Posjetite Pakrac i otkrijte tajne slavonske česme

Ovaj maleni gradić u Požeško-slavonskoj županiji jedan je od najzanimljivijih mjesta za posjetiti, osobito za sve ljubitelje prirode i povijesti. S mnoštvom kulturne baštine, ali i prirodnih ljepota, ovo malo mjesto privlači posjetitelje svih uzrasta. Pakrac sastoji se od čak 42 naselja te sva ta naselja imaju ukupno gotovo 9 tisuća stanovnika. Ono što je zanimljivo za ovaj gradić jest da je velik postotak stanovništva srpske narodnosti – Srbi su naselili područje nakon Drugog svjetskog rata.

Pakrac se prvi puta spominje u 13. stoljeću pod starim kajkavskim imenom Pekrec – templari su često boravili u gradu i uključili ga u svoje zapise. Tadašnja utvrda tj. grad bila je oblika nepravilnog peterokuta s čak sedam kula i jednom većom branič-kulom. Oko utvrde nalazili su s ukopi puni vode. Nažalost to grad nije spasilo od Tatara koji su mu napravili veliku štetu.

Grad se posebno počinje razvijati tijekom 17. stoljeća, dolaskom obitelji Janković. Oni u gradu grade svoju kuriju te potiču gradnju nove crkve i grade škole, bolnice i slično.

Nažalost, utvrda samog grada počela se rušiti već u 19. stoljeću te je ona nakon Domovinskog rata u potpunosti razrušena.

Spomen kosturnica i čarobna česma

U Pakracu se nalazi kripta sa spomenikom koji je izgrađen u čast svim žrtvama iz Drugog svjetskog rata. U samom središtu kripte nalazi se brončana skulptura ranjenog borca koju je napravio Vanja Radauš. On je bio poznati hrvatski književnik i kipar koji ima mnoštvo skulptura po cijeloj Slavoniji.

Česma u Branimirovoj ulici predstavlja kraj pakračkog trga. Ona je izgrađena skupa s eparhijskim dvorom te se uz nju veže zanimljiva legenda. Ljudi naime vjeruju da svatko tko popije iz ove česme ostaje zauvijek u ovom gradu.

Srednjovjekovni templarski grad

Na sjevernim obroncima Psunja nalazi se stari grad Čaklovac. Ova utvrda najvjerojatnije datira iz 13. stoljeća te su je izgradili ivanovci tj. hospitalci. Ova utvrda imala je važnu ulogu jer je pružala sigurnost i zbog toga privlačila brojne trgovce i obrtnike koji su se smjestili u predgrađu ispod nje.

Ova utvrda je također bila i najistočnija točka u kojoj se još uvijek koristilo kajkavsko narječje.

Nakon što su je Turci osvojili, ova utvrda gubi svoj značaj te postepeno propada. To je razlog zašto ona nije u potpunosti sačuvana. Ono što je danas ostalo jest glavna kula te ostatci interijera koji upućuje da je dvorac gotički. Sačuvani su i neki opkopi, obrambeni zidovi i jarci.

Ovu utvrdu najčešće posjećuju planinari kojima je ona usputna destinacija i samo dodatan razlog da uživaju u prirodi te u isto vrijeme nauče nešto više o ovome području.

Crkva u Tornju

U 15. stoljeću izgrađena je gotička crkva nedaleko od današnjeg sela Tornja. Ova crkva spomenik je hrvatske kulturne baštine najviše kategorije. Ne znamo komu je crkva originalno bila posvećena, ali je sada crkva sv. Pantelejmona.

Mnogi vjeruju da jer upravo selo Toranj dobilo svoje ime po prepoznatljivom tornju na ovoj crkvi.

Stara vijećnica je najstariji objekt u gradu te datira iz 1771. Izgrađena je u baroknome stilu te neki smatraju da je najljepše zazidani barokni objekt u Hrvatskoj. Sa svojom prepoznatljivom zelenom bojom i ukrašenim baroknim stropom jedna je od najjedinstvenijih građevina u Slavoniji.

Neko vrijeme ovaj objekt bio je vijećnica, a danas je u njemu u prizemlju turistička agencija dok je na vrhu spomenuti Muzej vojne i ratne povijesti.

Dvorac Baruna Trenka

Ovaj zaštićeni spomenik kulture četverokutni je dvorac koji je izgradio barun Franjo Trenk koji je neko vrijeme bio vlasnik pakračkog vlastelinstva. Dvorac je izgrađen u prvoj polovici 18. stoljeća te ima atrij, otvoreno unutarnje dvorište koje je služilo za Trenkove pandure.

