grad Zagreba, sastoji se od niza naselja izniklih u podnožju Martin brega. Dugo Selo se nalazi samo na 20 kilometara od centra Zagreba i odlično je prometno povezano željeznicom pa tako već za 20 minuta možete iz  Dugog Sela doći u grad.

Sa svojih osamnaestak tisuća stanovnika ovaj grad na rubu zagrebačke metropole nekad je bio dio Zagreba, no stanovnici Dugog Sela su prepoznali mogućnost da se i sami razviju kao grad i tako nezavisno upravljaju i razvijaju mjesto zasebno od Zagreba.

Položaj Dugog Sela je prometno vrlo povoljan i u njega možete lako doći iz bilo kojeg grada sjeverne ili istočne Hrvatske.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali posjetiti ovo mjesto, ali ipak preporučujemo da to učinite u vrijeme jedne od dugoselskih manifestacija jer ćete tek tada prepoznati čari ovog mjesta i entuzijazam njegovih stanovnika vezano uz očuvanje baštine, tradicije i dobre kapljice.

Prošlost  Dugog Sela vezana je zauvijek uz Sv. Martina

Sv. Martin je poznat kao zaštitnik mjesta, a on je vrlo poznat po tome što je on prvi svetac koji nikad nije bio mučenik.

Priča o Martinu je vrlo zanimljiva i poučna posebice zbog toga što je on bio Rimljanin i kasnije vojnik koji se preobratio na kršćanstvo. Živio je u 4. stoljeću i za vrijeme dok je bio vojnik pokušavao je činiti što više dobra, iako se to kosilo s njegovim zanimanjem. Jedna od najpoznatijih priča o Martinu jest ona u kojoj on mačem sječe svoj vojnički ogrtač na pola kako bi polovicu poklonio siromahu.

Nakon što je u ranoj mladosti kršten on odlučuje napustiti vojničku službu i postaje učenikom jednog biskupa, nakon čega i vlastite roditelje obraća na kršćanstvo. Postao je vrlo omiljen svećenik i puk ga je smatrao dostojnim da postane i biskup što se kasnije i dogodilo.

Bio je biskup gotovo 30 godina, ali je njegovo biskupovanje bilo ispunjeno mučenjima, progonstvima i neprihvaćenosti. Nakon njegove smrti razvio se kult štovanja njegovog djela po čitavoj Europi pa tako i u malom gradu na čijem je mjestu danas Dugo Selo. Dugo Selo ima mnogo građevina i manifestacija posvećenih upravo sv. Martinu pa ako ćete imati priliku naći se u ovom mjestu možete otkriti mnogo zanimljivosti.

Stopa sv. Martina na crkvi sv. Martina

Nakon dugogodišnje suradnje Europskog kulturnog centra sv. Martina grad Dugo Selo i gore navedeni centar učvrstili su svoju vezu gradova štovatelja sv. Martina 2007. godine. Te je godine na staru crkvu   sv. Martina postavljena tzv. „Stopa sv. Martina“. Stopa sv. Martina označava i povezuje sva područja u Europi u kojima je sv. Martin ostavio svoj trag, kroz djelovanje i dobročinstva.

Crkva svetog Martina u Prozorju i Dugom Selu

Crkva sv. Martina u Prozorju jedna je od rijetkih u tom kraju koja se može pohvaliti da je postojala prije dolaska viteza templara. U darovnici koju je kralj Andrija dao templarima u 13. stoljeću  potvrđuje se posjed templara nad „Terra sancti Martini“ tj. zemljom svetog Martina.

Crkva zauzima jedinstven i prekrasan položaj na visini od dvjestotinjak nadmorskih metara odakle se pruža pogled na bližu okolicu, ali nažalost uništena je i nije u funkciji već godinama.

Nakon uništenja stare crkve, godine 1900-te je sagrađena nova crkva, također u neogotičkom stilu, ali na novoj lokaciji u Dugom Selu. Crkva je nazvana Crkva Sv. Martina. Iznad glavnog oltara crkve nalazi se slika zaštitnika župe – sv. Martina biskupa.

Dugoselski fašnik, Vincekovo i još mnogo toga

Dugo Selo tijekom godine organizira mnoge manifestacije, a među najomiljenijima je i Fašnik. Događaj koji okuplja velike i male ljubitelje fašnika i njihove ekipe u cilju ima podučiti djecu o fašničkim običajima kako bi ih očuvali i prenijeli dalje.

