Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Slavonija i Baranja

Kako su Našice postale grad vitezova templara i egzotičnih životinja

Našice su mjesto koje pripada Osječko-baranjskoj županiji, a smještene su u idiličan prostor u kojem se ravnica spaja s brežuljkastim krajem u neizmjerno bajkovit krajolik, prepun divne flore i faune.

Našice se prvi puta spominju u 13. stoljeću, a imale su burnu povijest i mnoštvo vladara, a u 16. i 17. stoljeću bile su i pod turskom vlašću. Bitan dio našičke povijesti vezan je i uz katoličku crkvu s obzirom na to da su u Našicama djelovali razni crkveni redovi, od templara do franjevaca i ivanovaca.

Nakon toga u Našice dolaze grofovi Pejačević koji utječu na razvoj grada i pretvaraju ga u šarmantno mjesto koje postaje oaza za odmor mnogim plemićkim obiteljima.

Ako želite uživati u zelenim slavonskim ravnicama, upoznati rodno mjesto Dore Pejačević ili uživati u lovu i ribolovu u dobrom društvu Našice su kao stvorene za vas.

Osim toga, Našice imaju mnoštvo prekrasnih kulturno-povijesnih znamenitosti, prekrasan poučni park i dvorac koji se može pohvaliti nadrealnom ljepotom. Uživajte u čarima Našica i obiđite ih sve.

“Veliki dvorac” i “Mali Dvorac” grofova Pejačević

U centru Našica, tik jedan do drugoga unutar velikog perivoja, nalaze veliki i mali dvorci grofova Pejačević, tako nazvanih baš od samih vlasnika.  Mali je dvorac bio građen za Marka Pejačevića, najstarijeg sina u obitelji krajem 18. st., dok se Veliki dvorac gradio početkom 19. st. Veliki Dvorac je više puta nadograđivan, a posljednja obnova krajem 19. stoljeća ovaj je skromni dvorac pretvorila u bogato barokno zdanje.

Mali dvorac se sastoji samo od prizemlja  ali je izgrađen u šarmantnom neoklasicističkom stilu. Nalazi se stotinjak metara od velikoga dvorca u smjeru zapada.

Velikom i Malom Dvorcu pripada i perivoj koji se nalazi uz njih, koji se može pohvaliti najstarijim primjercima drveća poput mamutovca, ginka, paulovnije, i mnogo drugih raznolikih biljnih vrsta. Nažalost, ovaj je veliki perivoj osiromašen i većina je prerasla u grmlje i šumu no još je uvijek prepoznatljiva arhitektura parka i može se zamisliti njegov rustikalni izgled iz prošlosti.

Osim starog dvorca grofa Pejačevića postoji i njegov mauzolej i kapelica, a uz njega se nalazi i grob kontese Dore Pejačević, iznimno glazbeno darovite žene koja je u povijesti naše zemlje ostala zapamćena kao prva hrvatska skladateljica čija se djela izvode diljem svijeta.

U dvorcu se danas nalazi Zavičajni muzej koji se sastoji od mnogo prostorija posvećenih poznatim ljudima našičkog kraja, a u njemu se skriva i posebna etnografska i lončarska zbirka.

Zbog svega gore navedenog dvorac Pejačevićevih je zaštićeni hortikulturni spomenik uz kojeg se nalazi umjetno jezero.

Ribnjak u Našičkoj Breznici

Svega desetak kilometara od središta Našica nalazi se ribnjak kojeg je dao sagraditi grof Pejačević 1905. godine. Ovo carstvo jezerske flore i faune omiljeno je mjesto svih ljubitelja ribe koji uživaju u pogledu na bogati svijet vodenog bilja, šaša i trstike, ptica sjenica, gnjuraca i komorana te somova i šarana svih veličina.

Ovo ogromno područje osim ribnjaka sadrži i hotel, teniske terene i restoran pa mnogi biraju ovo mjesto za kušanje raznih slavonskih specijaliteta od slatkovodne ribe kao što su pijani šaran, šaran na rašljama, fiš paprikaš i drugo.

Templarska crkva u Martinu

Jedno od mjesta koje svakako morati posjetiti je jedina potpuno sačuvana templarska crkva u Hrvatskoj nastala u 13. stoljeću. U crkvi izgrađenoj u romaničkom stilu boravili su vitezovi križari koji su ostavili neizbrisiv trag u našičkom kraju.

