Dugo Selo – nekad selo, danas grad sv. Martina

Dugo Selo, satelitski grad Zagreba, sastoji se od niza naselja izniklih u podnožju Martin brega. Dugo Selo se nalazi samo na 20 kilometara od centra Zagreba i odlično je prometno povezano željeznicom pa tako već za 20 minuta možete iz  Dugog Sela doći u grad.

Sa svojih osamnaestak tisuća stanovnika ovaj grad na rubu zagrebačke metropole nekad je bio dio Zagreba, no stanovnici Dugog Sela su prepoznali mogućnost da se i sami razviju kao grad i tako nezavisno upravljaju i razvijaju mjesto zasebno od Zagreba.

Položaj Dugog Sela je prometno vrlo povoljan i u njega možete lako doći iz bilo kojeg grada sjeverne ili istočne Hrvatske.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali posjetiti ovo mjesto, ali ipak preporučujemo da to učinite u vrijeme jedne od dugoselskih manifestacija jer ćete tek tada prepoznati čari ovog mjesta i entuzijazam njegovih stanovnika vezano uz očuvanje baštine, tradicije i dobre kapljice.

Prošlost  Dugog Sela vezana je zauvijek uz Sv. Martina

Sv. Martin je poznat kao zaštitnik mjesta, a on je vrlo poznat po tome što je on prvi svetac koji nikad nije bio mučenik.

Priča o Martinu je vrlo zanimljiva i poučna posebice zbog toga što je on bio Rimljanin i kasnije vojnik koji se preobratio na kršćanstvo. Živio je u 4. stoljeću i za vrijeme dok je bio vojnik pokušavao je činiti što više dobra, iako se to kosilo s njegovim zanimanjem. Jedna od najpoznatijih priča o Martinu jest ona u kojoj on mačem sječe svoj vojnički ogrtač na pola kako bi polovicu poklonio siromahu.

Nakon što je u ranoj mladosti kršten on odlučuje napustiti vojničku službu i postaje učenikom jednog biskupa, nakon čega i vlastite roditelje obraća na kršćanstvo. Postao je vrlo omiljen svećenik i puk ga je smatrao dostojnim da postane i biskup što se kasnije i dogodilo.

Bio je biskup gotovo 30 godina, ali je njegovo biskupovanje bilo ispunjeno mučenjima, progonstvima i neprihvaćenosti. Nakon njegove smrti razvio se kult štovanja njegovog djela po čitavoj Europi pa tako i u malom gradu na čijem je mjestu danas Dugo Selo. Dugo Selo ima mnogo građevina i manifestacija posvećenih upravo sv. Martinu pa ako ćete imati priliku naći se u ovom mjestu možete otkriti mnogo zanimljivosti.

Stopa sv. Martina na crkvi sv. Martina

Nakon dugogodišnje suradnje Europskog kulturnog centra sv. Martina grad Dugo Selo i gore navedeni centar učvrstili su svoju vezu gradova štovatelja sv. Martina 2007. godine. Te je godine na staru crkvu   sv. Martina postavljena tzv. „Stopa sv. Martina“. Stopa sv. Martina označava i povezuje sva područja u Europi u kojima je sv. Martin ostavio svoj trag, kroz djelovanje i dobročinstva.

Crkva svetog Martina u Prozorju i Dugom Selu

Crkva sv. Martina u Prozorju jedna je od rijetkih u tom kraju koja se može pohvaliti da je postojala prije dolaska viteza templara. U darovnici koju je kralj Andrija dao templarima u 13. stoljeću  potvrđuje se posjed templara nad „Terra sancti Martini“ tj. zemljom svetog Martina.

Crkva zauzima jedinstven i prekrasan položaj na visini od dvjestotinjak nadmorskih metara odakle se pruža pogled na bližu okolicu, ali nažalost uništena je i nije u funkciji već godinama.

