Mursko Središće – opuštanje uz obalu rijeke Mure

Lociran na prometnicama prema Čakovcu i Podturnu, na samoj granici prema Sloveniji, nalazi se gradić Mursko Središće. On teritorijalno spada u Međimursku županiju te se sastoji od čak pet naselja.

Ovaj grad dosta je prometno opterećen zbog graničnog položaja sa Slovenijom te godišnje kroz njega prođe mnogo turista. Sa samo nešto više od sedam tisuća stanovnika, ovaj grad je često prometno preopterećen te je zbog toga spominjan na važnim sastancima kako bi se razriješilo pitanje prometa.

Ovaj grad jedan je od najstarijih u Međimurju te su ga prvi naselili Rimljani i nazvali ga gradom Halicanum. Ovo naselje postaje važno u 19. stoljeću zbog eksploatacije nafte u obližnjim naseljima Peklenici i Selnici. Upravo iz tog razloga se izgradio i naftovod od Murskog Središća do Selnice. Nakon Prvog svjetskog rata počinje i eksploatacija ugljena, ponajprije u Peklenici, ali kasnije i u Murskom Središću.

Centar za posjetitelje u Križovecu

U novo uređenom centru moguće je pogledati prezentaciju koja govori o vrijednosti parka prirode Mura-Drava i same rijeke za ekosustav sjeverne Hrvatske. Također je moguće pogledati zanimljive izložbe povezane s temom prezentacije. Uz to, moguće je dobiti i sve potrebne informacije ako se planirate uputiti u šetnje ili pak planinarenje u blizini grada.

Rudarsko-murski put

Prije desetak godina napravljen je ovaj puteljak koji upoznaje posjetitelje s povijesti grada, važnosti rudarstva i rijeke Mure te također potaknuti ljude na druženje u prirodi. Put dugačak je dvanaest kilometara i sastoji s od 10 info tabli na kojima se obrađuju važne teme vezane uz Mursko Središće.

Spomen dom rudarstva

Jedini preostali objekt iz razdoblja rudarstva jest separator ugljena. On služi kako bi se izvađen ugljen očistio da bi se mogao dalje obrađivati. Ovaj objekt danas je prenamijenjen i nazvan Spomen domom rudarstva. On je morao biti obnovljen te je danas podijeljen u dvije cjeline: Stara međimurska hiža u kojoj su izloženi lijevci za klasiranje ugljena, alati te fotografije i spisi iz prošlosti i Stara međimurska soba u kojoj se prikazuje život rudara u njegovom domu.

Spomen park naftaštva

U Peklenici smješten je park izgrađen kao podsjetnik na ekstrahiranje nafte u spomenutom naselju. Naime, Peklenica je bila prvo mjesto u kojemu se nafta organizirano vadila. Čak je i dobila naziv po njoj: pekel je narodno ime za ovu crnu tekućinu.

Ovaj park jedino je aktivno okno u Peklenici danas, i upravo tamo možemo vidjeti naftu koja slobodno izlazi iz površine zemlje.

Skela

Od davnih dana ljudi su imali potrebu prelaziti rijeke te su se tako služili raznim stvarima i građevinama poput mostova, čamaca i skela. Još dan danas koristi se skela koja prevozi ljude preko rijeke Mure. Ova skela ne prenosi samo ljude već i automobile i traktore te teže predmete.

Mnogi turisti žele prijeći preko rijeke Mure ovom skelom jer je to vozilo na koje nisu naučeni te je dosta fascinantno za one koji nisu upoznati s njom.

Aktivnosti u prirodi

Zbog svog povoljnog položaja, ovaj grad je česta destinacija za one koji vole radosti u prirodi. Ovaj grad jedno je od poznatijih središta za ribolov – moguće je loviti u rijeci Muri na kojoj je sam grad smješten te se također mogu naći ribnjaci u Zalešću i Selnici. Centar Zalešće najbolje je mjesto za one koji se žele baviti rekreativnim ribolovom te upoznati s prirodom ove rijeke.

Osim što je Mura pogodna za ribolov, iznenadit će vas i šetalište uz rijeku koje je predivno mjesto za relaksaciju i večernje šetnje. Upravo ova šetnica još je punija tijekom ljeta, kada se uz nju održava manifestacija Ljeto uz Muru.

Ranč Ponyland

Ranč Ponyland je nastao 2005. godine, nakon što je vlasnik ranča nabavio prvog pony konja. Ovaj zaljubljenik u životinje uz ponije drži još nekoliko zanimljivih životinjskih vrsta. Vlasnik ima patuljaste koze, patuljaste praščiće, obične i patuljaste kuniće, japanske svilene kokoši, pure, divlje guske i patke, papige, i još nekoliko vrsta..

Vlasnik ranča Nenad Vinko i njegova obitelj shvatili su da postoji mogućnost pružanja usluga posjetiteljima pa su svoj ranč otvorili za javnost, naglasivši da im je ovo prilika da djeci omoguće igru i jahanje s konjićima pa je većina događaja posvećena upravo najmlađima.

Moguće je baviti se lovom, planinarenjem te je također popularan  biciklizam. Sve ove aktivnosti očarat će one koji se žele pobliže upoznati s krajolikom Međimurja.

Vincekov pohod, Ljeto uz Muru i druga događanja

Ovaj mali gradić mjesto je u kojemu se održavaju mnoge manifestacije, a Ljeto uz Muru je možda jedno od najpoznatijih. Uz predivnu uređenu šetnicu moguće je zabaviti se slušajući tradicionalnu i popularnu glazbu, sudjelujući u mnogim natjecanjima od kojih je najpopularnije ono u pečenju kolača, gledati atraktivne filmove, sudjelovati u radionicama i mnogo više. Raznolika ponuda ove manifestacije upravo je ono što privlači velik broj posjetitelja.

Povodom dana svetog Vinka održava se Vincekov pohod, koji je jedan od većih događaja u gradu. Ovim pohodom sjeveru Međimurja Mursko Središće želi predstaviti sve što imaju za ponuditi: svoje kulturne, geografske i ostale osobitosti. Vincekovo održava se 22. siječnja što je po mnogima početak ciklusa rasta vinove loze i tako se obilježava početak vinogradarske godine.

Dan rudara manifestacija je specifična za Mursko Središće. Ovaj dan se održava u znak sjećanja rudarstvu i rudarima Međimurja te rudarima iz ostatka svijeta koji još dan danas rade u lošim uvjetima i nisu prikladno plaćeni.

Neki od drugih događaj su Sveta Barbara, Dani grada, Advent i doček Nove godine, fašnik i slično.

Terme Sveti Martin

Mursko Središće nalazi se pored grada Sveti Martin na Muri te je moguće  posjetiti i taj grad kao obližnju destinaciju. Stoga, iz Murskog Središća moguće je otići do Terma Sveti Martin koje su udaljene samo petnaestak minuta od samoga centra grada.

Terme su izvrsno i moderno uređene, uz potpuno nove unutarnje bazene u koje teče jedna od najljekovitijih termomineralnih voda u ovom kraju Europe. Ljekovitost vode  vidi se u njenom sastavu s obzirom na to da je bogata jodom, litijem, kalijem i natrijem.

Terme u svom sastavu imaju i Cyclist Welcome Hotel, prvi Bike Hotel smješten u kontinentalnu Hrvatsku. Hotel nudi najam bicikala i sve ostale dodatne usluge i za rekreativne i profesionalne bicikliste.