Zabok – zagorski lav

Ovaj vrlo rustikalni i romantični grad smješten je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na gotovo idealnom mjestu kojim prolaze najvažnije cestovne i željezničke trase u čitavom Hrvatskom zagorju.

Idealan je izbor za jednodnevni izlet jer, budući da se u Zaboku nalaze dva dvorca, a i okolicu mu krase brojne povijesne znamenitosti.

Osim dva dvorca, kapela i crkvi, Zabok je poznat i po sportsko-rekreativnom programu te sportskom aerodromu.

Grad Zabok ima i svoj povijesni grb koji je sada grb grada, a u pitanju je izmijenjena verzija grba obitelji Zaboky de Zabok.

Na grbu se nalazi štit srebrnog ruba s dvije prekrasne srebrne životinje, grifonom ili krilatim lavom uzdignutim na stražnje noge i srebrnim lavom koji zajedno drže kacigu iznad sebe a gledaju se strogo i ponosito.

Svatko u Zaboku može naći ponešto za sebe, samo treba tražiti na pravom mjestu!

Od 14. stoljeća do danas – Zabok raste

Ime Zabok prvi se put javlja u 14. stoljeću u dokumentu kojim ugarsko-hrvatski kralj Karlo I. daruje posjed Zabok Petru Nuzlinovom. Petrovi nasljednici ime mijenjaju u Zaboky de Zabok u 15. stoljeću, ali i dalje stoji činjenica da je ovo jedan od rijetkih slučajeva u povijesti da je vlasnička obitelj dobila ime po posjedu na kojem se našla.

Posjed je naime dobio ime po tome što se         nalazio na unutrašnjoj strani luka rijeke Krapinice, za bokom, pa je po tome dobio ime Zabok.

Ubrzani razvoj grada Zaboka počinje izgradnjom željezničke pruge kroz Zagorje krajem 19. stoljeća što se nastavilo sve do današnjeg dana. Ova povezanost nam pomaže u svakodnevnim putovanjima i možemo nešto češće posjetiti Zabok čak i ako nemamo automobil.

Zašto posjetiti Zabok?

Osim uživanja u prelijepoj prirodi zagorskog kraja ovdje možete uživati i u rustikalnom i romantičnom ugođaju zagorskih dvoraca.

Jedan od najljepših i najšarmantnijih dvoraca Hrvatskog zagorja svakako je dvorac Gjalski.

Ranije u posjedu nekoliko različitih obitelji dvorac od 19. stoljeća pripada Babićima. Iako nam se zbog imena dvorca to ne čini bitnim baš su Babići, tj. njihov najpoznatiji član Ljubo Babić, obitelj koja je ostavila dubok trag u dvorcu i cijelome kraju. Naime, Ljubo Babić svijetu je mnogo poznatiji pod imenom Ksaver Šandor Gjalski.

Legendarni književnik Gjalski rođen je u ovom dvorcu imena Gredice koji je nakon njegove smrti nazvan po njemu. Ksaver Šandor Gjalski posebno je omiljen u Zagoraca zbog svoje neizmjerne ljubavi prema svom rodnom kraju o kojem je toliko volio pisati.

Dvorac Gjalski danas je preuređen u šarmantni hotel s restoranom, i odličan je izbor za važne događaje kao što su vjenčanja i slično.

Udaljen niti dvadeset minuta vožnje od Zagreba, ovaj novoobnovljeni dvorac plijenit će vašu pažnju čitavo vrijeme boravka u njemu. Prilikom renovacije posebna se briga vodila oko očuvanja kulturnog naslijeđa kroz mnoge detalje jer je njegov vlasnik htio zadržati autohtoni štih prostora.

O bogatoj povijesti dvorca mnogo toga vam mogu ispričati fotografije Ksavera Šandora Gjalskog koje se protežu hodnicima dvorca, a tu je i kapelica na stepeništu,  voćnjak ispred dvorca i velika  vinoteka u podrumu…

Dvorac je sasvim zasluženo dobio status hotela s četiri zvjezdice i status hotela baštine – heritage. Dvorac Gjalski je jedini dvorac u Zagorju koji je dobio ovaj status.