Tradicionalno druženje pod imenom ”Vincekovo na Martinu” svake godine organizira poznata dugoselska  Vinogradarsko-vinarska udruga “Terra Sancti Martini” i sadrži mnoštvo manjih prigodnih priredbi. Tako možete recimo posjetiti i “Kušanje mladih vina”, gdje ćete probati kako izgleda sljubljivanje mladih vina s kvalitetnim domaćim sirevima, a sve to uz ugodnu glazbu i pjesmu različitih kulturno-umjetničkih društava.

Još jedna od priredbi posvećenih vinarstvu je i “Vincekovo na Martin Bregu”. Ova tradicionalna turistička manifestacija svake godine promovira tradicijske baštine grada vezane uz vinarstvo, vinogradarstvo i vinske običaje koji su jako prisutni u ovom dijelu središnje Hrvatske.

Ovaj se događaj obilježava krajem siječnja i simbolički je znak početka nove vinogradarske godine nakon završetka mirnog zimskog perioda.

“Jela z Dugog Sela”

Vrlo “ukusna” manifestacija koja se u rujnu obilježava u Dugom Selu naziva se “Jela z Dugog Sela”. Na ovom se događaju posjetiteljima prezentiraju stara i tradicionalna jela koja su nastala i koja se pripremaju baš na području Dugog Sela i bliske okolice.

Ako ste zaljubljenik u domaću tradicionalnu kuhinju i volite nastupe u narodnim nošnjama onda je ova rano-jesenska priredba kao stvorena za vas. Ako ste pak natjecateljski tip, a volite kuhati, možete se okušati i u spremanju guske na tradicionalan način.

Za malo drugačiji štih postoji i manifestacija nazvana “Dugoselski moto-susreti”. Dugoselci su veliki ljubitelji motociklizma stoga njihov moto klub “Sv. Martin”  broji velik broj članova koji se svake godine okupljaju i druže s motoristima iz regije, pa i šire.

Dugoselske jeseni

Važnije jesenske manifestacije su udružene u jednu glavnu nazvanu “Dugoselske jeseni”.

“Političko pecanje i fišijada” je natjecateljsko okupljanje dugoselskih političara koji se natječu u pecanju i pripremi najboljeg fiša.

Tu su također i  „Dugoselska biciklijada“ i „Berba grožđa na Martin Bregu“  koja se odvija u “gradskom vinogradu”.

Ljetne manifestacije su svedene na samo jednu, ali jako bitnu: ” Ljetni Sv. Martin”. Ona se temelji na postavljanju prve stope Sv. Martina u Hrvatskoj, baš u Dugom Selu, u staroj crkvi  na Martin Bregu. Osim priredbe posvećene svecu zaštitniku organizirana je i zakuska od strane udruge vinara koji pokazuju svoje vještine u kuhanju vinskog gulaša. Također se dijele i priznanja i odličja najvrsnijim dugoselskim vinarima.

Kao što ste do sada mogli primijetiti jedan od zaštitnih znakova Dugog Sela je i vino stoga se velik broj manifestacija veže baš uz vinarstvo, vinsku povijest te dobru hranu i finu kapljicu.

Također se može prepoznati i važnost vjere u ovom kraju jer se sv. Martin koristi u nazivima mnogih udruga, pa čak i dugoselskog moto-kluba.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Sjeverozapadna i središnja Hrvatska

Grad Ozalj, koji već više od osam stoljeća ponosno stoji visoko uzdignut na klisuri iznad rijeke Kupe, prekrasna je top destinacija za sve ljubitelje...

Hrvatska

Ako tražite mjesto na kojem ćete odmoriti dušu i uživati u privatnosti koju je danas toliko teško pronaći, Lokve su odlično mjesto za vas....

Dalmacija

Kao najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero je svojom ljepotom i primamljivom čistoćom oduvijek bilo važan, netaknut dijamant hrvatske prirode. Smješteno je uz...

Svijet

Ne postoji mnogo odraslih niti djece koji nisu čuli za tasmanskog vraga s obzirom na to da je ova životinja vrlo popularan i simpatičan...