Mjesto Martin nalazi se samo 3 kilometra od  Našica i ponosni je vlasnik ove po svojoj povijesti tako bogate, a skromne crkvice.

Nakon odlaska templara iz ovog kraja u 15. stoljeću o crkvi se brinu drugi redovi, danas franjevci.

Romanička arhitektura crkve je potpuno sačuvana, a tijekom Domovinskog rata crkva je ostala bez vrijednog baroknog oltara no ostao je sačuvan vrijedan kameni reljefni templarski grb koji je najstariji primjer heraldičkog štita u nas, a čuva se u Franjevačkom muzeju.

Nepravedno zapostavljena crkvica ponovno je živnula povratkom vitezova templara u Našice 2009. Iako Viteški red templara u Hrvatskoj danas djeluje kao udruga građana Našičani su ponosni na tadašnju ceremoniju prisezanja zaređenika u vitezove templare.

Poučni park Bizik

Najveća atrakcija za posjetitelje i poseban doživljaj za sve uzraste je Posjet poučnom parku Bizik.

Ovaj neobični park dom je velikom broju domaćih životinja, ali i mnogim egzotičnim životinjskim vrstama.

Ovaj park godišnje posjeti više od dvadeset tisuća posjetitelja koji ga napuštaju očarani bajnim svijetom faune. Park je dom za gotovo stotinu životinjskih vrsta, a neke od njih dolaze i s drugih kontinenata. Tako ćete vidjeti leoparde, klokane i rakune, ptice grabežljivice, vukove i druge.

Vlasnik Mirko Bizik je strastveni ljubitelj životinja, ali ne samo na vlasnički već i prijateljski način pa su životinjske nastambe u parku te okoliš u kojem se nalaze posebno osmišljeni kako bi životinje ovaj park smatrale svojim domom.

Osim parka Bizik, lijepo mjesto za izlet je i jezero Lapovac. Ono je idealno mjesto za obiteljski piknik i izlet u prirodu. Udaljeno tek tri kilometra od centra grada ovo je jezero omiljeno mjesto za kupanje stanovnicima Našica, ali i mjesto za pecanje i sportska natjecanja kao što je recimo europsko prvenstvo u kajaku.

Bedemgrad

Ovaj se srednjovjekovni utvrđeni grad nalazi na Krndiji, na 400 metara nadmorske visine i namjerno je izgrađen na teško pristupačnom području. Odmah ispod njega prolazila je stara antička prometnica koja je u prošlosti povezivala veće slavonske gradove.

Bedemgrad su u 14. stoljeću izgradili ugarski plemići i smatra se da je tadašnji grad bio izgrađen u šest razina s impresivnom kulom na ulazu. Ova je građevina unikat jer još uvijek nosi potpuno sačuvane strijelnice iz onog doba.

Njeno propadanje počinje dolaskom Turaka u 16. stoljeću pa je nakon nekoliko stotina godina od Bedemgrada ostala samo ruševina koju narod naziva Našička razvalina.

Na samom mjestu Bedemgrada je uređeno izletište, postavljene klupe i ognjište, a ispod same ruševine prokrčen je Našički planinarski put. To je omogućilo pristup izletnicima koji razgledavaju ruševinu i uče o njenoj povijesti dok istovremeno uživaju u šetnji prelijepom prirodom kraja.

Ako volite provoditi vrijeme na otvorenom a želite naučiti nešto novo o hrvatskoj povijesti Našice su dobro mjesto za početak.

Izvor fotografija:

Možda će vas zanimati

Svijet

Jamajka je zemlja koja je već desetljećima na top listi turističkih destinacija. Otok na kojem imate priliku uživati u prirodnim ljepotama kao što su...

Svijet

Ako većinu ljudi upitate koja je njihova omiljena destinacija rijetko tko će vam odgovoriti da je to Grenland. Ali razlog za to ne leži...

Svijet

Tanzanija je najveća zemlja u istočnoj Africi poznata po svojim prirodnim ljepotama. Zemlja ima bogatu povijest, s prvim stanovnicima koji su se pojavili prije...

Svijet

Madagaskar je država koja se ne može usporediti s niti jednom drugom državom na čitavom svijetu s obzirom na njenu divljinu, krajolike te etničku...