Kutina – znamenita vinska destinacija

Kutina je grad u Republici Hrvatskoj koji se sastoji od čak 23 manja naselja. Administrativno pripada Sisačko-moslavačkoj županiji, a u njemu živi oko 22 tisuće stanovnika. Krase ga razne kulturno-povijesne znamenitosti te svojim posjetiteljima i turistima nudi pregršt lokacija za posjetiti i aktivnosti u kojima mogu uživati.

Znamenitosti

Znamenitosti Kutine govore puno o povijesti ovog mjesta i vrijedi istaknuti neke od najpoznatijih koje su glavni razlozi posjeta turista ovom gradu.

Crkva svete Marije Snježne

Crkva svete Marije Snježne je prekrasna crkva sagrađena za vrijeme kasnog baroka koji je svoj trag ostavio i u Moslavini. Najstariji zapis koji govori o gradnji ove crkve datira iz 1729. godine. Procjenjuje se kako je crkva građena u vremenskom periodu od oko 20 godina. Unutrašnjost crkve je ono što je čini jedinstvenom. Prepuna je predivnih baroknih sakralnih elemenata, a crkvom dominira drveni oltar. Ova barokna crkva je posjećena i u vrijeme značajnih koncerata ozbiljne glazbe zbog izuzetnih akustičnih karakteristika koje posjeduje.

Osnovna škola Mate Lovraka

Ne desi se često da na popisu znamenitosti nekog grada završi škola, no ovaj put je nemoguće izostaviti Osnovnu školu Mate Lovraka. Zgrada u kojoj se smjestila škola izgrađena je prije više od 200 godina, a potječe iz vremena historicizma. U jednom periodu svog života ovdje je radio i Mato Lovrak, poznati hrvatski pisac za djecu. Kasnije je u njegovu čast ova škola dobila ime po njemu.

Muzej Moslavine

Muzej Moslavine smjestio se na Trgu kralja Tomislava. Nekad je bio građevina koja je pripada vlasteli Erdödy, nekoć najutjecajnijoj plemićkoj obitelji u Moslavini. Danas muzej sadrži 4893 različita predmeta od kojih svaki na svoj jedinstven način svjedoči o prebogatoj povijesti ovog kraja.

Vinski dvor

Vinski dvor grada Kutine smjestio se u podrumu Doma kulture, a službeno je otvoren 2002. godine. Riječ je o apsolutno jedinstvenom mjestu koje služi za različite aktivnosti vezane uz vino i kulturu vina. Glavne aktivnosti na ovom mjestu su vinske degustacije, promocije vina i različiti tipovi izložbi vina. Od otvorenja do danas, izložba se redovito održava krajem svibnja svake godine.

Arheološka nalazišta

Dva značajna arheološka nalazišta iz rimskog razdoblja mogu se pronaći u Kutini. Arheološki ostaci datiraju iz perioda od 2. do 5. stoljeća, a najpoznatija nalazišta su Garić grad i Gradina Marić. Garić grad je bio središte nekadašnje garičke župe, a tijekom svog postojanja često je mijenjao vlasnike. U 16. stoljeću je spaljen i prepušten propadanju nakon napada Turaka. Na području Gradine Marić život je postojao još od eneolitika, odnosno bakrenog doba pa sve do željeznog doba. To je bilo naselje obrambenog tipa, a smjestilo se na povišenoj lokaciji s koje se može vidjeti šire područje Moslavine.

Moslavačka vinska cesta

Moslavina je nadaleko poznata kao vinogradarski kraj, a vinograde su na ovom području sadili već Tračani, Iliri i Kelti. Za vrijeme vladavine Rimljana, dodatno se počinje raditi na razvoju te grane i sadi se više nego ikad prije. U nešto modernijem vremenu, točnije 1913. godine osniva se Hrvatska vinarska zadruga koja se temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara.

Moslavina je danas dom mnogih izvornih vina od kojih je vjerojatno najpopularnije vino Škrlet. Škrlet je prva hrvatska brendirana sorta , a to mu je omogućilo rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Vinske ceste između Popovače i Kutine na više mjesta nude degustaciju i prodaju vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu ili obiteljskim gospodarstvima. Posjet vinskim cestama Moslavine ponudit će svima nezaboravan doživljaj i ostati jedna lijepa uspomena dugo vremena.