Danas je ova zgrada napuštena i čeka novi plan revitalizacije i obnove kojime bi se ovome dvorcu dala nova uloga.

Vlastelinstvo obitelji Janković

Plemićka obitelj Janković, izvorno iz Daruvara, u Pakracu je izgradila svoje vlastelinstvo. Ono je izgrađeno u 18. stoljeću, kada se obitelj prvi puta pojavila u gradu. Središte upravo ovog vlastelinstva srce je današnjeg grada te ovaj cijeli objekt ima skupni naziv kompleks vlastelinstva Janković.

Taj kompleks sastoji se od Kurije Janković koja je danas osnovna škola, Malog dvora Janković koji je danas muzej te dvije zgrade koje su danas Dom hrvatskih branitelja i Gradska vijećnica. Svi objekti građeni su u baroknome stilu.

Muzeji u Pakracu

U ovome gradu možemo pronaći dva muzeja: Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti.

Muzej ratne i vojne povijesti educira posjetitelje o oružju i sličnim vojnim predmetima sve od dolaska templara, do prodora Turaka, Trenkovih pandura, dva svjetska rata te na kraju i Domovinski rat. 

Muzej grada Pakraca se pak orijentira na sačuvane predmete poput kosti, keramike i sličnog kroz koje shvaćamo povijest ovog grada. Također su izložene i narodne nošnje te predmeti iz svakodnevnog života kojima su se koristili seljaci Pakraca.

Pakrac je bio prva hrvatska kovnica novca te su ovdje izložene najljepše kovanice koje su bile napravljene u 13. stoljeću.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i ostali vjerski objekti

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije izgrađena je 1763. godine te je vrlo zanimljiva zbog svog položaja koji se nalazi na uzvišenju do kojega vodi dugačko stubište. Zbog visine ove crkve ona je zapravo jedan od najuočljivijih objekata Pakraca. Ova crkva je gotičkog stila, no njezin izvorni interijer je promijenjen nakon teških stradavanja u Domovinskom ratu. Sada ovu crkvu krase vitraji Josipa Botterija Dinija te novi glavni oltar. Jedan od ljepših dijelova crkve jesu također njezine orgulje koje su napravljene u Heferer radionici 1900. godine.

Još jedan vjerski objekt je i kapela svetog Ivana Nepomuka koja je prije imala ulogu oratorija. Zadnji put obnovljena je u 19. stoljeću kada je dobila svoj prepoznatljiv izgled, s tamno crkvenim ciglama.

U Pakracu nalazimo još jednu kapelu, kapelu svetog Josipa. Ovaj maleni objekt bio je oštećen mnoštvo puta te je nakon Domovinskog rata ponovno obnovljena.

Posljednji vjerski objekt u Pakracu jest crkva sv. Duha koja se nalazi odmah u blizini episkopskog dvora. Ova crkva je izvorno barokna, ali je mnogo puta restaurirana kroz godine. U unutrašnjosti nalazi se monumentalni ikonostas kojeg su napravili zagrebački stolari te su same ikone napravili srpski umjetnici Živko Jugović i Stevan Todorović. Ikonostas je uništen u Domovinskom ratu, kao i većina unutrašnjosti.

Najduža špilja Slavonije

Na području Pakračke gore nalaze se dvije špilje Rastik i Trbušnjak, koja je uzela titulu najduže špilje u Slavoniji. U špilji Trbušnjak nalazi se iznimno veliko stanište šišmiša, od kojih su čak dvije rijetke vrste. Kolonija šišmiša u ovoj špilji jedna je od najvećih u Europi te definitivno u ovom dijelu Europe.

Spahijski podrum

Spahijski podrum, također znan i kao španski podrum, jedan je od najpoznatijih objekata ovog grada. Postoji puno teorija o postanku ovog objekta – prema najstarijem tumačenju objekt je izgrađen u 13. stoljeću kako bi u njoj bila smještena kovina novca. Danas pak prevladava mišljenje kako je ovaj objekt bilo skladište vlastelinstva.

Građevina se sastoji od dva kata i podruma, u kojemu je bilo smješteno vino koje se i danas djelomično nalazi tamo. Na pročelju prednjeg ulaza nalazi se i grb kovnice koji je djelomično očuvan, ali se može vidjeti da se radi o ždralu koji je grb obitelji Janković. O ovome objektu stvarali su se razni mitovi. Neki su vjerovali da u njemu postoji tajni prolaz koji vodi do utvrde Čaklovac ili čak župne crkve.