Kako su Našice postale grad vitezova templara i egzotičnih životinja

Našice su mjesto koje pripada Osječko-baranjskoj županiji, a smještene su u idiličan prostor u kojem se ravnica spaja s brežuljkastim krajem u neizmjerno bajkovit krajolik, prepun divne flore i faune.

Našice se prvi puta spominju u 13. stoljeću, a imale su burnu povijest i mnoštvo vladara, a u 16. i 17. stoljeću bile su i pod turskom vlašću. Bitan dio našičke povijesti vezan je i uz katoličku crkvu s obzirom na to da su u Našicama djelovali razni crkveni redovi, od templara do franjevaca i ivanovaca.

Nakon toga u Našice dolaze grofovi Pejačević koji utječu na razvoj grada i pretvaraju ga u šarmantno mjesto koje postaje oaza za odmor mnogim plemićkim obiteljima.

Ako želite uživati u zelenim slavonskim ravnicama, upoznati rodno mjesto Dore Pejačević ili uživati u lovu i ribolovu u dobrom društvu Našice su kao stvorene za vas.

Osim toga, Našice imaju mnoštvo prekrasnih kulturno-povijesnih znamenitosti, prekrasan poučni park i dvorac koji se može pohvaliti nadrealnom ljepotom. Uživajte u čarima Našica i obiđite ih sve.

“Veliki dvorac” i “Mali Dvorac” grofova Pejačević

U centru Našica, tik jedan do drugoga unutar velikog perivoja, nalaze veliki i mali dvorci grofova Pejačević, tako nazvanih baš od samih vlasnika.  Mali je dvorac bio građen za Marka Pejačevića, najstarijeg sina u obitelji krajem 18. st., dok se Veliki dvorac gradio početkom 19. st. Veliki Dvorac je više puta nadograđivan, a posljednja obnova krajem 19. stoljeća ovaj je skromni dvorac pretvorila u bogato barokno zdanje.

Mali dvorac se sastoji samo od prizemlja  ali je izgrađen u šarmantnom neoklasicističkom stilu. Nalazi se stotinjak metara od velikoga dvorca u smjeru zapada.

Velikom i Malom Dvorcu pripada i perivoj koji se nalazi uz njih, koji se može pohvaliti najstarijim primjercima drveća poput mamutovca, ginka, paulovnije, i mnogo drugih raznolikih biljnih vrsta. Nažalost, ovaj je veliki perivoj osiromašen i većina je prerasla u grmlje i šumu no još je uvijek prepoznatljiva arhitektura parka i može se zamisliti njegov rustikalni izgled iz prošlosti.

Osim starog dvorca grofa Pejačevića postoji i njegov mauzolej i kapelica, a uz njega se nalazi i grob kontese Dore Pejačević, iznimno glazbeno darovite žene koja je u povijesti naše zemlje ostala zapamćena kao prva hrvatska skladateljica čija se djela izvode diljem svijeta.

U dvorcu se danas nalazi Zavičajni muzej koji se sastoji od mnogo prostorija posvećenih poznatim ljudima našičkog kraja, a u njemu se skriva i posebna etnografska i lončarska zbirka.

Zbog svega gore navedenog dvorac Pejačevićevih je zaštićeni hortikulturni spomenik uz kojeg se nalazi umjetno jezero.

Ribnjak u Našičkoj Breznici

Svega desetak kilometara od središta Našica nalazi se ribnjak kojeg je dao sagraditi grof Pejačević 1905. godine. Ovo carstvo jezerske flore i faune omiljeno je mjesto svih ljubitelja ribe koji uživaju u pogledu na bogati svijet vodenog bilja, šaša i trstike, ptica sjenica, gnjuraca i komorana te somova i šarana svih veličina.

Ovo ogromno područje osim ribnjaka sadrži i hotel, teniske terene i restoran pa mnogi biraju ovo mjesto za kušanje raznih slavonskih specijaliteta od slatkovodne ribe kao što su pijani šaran, šaran na rašljama, fiš paprikaš i drugo.

