Otkrijte zašto je Samobor pravo mjesto za turističku avanturu

Na istočnim obroncima Samoborskog gorja smjestio se grad Samobor, koji stoji na izlazu rijeke Gradne uz nizinu rijeke Save. Grad je oduvijek bio važno prometno središte zbog svoga položaja: on se nalazi samo 5 kilometara od granice sa Slovenijom. U ovom gradu živi nešto više od 37 tisuća stanovnika, što ga čini jednim od najvećih gradova na području Zagrebačke županije.

Prema legendi ovaj grad dobiva svoje ime po svojim zimzelenim šumama, koje su pune smrekama, borovima i jelama. Zbog toga u gradu rastu „samo borovi“ – i on se zove Samobor.

Ovaj grad omeđen je rijekom Savom te su na njegovom jugu Rakov potok i obronci Plešivice. Na zapadu se pak prostire sve do Žumberka. Ovaj prirodni reljef oduvijek privlači ljubitelje prirode i zbog njega oko Samobora moguće je naći mnogobrojna zaštićena prirodna područja od kojih je najvažniji Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Gradić udaljen je od Zagreba samo dvadesetak kilometara i zbog toga je često usputna destinacija za sve koji prolaze glavnim gradom.

Stari grad Samobor

Na brdu Tepecu nalazi se ruševina utvrde koja je nekoć bila grad Samobor. Danas je ona zaštićeno kulturno dobro i jedna od glavnih turističkih destinacija koje možete posjetiti u ovome gradu. Ovu utvrdu izgradile su pristaše češkog kralja Otokara u 13. stoljeću te je tada ona bila nepravilnog tlocrta, sastavljena od tri dijela, sa središnjom jezgrom, visokom branič kulom, malenom gotičkom kapelicom s brojnim tornjevima i dvorištem.

Ovaj stari grad danas je samo ruševina koja podsjeća na nekada veličanstvenu utvrdu. Turisti je posjećuju radi bogate povijesti, ali i zbog jedne zanimljive činjenice: u ovoj utvrdi poznati glumac Jackie Chan gotovo je poginuo snimajući film Božji oklop.

Kurije u Samoboru

Dvor Mirnovec nekadašnja je kurija u kojoj je živjela obitelj Reiser te je on danas kulturni spomenik druge kategorije. Dvor jest prekrasan primjer kasnobarokne gradnje te se savršeno uklapa s idiličnom slikom pejzaža kontinentalne Hrvatske. U 19. stoljeću vlasnik ove kurije postaje ilirac Franjo Reiser koji je bio pripadnik Narodne stranke i vrlo važan za hrvatski jezik i kulturu. Kasnije u ovoj kuriji je živio i Nikola Reiser, poznati slikar.

Još jedna prekrasna kurija je kurija Bistrac, jednokatnica pravilnog oblika s baroknim značajkama u kojoj je stanovala plemićka obitelj Kulmer. Nekoć je ova kurija imala raskošan cvjetnjak i uređen vrt te aleje bjelogoričnih stabala oko dvorca, no sačuvan je samo dio tadašnjeg perivoja.

Kurija Kiepach je pak jedan od najljepših primjera kasnobarokne gradnje u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nekada, ona je bila kurija obitelji Drašković, ali je danas napuštena i posjećuju je samo obližnji planinari. Ova kurija je, kao i Livadićev dvor i kurija Mirnovec, također bila središte iliraca gdje su se oni okupljali kako bi raspravljali o trenutnim događajima i sljedećim pokretima.

Samoborska kremšnita

Jedna od glavnih poslastica koja privlači turiste iz cijele Hrvatske definitivno je Samoborska kremšnita. Ovaj krem-kolač spada u najpoznatije i najprepoznatljivije poslastice Hrvatske te se smatra da se najbolja može pojesti baš u ovom gradu.

Dvorac Livadić i Muzej grada Samobora

Dvorac Livadić još je jedno zaštićeno kulturno dobro Samobora. Ovaj objekt L oblika, okružen prostranim parkom, izgradio se u drugoj polovici 18. stoljeća te je takav oblik građevine sačuvan do dan danas. U njemu se nalazi muzej ovog grada.

Muzej Samobora savršeno je mjesto za detaljnije upoznavanje s gradom. U njemu možete naučiti o povijesti grada, vidjeti stare dokumente i umjetnine. Ovaj muzej neće vas puno opteretiti s nepotrebnim informacijama, vaš boravak bit će kratak, ali ćete izaći znajući brojne zanimljivosti i opće informacije o Samoboru i okolici.