Nakon uništenja stare crkve, godine 1900-te je sagrađena nova crkva, također u neogotičkom stilu, ali na novoj lokaciji u Dugom Selu. Crkva je nazvana Crkva Sv. Martina. Iznad glavnog oltara crkve nalazi se slika zaštitnika župe – sv. Martina biskupa.

Dugoselski fašnik, Vincekovo i još mnogo toga

Dugo Selo tijekom godine organizira mnoge manifestacije, a među najomiljenijima je i Fašnik. Događaj koji okuplja velike i male ljubitelje fašnika i njihove ekipe u cilju ima podučiti djecu o fašničkim običajima kako bi ih očuvali i prenijeli dalje.

Tradicionalno druženje pod imenom ”Vincekovo na Martinu” svake godine organizira poznata dugoselska  Vinogradarsko-vinarska udruga “Terra Sancti Martini” i sadrži mnoštvo manjih prigodnih priredbi. Tako možete recimo posjetiti i “Kušanje mladih vina”, gdje ćete probati kako izgleda sljubljivanje mladih vina s kvalitetnim domaćim sirevima, a sve to uz ugodnu glazbu i pjesmu različitih kulturno-umjetničkih društava.

Još jedna od priredbi posvećenih vinarstvu je i “Vincekovo na Martin Bregu”. Ova tradicionalna turistička manifestacija svake godine promovira tradicijske baštine grada vezane uz vinarstvo, vinogradarstvo i vinske običaje koji su jako prisutni u ovom dijelu središnje Hrvatske.

Ovaj se događaj obilježava krajem siječnja i simbolički je znak početka nove vinogradarske godine nakon završetka mirnog zimskog perioda.

“Jela z Dugog Sela”

Vrlo “ukusna” manifestacija koja se u rujnu obilježava u Dugom Selu naziva se “Jela z Dugog Sela”. Na ovom se događaju posjetiteljima prezentiraju stara i tradicionalna jela koja su nastala i koja se pripremaju baš na području Dugog Sela i bliske okolice.

Ako ste zaljubljenik u domaću tradicionalnu kuhinju i volite nastupe u narodnim nošnjama onda je ova rano-jesenska priredba kao stvorena za vas. Ako ste pak natjecateljski tip, a volite kuhati, možete se okušati i u spremanju guske na tradicionalan način.

Za malo drugačiji štih postoji i manifestacija nazvana “Dugoselski moto-susreti”. Dugoselci su veliki ljubitelji motociklizma stoga njihov moto klub “Sv. Martin”  broji velik broj članova koji se svake godine okupljaju i druže s motoristima iz regije, pa i šire.

Dugoselske jeseni

Važnije jesenske manifestacije su udružene u jednu glavnu nazvanu “Dugoselske jeseni”.

“Političko pecanje i fišijada” je natjecateljsko okupljanje dugoselskih političara koji se natječu u pecanju i pripremi najboljeg fiša.

Tu su također i  „Dugoselska biciklijada“ i „Berba grožđa na Martin Bregu“  koja se odvija u “gradskom vinogradu”.

Ljetne manifestacije su svedene na samo jednu, ali jako bitnu: ” Ljetni Sv. Martin”. Ona se temelji na postavljanju prve stope Sv. Martina u Hrvatskoj, baš u Dugom Selu, u staroj crkvi  na Martin Bregu. Osim priredbe posvećene svecu zaštitniku organizirana je i zakuska od strane udruge vinara koji pokazuju svoje vještine u kuhanju vinskog gulaša. Također se dijele i priznanja i odličja najvrsnijim dugoselskim vinarima.

Kao što ste do sada mogli primijetiti jedan od zaštitnih znakova Dugog Sela je i vino stoga se velik broj manifestacija veže baš uz vinarstvo, vinsku povijest te dobru hranu i finu kapljicu.

Također se može prepoznati i važnost vjere u ovom kraju jer se sv. Martin koristi u nazivima mnogih udruga, pa čak i dugoselskog moto-kluba.