Templarska crkva u Martinu

Jedno od mjesta koje svakako morati posjetiti je jedina potpuno sačuvana templarska crkva u Hrvatskoj nastala u 13. stoljeću. U crkvi izgrađenoj u romaničkom stilu boravili su vitezovi križari koji su ostavili neizbrisiv trag u našičkom kraju.

Mjesto Martin nalazi se samo 3 kilometra od  Našica i ponosni je vlasnik ove po svojoj povijesti tako bogate, a skromne crkvice.

Nakon odlaska templara iz ovog kraja u 15. stoljeću o crkvi se brinu drugi redovi, danas franjevci.

Romanička arhitektura crkve je potpuno sačuvana, a tijekom Domovinskog rata crkva je ostala bez vrijednog baroknog oltara no ostao je sačuvan vrijedan kameni reljefni templarski grb koji je najstariji primjer heraldičkog štita u nas, a čuva se u Franjevačkom muzeju.

Nepravedno zapostavljena crkvica ponovno je živnula povratkom vitezova templara u Našice 2009. Iako Viteški red templara u Hrvatskoj danas djeluje kao udruga građana Našičani su ponosni na tadašnju ceremoniju prisezanja zaređenika u vitezove templare.

Poučni park Bizik

Najveća atrakcija za posjetitelje i poseban doživljaj za sve uzraste je Posjet poučnom parku Bizik.

Ovaj neobični park dom je velikom broju domaćih životinja, ali i mnogim egzotičnim životinjskim vrstama.

Ovaj park godišnje posjeti više od dvadeset tisuća posjetitelja koji ga napuštaju očarani bajnim svijetom faune. Park je dom za gotovo stotinu životinjskih vrsta, a neke od njih dolaze i s drugih kontinenata. Tako ćete vidjeti leoparde, klokane i rakune, ptice grabežljivice, vukove i druge.

Vlasnik Mirko Bizik je strastveni ljubitelj životinja, ali ne samo na vlasnički već i prijateljski način pa su životinjske nastambe u parku te okoliš u kojem se nalaze posebno osmišljeni kako bi životinje ovaj park smatrale svojim domom.

Osim parka Bizik, lijepo mjesto za izlet je i jezero Lapovac. Ono je idealno mjesto za obiteljski piknik i izlet u prirodu. Udaljeno tek tri kilometra od centra grada ovo je jezero omiljeno mjesto za kupanje stanovnicima Našica, ali i mjesto za pecanje i sportska natjecanja kao što je recimo europsko prvenstvo u kajaku.

Bedemgrad

Ovaj se srednjovjekovni utvrđeni grad nalazi na Krndiji, na 400 metara nadmorske visine i namjerno je izgrađen na teško pristupačnom području. Odmah ispod njega prolazila je stara antička prometnica koja je u prošlosti povezivala veće slavonske gradove.

Bedemgrad su u 14. stoljeću izgradili ugarski plemići i smatra se da je tadašnji grad bio izgrađen u šest razina s impresivnom kulom na ulazu. Ova je građevina unikat jer još uvijek nosi potpuno sačuvane strijelnice iz onog doba.

Njeno propadanje počinje dolaskom Turaka u 16. stoljeću pa je nakon nekoliko stotina godina od Bedemgrada ostala samo ruševina koju narod naziva Našička razvalina.

Na samom mjestu Bedemgrada je uređeno izletište, postavljene klupe i ognjište, a ispod same ruševine prokrčen je Našički planinarski put. To je omogućilo pristup izletnicima koji razgledavaju ruševinu i uče o njenoj povijesti dok istovremeno uživaju u šetnji prelijepom prirodom kraja.

Ako volite provoditi vrijeme na otvorenom a želite naučiti nešto novo o hrvatskoj povijesti Našice su dobro mjesto za početak.