Koliko je Zabočanima bio važan Ksaver Šandor Gjalski pokazuju mnogim detaljima pa tako postoje ulice u Zaboku s njegovim imenom, osnovna škola nosi njegovo ime i slično.

Sjećanje na njega održavaju i manifestacijom koja se zove “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” u kojoj jednom godišnje odaju počast ovom plodnom književniku.

Dvorac Bračak – najpametnija zgrada u Hrvatskoj

Dvorac Bračak je dobar primjer kako se pametno mogu iskoristiti veliki prostori poput dvoraca pa se rezultat njegove obnove smatra jednom od najboljih investicija županije.

Dvorac je smješten u blizinu Zaboka, a postoji od 1889. kada ga je sagradila obitelj Kulmer. 1947. dvorac je prenamijenjen u bolnicu sve do 2007. kada se bolnica zatvara a dvorac se prepušta milosti i nemilosti vremena. Tako je i bilo sve do 2011. godine, kada ga je županija odlučila obnoviti i od njega napraviti primjer efikasnosti energetske obnove.

U nastavku ćemo nabrojati neke od posebnosti ovog dvorca koje ga izdvajaju od sve ostale gradnje u Hrvatskoj. Dvorac ima najmanji mikrokogeneracijski plinski uređaj koji proizvodi struju i grije vodu za cijeli dvorac. Dvorac se grije na pelete, a s obzirom na to da je toplinski izoliran grijanje je vrlo učinkovito. Grijanje i hlađenje se može regulirati pomoću pametnog telefona pa zaključak da je dvorac Bračak najpametnija i energetski najučinkovitija zgrada u Hrvatskoj stvarno stoji.

LED rasvjeta, punionica za električne automobile, spremnik za skupljanje kišnice koja se koristi za ispiranje sanitarija – dvorac Bračak je postao primjer kako se gotovo 90% energije potrebne za funkcioniranje i rad jedne zgrade može dobiti iz obnovljivih izvora.

Sada je njegovo ponosno ime Energetski centar Bračak i služi kao korisnički i edukacijski centar za poduzetnike i mlade željne znanja. Ova inicijativa jako pomaže pri razvoju Zaboka i motivira pojedince da se probiju u svijet inovacija, što je dobro za reputaciju mjesta.

Romantična vjenčanja u Zaboky selu

Ako se želite maknuti od gradske vreve i betona i svoj najposebniji dan provesti u idiličnom pitoresknom mjestašcu blizu Zagreba, vrijeme je da upoznate Zaboky selo. Skriveno u prirodi, u potpuno opuštenoj atmosferi, bez stresa i žurbe možete održati svoju vjenčanu ceremoniju koja će vam zauvijek ostati u sjećanju. 

“Zaboky selo” je ime za tri kuće s terasama koje se zajedno spajaju na jednoj velikoj bini, dovoljno velikoj čak i za vjenčani šator. Većinu stvari koje zamislite možete realizirati na ovom mjestu, samo je potreban otvoren i pristojan dogovor s davateljem usluge.

Sve tri kuće su uređene u potpuno tradicionalnom duhu stoga možete uživati u divnim detaljima koji govore o prošlosti, no istovremeno vam neće nedostajati niti jedna stvar iz modernog doba. Sve tri kućice odišu zagorskim štihom i pružaju autentičan i topao dekor za fotografiranje,  u posebnom boho stilu pa možete biti sigurni da ćete imati atmosferu za pamćenje.

Posebnost Zaboky sela je i u njegovoj gastronomskoj ponudi pa ćete moći oduševiti i svoje goste tradicionalnim rustikalnim receptima napravljenima od namirnica iz samog mjesta. Isprobajte čari Zaboka i okusite jela sjeverne Hrvatske!