Upoznajte poučne staze Zagreba i okolice

O blagodati boravka na zraku je već sve rečeno i svi dobro znamo koliko je to bitno za naše tijelo. Samo pola sata šetnje svakog dana, posebice u prostoru čiste prirode može podići vaš imunitet i riješiti vas stresa.

Zbog toga je odlazak u prirodu van grada i više nego poželjno rješenje, danas važnije za tijelo i um nego ikada.

Hodanje kroz prirodu nema blagotvorno djelovanje samo na tijelo već ima i jako veliki utjecaj na psihofizičko zdravlje čovjeka. Ponekad nam je potrebno vrijeme samo za nas, a njega je najlakše dobiti kad se odvojimo u prirodu.

Hodanje po prirodi je svojevrsna terapija za vaše tijelo, stoga ćemo vam napisati ponešto o svakoj od najljepših poučnih staza za šetanje u zagrebačkoj okolici.

Vjerojatno niste čuli za neke od njih, ali šteta bi bilo da ne posjetite barem jednu od ovih top-destinacija za pješake i planinare.

Budinjak – Staza kneževa

U sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje nalazi se prekrasna staza imena Staza kneževa.

Ako se bojite da ćete zalutati u nepoznatom kraju ne morate brinuti jer je trasa staze koja počinje ispred Eko-centra Budinjak cijelim putem označena. Svugdje se nalaze drveni stupovi, a na njima se nalaze pločice s obavijestima koji vam pomažu odrediti smjer kretanja. Također su postavljene točke na stazi koje pomažu u orijentaciji, sve kako omogućili vaš jedinstveni doživljaj prirode, šume i čitavog kraja.

Za uživanje u ovoj šetnji potrebno je otprilike dva sata tijekom kojih ćete proći i kroz dva arheološka nalazišta. Ona su smještena na dijelu staze na kojoj se nalazi  Arheološki park. Prvo nalazište se nalazi na mjestu Budinjak i datira u starije željezno doba dok drugo potječe iz rimskog doba i nalazi se u Brateljima.

Stoga vaš odlazak u prirodu neće biti samo rekreacija već i učionica.

Poučna staza Okićnica

Povratak u prošlost je nešto što vam se nudi na dlanu ako se uputite u šetnju stazom Okićnicom. Cijeli Stari grad Okić nalazi se pred tobom da ga upoznaš.

Samo sat vremena je potrebno da savladaš ovu kružnu stazu koja će te voditi oko Okića. Naravno, tempo ovisi o tebi. Mnogi kažu da je sporija šetnja slična meditaciji što znači da je izrazito opuštajuća.

Prilično ravni i ne previše zahtjevni put otkrit će ti zbog čega je Okić bio omiljen grad u prošlosti i zašto je bio strateški važan za Hrvatsku.

Poučna staza Otruševec u Samoboru

Predivna staza duga dva kilometra jedna je od ljepših u zagrebačkoj okolici i pomalo posebna jer se sastoji od devet različitih točaka od kojih će vas svaka upoznati s legendama i običajima otruševečkog predjela. Upoznat ćete podzemne ljepote kroz šetnju fantastičnom Grgosovom spiljom, oduševit ćete se pričom o drevnim divovima otruševečkog kraja, a saznat ćete i mnogo toga zanimljivog o ljudima koji su živjeli u ovom kraju i ostavili neizbrisivi trag.

Već na polovici staze vidjet ćete pogled koji oduzima dah: pod očima će vam biti čitava dolina Save s Medvednicom u pozadini.

Pogled na Sljeme, na vrh Medvednice,  je vrlo lijep, ali ono što će vas posebno oduševiti na ovom mjestu, na visini od tristotinjak metara jest zrak. Ovdje je zrak toliko čišći i bogatiji da ćete osjećati kao da ste napokon prodisali. Duboko udahnite i uživajte u jedinstvenom trenutku disanja punim plućima dok gledate jedan od najljepših prizora u životu.

Poučna staza Šumarica u Velikoj Gorici

Ostavite svoje vozilo na jedan dan i krenite pješačkom stazom Šumaricom, dugom devet kilometara za čiji je prelazak potrebno otprilike dva sata.

Ova staza povezuje dva naselja Krušak i Kozjaču, a putem ćete proći šume, livade i obronke šuma. Dužinom staze se protežu table koje će vas upoznati s povijesti ovih gorica te bogatoj flori i fauni.

Staza Šumarica je svoje ime stvarno dobila po cvijetu šumarici. Ovaj cvijet koji se zove obična šumarica je zaštićen, a interesantno je da u ovom području služi kao zamjena za klasične crveno-bijele planinarske oznake. Tako je put označen bijelim laticama sa žutom sredinom.

Jedan od najljepših dijelova staze je vidikovac Lakovica koji se nalaze na 241 metar nadmorske visine. Tamo ćete uživati u jedinstvenom pogledu na Zagreb, dok ćete na drugoj strani moći otkriti ljepote gorja: Vukomeričkih gorica,  Samoborskog gorja  i Kleka.

Ivanić-Grad i poučne staze Žutica i Marča

Ove dvije staze su najomiljenije stanovnicima Ivanić-Grada od kojih svaka nosi pregršt zanimljivosti. Iako se možda ne čini tako, ovaj grad je idealan spoj kulture i prirode.

Poučna staza Žutica se nalazi u istoimenoj šumi, a duga je oko dva i pol kilometra. Na njoj se nalazi deset poučnih točaka, a sama staza kreće od početne točke u lugarnici Pleso.

Ova poučna staza vodi vas kroz različite vrste šuma te vas uči o njihovim svojstvima. Tako ćete proći i kroz šumu hrasta lužnjaka, graba pa sve do jasena. Prilikom šetnje vidjet ćete i vrlo staru rijeku Lonju.

Poučna staza će vas upoznati s raznolikim svijetom flore i faune, i sa mnoštvom divljih životinja kao što su jelen i divlja svinja. Nemojte se bojati, životinje neće prići tako blizu stazi. Možda ih ulovite krajem oka u daljini!

Tu su naravno i lisica, zec, vjeverice te mnogo ptica kao što su jastreb, škanjac i sova.  Prekrasni zvukovi i svježi zrak pomoći će vam da se riješite svakodnevnog stresa na efektan način.

Druga poznata staza zove se staza Marča, a njen put vodi kroz Moslavački goru. Njen početak se nalazi na seoskom imanju Kezele, u selu Šumećani.

Staza je duga tri kilometra, a jedan njen dio se spušta do jezera Sudarice dok vas drugi dio diže u visinu.

Seoski turizam Kezele prostire se na pet tisuća metara kvadratnih na kojima možete uživati u sportskim aktivnostima kao što su mali nogomet, košarka, odbojka i stolni tenis.

Jedna od omiljenih aktivnosti posjetitelja su i jahanje te vožnja fijakerom koja vas vraća u prošlost. Za ljubitelje povijesti, kulture, ali i za malu djecu, ovo je doživljaj koji se definitivno ne zaboravlja.