Botanički vrt Suban

Ovaj vrt je prvi botanički vrt koji se bavi ljekovitim biljem u Hrvatskoj. Smješten je između Oštrca i Plešivice, u blizini Samobora, kod selo Manja Vas. U ovom vrtu možete se upoznati s više od dvjesto ljekovitih vrsta i tako saznati korisne informacije o onome što nam je priroda podarila. U blizini vrta nalazi se i crkva sv. Leonarda, koju vrijedi posjetiti.

Župna crkva sv. Anastazije i ostali vjerski objekti

Jedno od zaštićenih dobara Samobora je župna crkva sv. Anastazije. Ovu crkvu izgradio je Jans Allio u 17. stoljeću prateći pravac manirizam. Crkva je jednobrodna te ima tri bočne kapele, izduženo svetište s kontraforima. Unutar zgrade svodovi su bačvasti te je glavno sučelje dosta asimetrično i jednostavno. Zvonik i portal su pak napravljeni u duhu renesanse. Ova crkva jedna je od vizualno najljepših građevina u Samoboru.

Kapela sv. Mihalja također je jedna od ljepših građevina te je zaštićeno kulturno dobro, kao i prijašnja crkva. Ova građevina datira iz 15. stoljeća, iz srednjeg vijeka, no danas se smatra baroknom zbog raznih preuređenja. Crkva je jednobrodna i ima poligonalno svetište i masivni zvonik s baroknom lukovicom. Bridovi crkve oslikani su crvenim kvadratićima koji joj daju prepoznatljiv izgled.

Franjevački samostan i njegova crkva, crkva Uznesenja blažene Djevice Marije iznimno su važni za kulturu i povijest grada. Ovaj samostan jedan je od najstarijih u državi i ima veliku knjižnicu s brojnim rukopisima i knjigama velike vrijednosti. Ne smijemo zanemariti ni veliku kolekciju slika mučenika i svetaca u ovom samostanu. Crkva je pak jedna od većih u gradu, s čak šest oltara. Glavni oltar datira iz 18. stoljeća i na sebi ima sliku Marije i kipove svetog Antuna i Franje Asiškog. Unutrašnjost je prepuna freski koje prikazuju Uznesenje Marije, po kojima crkva dobiva ime.

Postoje brojne druge crkve i kapele za posjetiti: ranobarokna kapela sv. Jurja, kapela svete Petke, crkva svetog Leonarda, crkva Svetog Duha i mnoge druge.

Grgosova špilja i Špilje Vilinske jame

Na početku sela Otruševec, 5 kilometara od centra Samobora, nalazi se Grgosova špilja. Ona ima čak dvije dvorane i dugačka je tridesetak metara. Ova špilja smatra se najljepšom špiljom sjeverozapadne Hrvatske te je zaštićen spomenik prirode. Špilja je jedan od ljepših prikaza stalagmita i stalaktita te je vrijedna dolaska. Obližnja gostionica također nudi bogatu gastronomsku ponudu, nakon što se gosti umore hodajući dvoranama ove špilje.

Iznad potoka Breganica, nalazi se kompleks mnoštva malih špilja kojemu je dano zajedničko ime Špilje vilinske jame. Naziv ovog kompleksa upućuje na ljepotu ovih špilja koje izgledaju idilično i pomalo čarobno. Prema legendi u ovim špiljama živjele su dobre vile.

Samoborski fašnik

Na prijelazu iz zime i proljeća u Samoboru tradicija je da se održavaju poklade koje oni nazivaju fašnikom. Podrijetlom ovaj događaj dolazi iz obreda plodnosti koji su se održavali u antičkoj Grčkoj i Rimu. Danas je ova manifestacija zaštitni znak grada i na neki način kulturno dobro Samobora. Ovaj događaj poznat je bio po velikim maskiranim povorkama s raznim kolima i dodacima, koje paradiraju gradom i šire veselje i duh fašnika. Naravno uz fašnik veže se i bogata gastronomska ponuda koju Samobor nudi te je ovaj događaj odlična prilika da isprobate njihove poznate kremšnite.

Ostali događaji i manifestacije

Osim fašnika ovaj grad nudi mnoštvo drugih događanja koja privlače posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. Jedna od ovih manifestacija jest Samoborska glazbena jesen koja se održava već 30 godina i ugošćuje brojne izvođače i publiku koja se povezuje zajedničkom ljubavlju za glazbom.

