Slunj – netaknuta priroda vas čeka

Grad Slunj smjestio se na obali rijeke Slunjčice i Korane, samo pedesetak kilometara južno od grada Karlovca na krajnjem jugu Karlovačke županije. Grad leži na cesti Karlovac – Plitvička jezera te je stoga izvrsna usputna destinacija za sve posjetitelje Plitvičkih jezera koji dolaze sa sjevera ili istoka zemlje.

Slunj čini preko 60 naselja sa sveukupno više od pet tisuća stanovnika. Čak deset posto tih stanovnika čine oni srpske narodnosti.

Ovaj grad se po prvi put spominje u dvanaestome stoljeću te so o njegovoj utvrdi govori u petnaestome stoljeću kada su njime upravljali knezovi Krčki-Frankopani. Samo stoljeće nakon, ovaj grad je pretrpio mnogo razaranja zbog prodora Turaka te se ovaj feudalni grad pretvara u obrambenu utvrdu. Slunj kakav danas znamo počinje se graditi u 17. stoljeću.

Ono što je iznimno zanimljivo u povijesti ovog grada jest to da je bio Francuski teritorij tijekom Napoleonovih osvajanja, između 1809. i 1813. Tada je taj gradić doživio veliki procvat: napredne ideje su se širile, gradile su se ceste, mostovi i žitni magazini, od kojih je jedan još dan danas očuvan.

Napoleonov magazin

Ova građevina jedini je podsjetnik na vladavinu Napoleona u Slunju koja je trajala čak četiri godine. Slunj je bio najistočnija točka Napoleonovog carstva te su zidine ovog magazina dokaz koliko je on u to kratko vrijeme brinuo o gospodarstvu grada.

U vrijeme Osmanskih prodora Francuzi su utvrdili granicu Vojne krajine te postavili stražu kako bi obranili svoj teritorij. Upravo ta straža se na francuskom zvala cordon i od nje je istočni dio Slunja dobio ime Kordun. Ovaj Napoleonov magazin izgrađen je za skladištenje žita i oružja te staže.

Stari grad Slovin

Stari grad Slunj, to jest njegova utvrda, građena je u 14 stoljeću. Utvrda je originalno bila sedmerokutna građevina s palačom prekrasne ljepote, izgrađena na strmoj i stjenovitoj stijeni zbog strateških razloga. Zbog toga je godinama bila jedna od linija obrane protiv Turaka u njihovom prodoru u Hrvatsku i Europu u 16. stoljeću.

Tvrđava Cetin

Dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Slunja nalazi se Cetingrad, a blizu njega i tvrđava Cetin. Vrijeme nastanka ove utvrde nije znano, ali je jasno da je ona procvala tijekom srednjeg vijeka. U to je vrijeme ova tvrđava bila pod vlašću Frankopana. Ova tvrđava je također iznimno poznata zbog Cetinskog sabora koji se u njoj zasjedao 1527. Upravo te godine Ferdinand I. Habsburški izabran je za kralja na tom saboru. Cetingradska povelja trenutno se nalazi u arhivu u Beču i jedan je od najvažnijih hrvatskih dokumenata.

Tvrđavu Cetin krase rimski natpisi na kamenim pločama koje dokazuju kako su njome nekada vladali Rimljani. Danas je moguće pogledati ostatke nekada važnog grada, koji je propatio užasno mnogo kroz sve ove godine, braneći se od vanjskih prijetnji.

Rastoke, Slunjsko vodeno carstvo

Rijeka Slunjčica i Korana susreću se kod grada Rastoka, jednog od najljepših gradova u Karlovačkoj županiji. Modrozelena voda Slunjčice pretvara s u mnoštvo slapova od kojih su najljepši Hrvoje, Vilina kosa i Buk.

Ono što je posebnog kod Rastoka je to da je ovo bogatstvo voda isprepleteno s mlinovima koji su preko tristo godina stari i savršeno pašu u ovaj idiličan prizor. Rastoke su krajem 20. stoljeća proglašene spomenikom kulture te su često posjećivane od ljubitelja prirode.

Rastoke su jako popularne, a osobita atrakcija je za turiste je “Rastočka bajka”. Ovaj turistički program upoznat će vas s povijesti i ljepotama Rastoka od  strane turističkih vodiča – Rastočkih vila.

Prirodne ljepote kraja

Rijeka Korana jedna je od najmirnijih rijeka ovoga područja te je stoga iznimno popularna kod kupača. Mnogi posjetitelji staju na svome putu kako bi se osvježili u rijeci te zatim nastavljaju na soj put do Plitvičkih jezera ili morske obale.

Ova rijeka također je idealna za vožnje kanuima i kajacima, zbog blage vode i prelijepe okolne prirode. Oni koji pak posjećuju Koranu radi ribolova iznenadit će se s bogatstvom štuka, klinaca, i sličnih riba.

Rijeka je odlična i za kupanje pa ako želite možete iznajmiti i bicikl kojim se možete odvesti do skrivenih mjesta za kupanje na rijeci gdje možete uživati u jedinstvenom prirodnom okružju i opustiti se.

S druge stane rijeka Slunjčica je potpuno drugačije iskustvo za ljubitelje ribolova. Ona je hladna i iznimno čista te je stoga bogata pastrvom. Ono što je također fascinantno jest da se čak u modernom dobu voda ove rijeke može piti direktno iz toka zbog svoje iznimne čistoće.

U blizini Slunja nalazi se i pećina Barać koja je idealna destinacija za razgledavanje krških oblika. Ova pećina izuzetno je bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima, te je napravljena od velikih dvorana i kanala koje omogućuju lagan prolaz. Ova špilja je također važna jer se vjeruje da su u njoj živjeli ljudi iz daleke prošlosti: nađena je keramika, kosti te neki ukrasi koji datiraju iz šestog i sedmog stoljeća prije Krista. Špilje se nalaze tridesetak minuta od grada Slunja, ali se definitivno isplate vidjeti stoga ne oklijevajte ni trenutak.