Samoborska salamijada je jedna je od dugogodišnjih tradicija grada Samobora: zanat rađenja suhomesnatih proizvoda na ovom se području prenosi s koljena na koljeno i obiteljski se recepti iznimno mnogo cijene. Ovu manifestaciju posjećuju svi koji spremaju ove proizvode, ali i oni koji vole isprobati i kupiti domaće salame, kobasice i slično.

Dani kruha i vina još jedna su gastronomska manifestacija Samobora te spajaju dvije naizgled jednostavne komponentne kako bi vas iznenadili s raznolikosti u njihovim vrstama. Možete naći kruhove različitih oblika, okusa, iz svih strana Hrvatske, od kukuruznog, zobenog, pšeničnog i drugih brašna. Ove delicije će vas očarati i svojim izgledom, ali mnogo važnije, svojim okusom.

Za ljubitelje književnosti organizira se događaj „Vrazova ljubica“, posvećena ljubavnoj poeziji hrvatskih pjesnika. Manifestacija se održava na grobu Ljubice Cantilly, muze i ljubavi Stanka Vraza. Ljubica se nažalost udala za drugoga, ali pjesme koje joj je Vraz posvetio neprocjenjive su.

Aktivnosti u prirodi

Samobor je raj za bicikliste. S čak sedam ruta idealno je mjesto za proživljavanje zabavnih avantura na brdima oko grada. Moguće je proći kroz mjesta poput Velikog Dola, Oštrca, Ruda, Otruševca, Kotara, Bregane i puno drugih. Grad također nudi različite rute za različite vozače. Moguće je ići nekom lakšom rutom, ali postoje i one izazovnije. 

Osim brdskog biciklizma, ovaj grad poznat je i po svojim planinarskim atrakcijama. Postoji pregršt uređenih staza s kojima možete uživati u prirodi, ali i prolaziti zanimljive objekte poput kapele Svete Ane, Svetog Jurja te čak doći i do starog grada Samobora. Postoji čak sedam planinarskih domova u okolici i ljubitelji ovog sporta će obožavati obronke nedaleko od grada.

Anindol, kultivirana park-šuma, jedna je od lokacija koje je moguće vidjeti tijekom planinarenja uređenim stazama. U tom parku nalazi se kapelica Svete Ane te spomenik koji obilježava kongres Komunističke stranke Hrvatske koji se održao na tome mjestu i na kojemu se osnovala ova stranka. Nedaleko od kapele nalazi se i paviljon kod kojega možete stati i malo se odmoriti.

Stari grad Okić još je jedna destinacija koju planinari pokušavaju posjetiti. Ova utvrda smještena je na vrhu grebena Plešivice te je jedna od najstarijih primjera romaničke arhitekture u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ova utvrda godinama je branila stanovnike od Mongola, Turaka i drugih prijetnji te nikad nije pala. Nažalost, s vremenom je propala zbog vanjskih utjecaja i manjka brige. Danas još uvijek stoje njegove zidine i ostatci, a kada ga dosegnete, s njega imate prekrasan pogled na Posavinu, Pokuplje pa čak i grad Zagreb i Medvednicu.

Ostale ruševine koje možete posjetiti ako pratite određene planinarske staze su stari grad Lipovec i stari grad Tuščak.

Osim građevina, na vašem planinarskom putovanju moguće je vidjeti čak četiri slapa. Slap Cerinski Vir dakako je najljepši od četiriju, te se nalazi u kanjonu Javoračkog potoka. Skriven je u šumi te je stoga njegova ljepota dugi niz godina bila prekrivena. Ostali slapovi koje morate pogledati su Vranjački slap kod potoka Vranjak, Sopotski slap sjeveroistočno od Sošica i Slap Brisalo koji se krije u blizini Vrnjačkog slapa.

Daleko najpoznatija lokacija za odmor u prirodi jest Park prirode Žumberak – Samoborska gora. Ovaj park gotovo je netaknut te je odličan primjer ljepote prirode u kojoj možemo osjetiti istinsku povezanost s blagodatima zemlje.

Blizu sela Gornji Vlas moguće je vidjeti nekropolu koju su Rimljani ostavili  te u Postružniku možemo vidjeti lovački logor na mamute. Ovo su samo neka mjesta koje nam govore o bogatoj povijesti ovog prostora.